FESTDAG: Flyet ble møtt av en stor mottakelseskomite med festkledde kvinner fra det etiopiske miljøet i Norge.

FESTDAG: Flyet ble møtt av en stor mottakelseskomite med festkledde kvinner fra det etiopiske miljøet i Norge. Foto: Hung Pham, MSL

Markerte kvinnedagen med spesialflyging til Oslo

Ethiopian Airlines-flyet med en besetning som utelukkende består av kvinner landet i Oslo 8. mars. – Kvinner tar av og løftes opp, sier Norges ambassadør Merete Lundemo, som selv var med på flyturen.

Bak spakene fra Addis Abeba via Stockholm på kvinnedagen var det Amsale Gualu som satt – selskapets første kvinnelige kaptein.

– Kvinner spiller en viktig rolle i vår suksesshistorie: fra vi startet opp i 1945 til denne historiske flygingen. På kvinnedagen ønsker vi å feire den fantastiske jobben de gjør, sier Tewolde Gebremariam, direktør i Ethiopian Airlines i en pressemelding fra flyselskapet.

KAPTEIN: Amsale Gualu er Ethiopian Airlines første kvinnelige pilot. Foto: Hung Pham, MSL

I dag er 19 av flyselskapets 1022 piloter kvinner.

Etiopias ledere har også vist seg frem på likestillingsfronten det siste året: Statsminister Abiy Ahmeds nye regjering består av 50 prosent kvinner, og i oktober ble også diplomaten Sahle-Work Zewde valgt til landets første kvinnelige president, skriver NTB.

Hvordan markerer du kvinnedagen? Send inn din hilsen her.

– Glad for å ha vært med på dette

Norges ambassadør i Addis Abeba Merete Lundemo deltok på flyturen som landet i Oslo i formiddag, og sier til VG at det har skjedd mye positivt innen likestilling i landet den siste tiden – selv om store utfordringer fortsatt gjenstår.

Statsminister Abiys reform gjør på mange måter landet til et pionerland for kvinners rettigheter og likestilling i Afrika, mener ambassadøren.

Les også: Greta (16) kåret til årets kvinne i Sverige

– Det at et afrikansk flyselskap som Ethiopian Airlines viser vei og markerer den internasjonale kvinnedagen med en flygning operert av høyt kvalifiserte kvinner, er en del av denne pionér-rollen. Det symbolske i denne flygningen er at kvinner tar av og løftes opp. Fra norsk side er vi glade for å ha vært med på dette!

WOMEN ONLY: Besetningen på flygingen som lander i Oslo kvinnedagen består utelukkende av kvinner. Foto: Ethiopian Airlines

Dette er ikke første gang et flyselskap markerer kvinnedagen på denne måten. I 2018 uttalte Air India at de var de første til å fly jorden rundt med kvinnelig besetning, da de fløy fra Delh i i til San Francisco i USA, skriver BBC. Samme år fløy British Airways fra London til Glasgow med 60 prosent kvinner i besetningen.

For Ethiopian Airlines er dette heller ikke nytt: I fjor gikk ferden til Buenos Aires i Argentina, mens de tidligere har landet i Kigali, Lagos og Bamako.

Indiske flyselskaper er, med sine 12,4 prosent, for øvrig det landet i verden med størst prosentandel av kvinnelige piloter, ifølge statistikk fra Det internasjonale samfunnet for kvinnelige piloter (ISWAP). For norske Norwegian er prosentandelen 3,81.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder