VG i Syria: Slik ser det ut etter Assads gjenerobringer

HAMA-PROVINSEN (VG) For syv år siden blomstret den syriske våren her. Nå vender tusenvis av innbyggere tilbake til regimekontroll.

Artikkelen er over to år gammel

Hva er et hjem?

For den syriske barneskolelæreren Awad al-Nasan (37) er det et toetasjes hus han bygde til sin kone og sine tre barn. Huset ligger i småbyen Taibet el-Imam i Hama-provinsen vest i Syria.

Awad viser oss værelset der han tok imot gjester og stuen rett innenfor der de spiste middag. Han viser oss det flislagte kjøkkenet og badet. Det ligger noen tannbørster på gulvet. Ellers er huset tomt.

Familiens drømmehus ligger i ruiner.

UBEBOELIG: Bestevenninnene og navnesøstrene Batol (6) og Batol (6) leker i et sønderknust hus i småbyen Taibet el-Imam. Foto: Harald Henden, VG

les også

Tyrkiske myndigheter til VG: Derfor angriper vi Syria

Vi kommer tilbake hit hver dag. Jeg sier til barna: «Dette er vårt hjem». Huset er det eneste jeg har bygd med mine egne hender. Det betyr alt. Dette er vårt hus, vår drøm, vårt land, sier al-Nasan.

Knust glass, murstein og vaiere er strødd utover. Awads sønn Tarek (2) har gipset armen etter at han falt og brakk den da han snublet i en av steinene på det som en gang var et kjøkken.

KNUSTE DRØMMER: Batul (6) kikker ut av den sprengte kjøkkenveggen som pleide å være en del av familien al-Nasans hjem i landsbyen Taibet el-Imam i Hama. Foto: Henden, Harald

les også

De siste flyktningene fra IS i Irak: Rømte til fots med tre barn

Assad gjør comeback

300 landsbyer er blitt gjenerobret av president Bashar al-Assads regjeringshær fra ulike opprørsgrupper den siste måneden i provinsene Hama, Idlib og Aleppo, ifølge det syriske forsvarsdepartementet.

Etter å ha passert flere titalls kontrollpunkter med bevæpnede menn, syriske flagg og portretter av Assad, får VG besøke tre landsbyer der myndighetene nylig har gjenvunnet kontrollen fra opprørerne (i hovedsak al-Qaida-assosierte Tahrir al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, og den lokale ekstremistgruppen Jund al-Aqsa).

Fortsatt pågår det kamper mot de få gjenværende opprørskontrollerte områdene i Syria. Her ved fronten mot Idlib kan vi høre lyden av nedslag noen kilometer unna. I nærheten finnes det også mindre IS-grupperinger.

Krigen er på ingen måte over i Syria.

TILBAKE PÅ VEGGEN: Syrias omstridte president Assad følger oss med blikket hvor enn vi går. Han har gjenerobret kontrollen fra opprørere over store deler av landet. Foto: Harald Henden, VG

les også

Oppgjørets time: VG fulgte IS-rettssaker i Mosul

I landsbyene Taibet el-Imam, Soran og Maardas møtes vi av ruiner, ruiner og atter ruiner. Noen bygg er ødelagt til det ugjenkjennelige. Ved første øyekast ser det helt øde ut. Men kommer vi nærmere, får vi øye på menneskene.

De sitter og drikker te i det ene rommet av huset som ikke er bombet i stykker. Barna bygger «sandslott» av sprengt murstein og klatrer på ruinfjell. På et hjørne selger noen frukt og grønnsaker i regnbuens farger som en kontrast til alt det grå.

Syrerne er i ferd med å ta sitt land tilbake. Men det skjer på regimets nåde.

EN HAMMER: Hvor starter man for å gjenreise en landsby fra ruinene? Denne mannen i Soran starter med en hammer. De leter etter materialer til gjenbruk i rekonstruksjon av hus. Foto: Harald Henden, VG

Syria på regimets premisser

VG har fått visum til de regimekontrollerte delene av Syria, og må jobbe sammen med en syrisk tolk og påpasser fra myndighetene gjennom hele oppholdet. Vi står ikke fritt til å reise dit vi vil og kan ikke jobbe like selvstendig som vi ønsker.

Følget vårt består av kommunesjefen, pressesjefen for Hama-provinsen (iført hatt, dress og spisse sko for anledningen), og en tolk utstedt fra myndighetene i Damaskus. Tolken kaller konsekvent opprørere for «terrorister» og krigen for «krisen».

BARN AV KRIGEN: Disse barna i landsbyen Taibet el-Imam har omtrent like gamle som krigen i Syria: Syv år. Foto: Harald Henden, VG

LEKEPLASSEN: Barnehagen finnes ikke lenger, men noen lekestativer kan fortsatt gjøre nytten sin. Bare barna er forsiktige. Foto: Harald Henden, VG

les også

Syriske flyktningbarn lever av søppelplukking

Hama-provinsen var ett av hovedsetene for den syriske våren i 2011, med regimekritiske massedemonstrasjoner allerede i mars det året. Det var også i Hama at 30.000 mennesker ble brutalt myrdet under massakren i 1982, da ekspresident Hafez al-Assad ville kvele opprøret til Det muslimske brorskap.

Men nå er det lite motstand å møte. Kanskje er det fordi de er oppriktig glade, eller at de bare er krigstrette og vil hjem. Eller så er det fordi de ikke våger å si imot.

Sykdom sprer seg i ruinene

Da VG besøker Taibet el-Imam, er det stor pågang hos landsbyens eneste klinikk. De er kommet for å ta vaksine. Småbyen har tilgang til vann, men har fortsatt ikke elektrisitet. På grunn av søppel og dårlige sanitærforhold blir mange syke.

PÅ KLINIKKEN: Seks år gamle Batol får vaksine mot insektbitt som gjør mange syke i landsbyen. Foto: Harald Henden, VG

les også

Syria-opprørernes siste provins: «En katastrofe satt på vent»

Etter å ha fått sin sprøyte, tar Ayob Shkeran (27) med oss til huset sitt. For én måned siden flyttet han, kona og de tre barna tilbake etter å ha leide husrom i Hama by det siste året.

Han holder opp et nøkkelknippe og låser seg inn hoveddøren. Vi går inn i gangen. Til venstre er soverommet med tepper på gulvene. Til høyre er stuen med hele veggen sprengt ut. Så hvorfor låse ytterdøren, når hele huset gaper?

– Jeg låser den slik at ingen skal stjele døren, forklarer Shkeran.

Slik holder innbyggerne fast i det lille de har.

FLYTTET HJEM: Ayob Shkeran (27) viser oss soverommet i huset han måtte forlate da krigen sto på som verst på hjemstedet Taibet el-Imam. Foto: Harald Henden, VG

les også

Hun har en av Midtøstens vanskeligste jobber

Fremtidens Syria

I nabolandsbyen Maardes ringer det inn etter friminutt ved barneskolen. 286 lever stiller seg opp på rekke i skolegården og roper i kor:

«Vårt mål er samhold, frihet og sosialisme. Én arabisk stat!»

PLIKTSKYLDIGE: Elevene ved barneskolen i Maardes lærer disiplin i skolegården av rektor Mahmoud Adameh (i dress til venstre). Foto: Harald Henden, VG

les også

Slik har Tyrkia tatt kontroll over syrisk by

De løfter høyrehånden i en hilsen, og marsjerer så pent de kan inn i skolebygget én etter én.

I gangen henger en plakat med bilder av granater, raketter og annet krigsmateriell. Slik skal barna kunne vite hva de ser i ruinene, eller hva de hører lyden av like ved seg, forklarer rektor Mahmoud Adameh (52).

– Barna har vært redde. De har mister venner og de har mister måneder med skolegang. Barna er dem som har lidd mest, sier han.

PLYNDRET: Bare minareten til moskeen i Maardes står oppreist. Selv ikke Guds hus unnslapp krigen. Foto: Harald Henden, VG

VG I SYRIA: Fotograf Harald Henden og Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder