Italiensk politi avhører Krekar

Flere italienske politietterforskere kommer til Oslo mandag om to uker for å foreta et rettslig avhør av mullah Krekar.

Kadafi Zaman
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim bekrefter at etterforskningen av Krekar pågår for fullt, men at de velger å holde kortene tett til brystet.

- Både tema og spørsmålene for avhøret vil italiensk politi holde for seg selv. Avhøret vil trolig skje for lukkede dører i Oslo tingrett, sier Erling Grimstad til VG.

21. juni i år skrev VG at mullah Krekar kunne bli stevnet som vitne når rettssaken mot flere al-Qaida-mistenkte starter i Italia.

VG møtte aktor i etterforskningen, Stefano Dambruoso, i Milano i sommer.

- Vårt hovedfokus er terroristen Abu Musab Zarqawi, men Krekar er også interessant. Vi anser Zarqawi som bindeleddet mellom Ansar al-Islam og cellene i Italia, sa Stefano Dambruoso til VG.

Fant telefonnummer

Zarqawi (36) er al-Qaida-lederen som er mistenkt for å ha ledet eksperimenter med kjemiske stridsmidler i Nord-Irak. Ifølge italiensk politi skal et 40-tall personer ha reist fra Italia og til Nord-Irak i perioden 2002 til mars 2003. Kurderen som ble arrestert i Parma 31. mars 2003, Mohammed Tahir Ahmed, mistenkes for å være sentral i denne eksporten av hellige krigere.

Italienske etterforskere mener Ahmed skal ha samarbeidet tett med al-Qaida-toppen Abu Musab Zarqawi. Det var telefonnummeret til nettopp Mohammed Tahir Ahmed, mobilnummeret 3480426975, som ble funnet på mullah Krekar da den kurdiske islamisten ble arrestert på Schiphol-flyplassen i Nederland i september i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder