NY ORDKRIG: USAs president Donald Trump er tilbake for fullt etter årets juleferie. Her på at bilde fra 21. desember. Foto: Jim Bourg Reuters

Trump slår tilbake mot Kim: – Min atomknapp er større, og den funker

Donald Trump er ikke imponert over den siste trusselen fra den nordkoreanske lederen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Bakgrunnen er at Kim Jong-un i sin nyttårstale truet med at Nord-Koreas atomraketter kan ramme hele USA - og at han til enhver tid har atomknappen på skrivepulten sin.

– Dette er virkeligheten, ikke en trussel, var den klare beskjeden fra talerstolen.

I kjent stil slo USAs president tilbake i en krass Twitter-melding natt til onsdag norsk tid.

– Kan noen fra hans utarmede og sultende regime vennligst informere ham om at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp funker!

Her kan du se hele nyttårstalen til Kim Jong-un:

FFI-forsker: «Svært sannsynlig at Nord-Korea kan ramme USA»

Ordkrigen mellom de to statslederne er for øvrig ikke noe nytt. I september toppet det hele seg da Trump kalte Kim for en «rakettmann» på selvmordsoppdrag. Sistnevnte svarte med å omtale USAs president som en «sinnsforvirret, senil gamling» som er «uegnet til å styre et land». Russlands utenriksminister har tidligere oppsummert retorikken som en «slåsskampmellom barnehageunger».

Ekspert om atomknapp-tweet: - Galskap!

Det siste atomknapp-utspillet til Trump kommer samtidig med rapporter om at det nordkoreanske regimet angivelig forbereder en ny missiltest. Flere amerikanske medier, deriblant CBS News og NBC News, har snakket med ikke-navngitte amerikanske forsvarskilder som viser til at det pågår mye aktivitet i samme området som da en missil-test ble gjennomført i november.

Les også: Her tester Nord-Korea atombomber

De understreker imidlertid at det også tidligere har kommet lignende signaler, uten at det har resultert i noen missil-test. USAs FN-ambassadør Nikki Haley bekreftet tirsdag at USA kjenner til disse rapportene, skriver Reuters.

– Jeg håper ikke det skjer. Men hvis det gjør det, må vi svare med enda tøffere tiltak mot det nordkoreanske regimet, sier hun.

Like før jul: Nye amerikanske sanksjoner mot Kims «rocket stars»

Hvor mange missiler har Nord-Korea, hvor langt kan de nå, og hvor stor skade kan de gjøre? Få innsikt her:

USAs FN-ambassadør sier videre at hun ikke er direkte imponert over de nye planene om samtaler mellom Sør-Korea og Nord-Korea. Samtalene skal finne sted 9. januar og er et resultat av at Kim strakk ut en forsonende hånd til nabolandet i sin nyttårstale. På agendaen står blant annet muligheten for at en nordkoreansk delegasjon får delta i vinter-OL i februar.

Tidlig onsdag morgen norsk tid bekrefter sørkoreanske myndigheter at Nord-Korea går inn for å åpne en såkalt hotline – en direkte telefonlinje – til nabolandet i sør.

– Nord-Korea kan snakke med hvem de vil, men vi tar ingen samtaler alvorlig dersom de ikke gjør noe for å forby alle atomvåpen i Nord-Korea. Vi tror ikke det er nok med et plaster, og vi tror ikke det er behov for å smile og ta bilder, sier Haley.

PRIO-forsker om talen: – Sender tydelige signaler

PS! Trump har ingen faktisk atomknapp på pulten. Prosessen for å avfyre atomvåpen er hemmelig og komplisert, og innebærer blant annet bruk av en «atom-fotball» som blir båret rundt av en roterende gruppe militæroffiserer, hvor enn presidenten går, skriver AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder