HØYT I TOPPEN: Julegranen fra det norske utenriksdepartementet til det britiske symboliserer et nytt bånd mellom to land som står utenfor EU, sa Boris Johnson til Ine Eriksen Søreide og de andre oppmøtte i London. FOTO:TORE KRISTIANSEN,VG

Boris lot sjefen ta oppvasken - koste seg med norsk jul

LONDON( VG) Mens statsminister Theresa May sto skolerett i Brussel, drakk en tilsynelatende bekymringsfri utenriksminister Boris Johnson gløgg med Ine Eriksen Søreide i London.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Tore Kristiansen

Artikkelen er over to år gammel

– «God jul», everybody and thank you for the «juletre»!

Det sa en spøkefull og strålende opplagt Boris Johnson da han møtte nordmenn under overrekkelsen av et norsk juletre til utenriksdepartementet i London.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var gjest hos Storbritannias utenriksminister Boris Johnson mandag. I den forbindelse ble alle storbyens departementsansatte invitert til å ta en pause med pepperkaker, gløgg og julesanger fra høytidskledde norske skoleelever ute i borggården.

Selv ikke en førjuls bilateral markering forløper i disse dager uten et vink til de altoverskyggende brexitforhandlingene.

– Selv om tradisjonen med juletre fra Norge er lang, er det nytt at utenriksdepartmentet får sitt eget tre. Denne nye tradisjonen, som bare er to år gammel, blir nå et tegn på det nye, spesielle forholdet vi får når Storbritannia går sammen med Norge i det å være et land utenfor EU, sa Boris Johnson fra talestolen foran det massive opplyste norske grantreet.

Fikk du med deg? Sky News: Britiske UD-ansatte advarer mot Boris Johnson

VGTV sende direkte da grana som skal stå på Trafalgar Square, også i London, ble hugget i slutten av november:

Skjebnedag for Storbritannia

Mens den profilerte Brexit-forkjemperen Johnson koste seg med julebakst og klokkeklar barnesang i London, hadde hans sjef Theresa May en langt tøffere mandag.

Den britiske statsministeren er i Brussel, hvor møtet med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og deretter med EUs president Donald Tusk, regnes som de kanskje viktigste i brexit-forhandlingene til nå. May har et enormt press på seg til å legge frem et tilbud til EU-landene som strekker seg maksimalt for å imøtekomme unionens krav for tiden etter skilsmissen.

EU har gitt signaler om at dersom britene ikke leverer et forslag som faller i smak, kan forhandlingene stoppe helt opp månedsvis.

Samtidig har May en konstant trussel hengende over seg om at dersom hun gir EU for mye, kan støtten i Parlamentet ryke. Da kan det nok en gang bli politisk kaos i Storbritannia.

Boris Johnson bar ikke preg av å bekymre seg på nasjonens vegne, da VG fikk et kort ord med han på plassen utenfor utenriksdepartementet.

– Jeg har det helt strålende, takk!, gliste politikeren med den blonde signatursveisen.

På spørsmål om han hadde hørt noe nytt fra Brussel, var han spøkefullt avfeiende.

– Kom igjen, klokka er jo bare 11!, flirte Johnson til norsk presse, før han kjapt trakk seg tilbake.

SPØKEFUGL: Ine Eriksen Søreide, elever fra den norske skolen i Wimbledon og de andre oppmøtte ble publikum for en spøkefull Boris Johnson i bakgården i utenrikstdepartementet. FOTO:TORE KRISTIANSEN,VG

Søker ikke råd fra Norge

Brexit-forhandlingene ble et naturlig samtaletema også mellom utenriksministerne i London, forteller Ine Eriksen Søreide til VG etter møtet. Søreide sier hun er glad for å ha fått forsikringer om at norske borgere i Storbritannia vil beholde sine rettigheter også etter brexit.

– Brexit er viktig for oss også, fordi vi på mange måter må forhandle frem nye avtaler med Storbritannia når de går ut av EU. Jo fortere og ryddigere brexit skjer, jo bedre er det. Også for våre interesser, sa Eriksen til VG i London.

GOD TONE: Det var en lystig og god tone mellom britenes utenriksminister Boris Johnson og Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide da de møttes i London. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

Den såkalte «norske modellen» for hvordan et land utenfor EU forholder seg til unionen, er ifølge Storbritannias brexitminister David Davis ikke britenes foretrukne overgangsordning. Boris Johnson var heller ikke videre opptatt av å høste erfaringer fra Norge i mandagens bilaterale møte, forteller Søreide.

– Jeg tror at britene nå først og fremst er opptatt av å lande en del av de samtalene som skal foregå i kveld og de kommende dagene, fordi disse i stor grad legger rammene for hva som skjer videre. Inntrykket er at det har vært en viss bevegelse de siste ukene, slik at det kanskje er noe mer dynamikk i samtalene nå enn hva det var, men det er klart at det er fortsatt mye som gjenstår, sier utenriksministeren til VG.

Tøffe tider for statsministeren: Mayday for May

De to toppolitikerne snakket også om Syria, Nord-Korea og Myanmar under dagens møte, i tillegg til å diskutere sikkerhetspolitikk, nordområdene, NATO og internasjonale utviklingsspørsmål.

Denne uken er det flere møter mellom norske og britiske toppolitikere. Tirsdag er det Norges Europaminister Marit Berger Røslands (H) tur til å treffe brexit-minister David Davis i London.

Les også

 1. Theresa May i skjebnesvangre Brexit-møter

  Mandag møter Storbritannias statsminister Theresa May EU-lederne. Dagens forhandlinger som kan avgjøre Brexit-avtalens…
 2. Sky News: Britiske UD-ansatte advarte mot Boris Johnson

  PARIS/OSLO (VG) Sentrale folk i britisk UD advarer utenlandske regjeringer mot å høre på hva utenriksminister Boris…
 3. Mayday for May

  PARIS (VG) Mens hun basker med sexskandaler og statsråder som går, er presset enormt på Storbritannias Theresa May for…

Mer om

 1. Brexit

Flere artikler

 1. Sky News: Britiske UD-ansatte advarte mot Boris Johnson

 2. Theresa May i skjebnesvangre Brexit-møter

 3. Eriksen Søreide: Alle er tjent med et ordnet Brexit

 4. Johnsons brexit-plan får kjølig mottakelse i EU

 5. Boris Johnsons 48 kritiske timer: Fullt av hindre

Fra andre aviser

 1. Storbritannias utenriksminister går av

  Fædrelandsvennen
 2. EU og Storbritannia ennå ikke enige om skilsmissen

  Bergens Tidende
 3. Møtt med brøl, latter og buing i Underhuset

  Bergens Tidende
 4. Johnson skapte begeistring blant sine egne. Men statsministerens brexitplan blir møtt med ny isfront.

  Aftenposten
 5. Norge forbereder seg på at britene sier nei til brexit-avtalen

  Aftenposten
 6. Lørdag kan han bli genierklært. Eller han kan lide en verre skjebne enn Theresa May.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder