GIR INNTIL VIDERE OPP: Moderaterna-leder Ulf Kristersson på søndagens pressekonferanse. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna gir opp å danne regjering i Sverige nå

Moderaterna-leder Ulf Kristersson kastet søndag inn håndkleet og ga opp å danne regjering i Sverige på nåværende tidspunkt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det sier han selv under en pressekonferanse søndag, kort tid etter at møtet med talmann Andreas Norlén var avsluttet. Mandag vil talmannen ha samtaler med de andre partilederne.

– På nåværende tidspunkt savnes forutsetningene for å lede en slik regjering som jeg har undersøkt forutsetningene for, sier Kristersson på en pressekonferanse etter møtet med talmannen ifølge Aftonbladet.

– Våre forslag ligger klare på bordet, jeg står til disposisjon, legger han til.

Jobben med å skaffe Sverige en ny regjering har blitt akkurat så vrien som ekspertene anslo etter valget. Nå er den borgerlige Alliansen i full oppløsning.

les også

Fullt sprik i Sveriges borgerlige allianse

les også

Stefan Löfven på talerstolen – trekker seg ikke nå

les også

Löfvens regjering faller, fikk flertallet mot seg

Partiledersamtaler mandag

Talsmann Andreas Norlén opplyser på en pressekonferanse søndag at han mandag vil inviter de øvrige partilederne til en ny runde samtaler om veien videre. Han vil høre med dem hvem de synes bør få spørsmålet om å danne en ny regjering.

– Min ambisjon er å gi et nytt sonderingsoppdrag i morgen ettermiddag.

Han gjorde det klart at han hverken ville forsere eller forsene prosessen, men at det ville være en fordel om man kunne begynne en ny sonderingsrunde mandag. Det er de øvrige syv partilederne som blir innkalt til dette møtet.

Det kan bety at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven får sonderingsoppdraget.

Jeg tenker ikke å la meg stresse av at tiden går og at ett sonderingsforsøk ikke har vært vellykket, sa Norlén.

les også

Endelig valgresultat i Sverige: De rødgrønne fortsatt størst

Puslespill

Kristersson redegjorde søndag for hvordan han har forsøkt å få på plass en regjering med så mye borgerlig politikk som mulig.

Det har i prosessen blitt klart at hverken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet ville støtte en borgerlig regjering.

Samtidig sa Centerpartiet og Liberalerna klart nei til en regjering med Moderaterna og Kristdemokraterna som var avhengig av støtte fra Sverigedemokraterna i Riksdagen.

Valg i Sverige: den store guiden

Kristersson har også lansert en 3-2-1-løsning, hvor enten tre, to eller bare ett parti fra Alliansen sitter i regjeringen.

– Kristdemokraterna er rede til å akseptere alle disse løsningene, mens Centern og Liberalerna sier nei til samtlige av disse løsningene, konstaterer Kristersson.

Sverigedemokraterna på vippen

De rødgrønne partiene har 144 representanter i Riksdagen – én mer enn den borgerlige Alliansen.

Hverken den blå eller den røde blokken sikret seg parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

Talmannen, som tilsvarer stortingspresidenten i Norge, skal sondere mellom partiene i den nyvalgte Riksdagen for å se om det finnes en statsministerkandidat som ikke får flertallet mot seg i en senere votering.

Hvis man etter fire voteringer ikke lykkes med å finne en statsministerkandidat som Riksdagen kan akseptere, åpner den svenske grunnloven for nyvalg.

Det vil i så fall være første gang Sverige må gå til nyvalg.

– Min ambisjon er ikke å ha ekstravalg, sa Norlén til journalistene.

Socialdemokraterna ble klart største parti i valget og har de siste fire årene sittet i regjering sammen med Miljöpartiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder