6. januar-komiteen: − Ville at de skulle legitimere hans løgner

Den femte offentlige høringen for å komme til bunns i hva som skjedde før og under Kongress-stormingen ble avholdt torsdag.

 • Vilde Elgaaen
Publisert:

– Donald Trump ville ikke bare at Justisdepartementet skulle etterforske. Han ville at de skulle legitimere hans løgner, at de skulle kalle valget korrupt uten grunn. Det var et åpenbart forsøk på å bruke departementet til å fremme presidentens personlige politiske agenda, sier komitéformann og Demokrat Bennie Thompson under sin innledning.

Torsdag vitnet tidligere justisminister Jeffrey Rosen for komiteen som etterforsker hva som skjedde den 6. januar 2021, da tidligere president Donald Trumps støttespillere stormet Kongressen i Washington, D.C.

Rosen fungerte som visejustisminister under president Trump fra 22. mai 2019 til 23. desember 2020, og som justisminister fra 24. desember 2020 til 20. januar 2021.

Han tok over etter William Barr, som gikk av uker etter å ha offentlig sagt at det ikke fantes bevis av betydning for at det hadde pågått noe valgjuks under presidentvalget i 2020.

– Hvilke temaer tok presidenten opp med deg? Spør Thompson.

– Den røde tråden var presidentens misnøye med at justisdepartementet ikke hadde gjort nok med å etterforske valgfusk, men andre temaer dukket opp også, svarer Rosen.

Den tidligere justisdepartementet lister opp en rekke temaer som presidenten tok opp med ham i telefoner som kom nesten daglig, som at han ønsket Rosen skulle ha et møte med advokaten som jobbet på valgkampanjen hans, Rudy Giuliani. Trump tok også opp hvorvidt justisdepartementet ville sende et søksmål til høyesterett om valget, og at Rosen skulle avholde pressekonferanser.

Trump ønsket også at justisdepartementet skulle sende brev til delstatsmyndighetene i Georgia og andre stater, forklarer Rosen.

– Justisdepartementet sa nei til alle disse tingene, fordi vi mente de ikke var passende, basert på faktum og lovverket slik vi så det, sier den tidligere justisministeren.

FORTELLER: Tidligere fungerende justisminister Jeffrey Rosen (t.v.) og tidligere fungerende visejustisminister Richard Donoghue,

En eskalering

Representantenes hus i Kongressen opprettet i juli 2021 en granskningskomité for å undersøke hva som ledet til stormingen av kongressbygningen i Washington 6. januar samme år.

I dagene og ukene før Kongressens godkjenningsprosess av USAs nye president 6. januar 2021, la daværende president Donald Trump kraftig press på blant andre sin visepresident Mike Pence for å forkaste valgresultatet.

Denne prosessen er normalt å anse som rent formell, men Trump klarte å så såpass splid om valgresultatet under valgkampen og i de påfølgende månedene etter valget, at flere republikanske kongressrepresentanter og senatorer planla å forkaste godkjenningen av Biden.

Tidligere fungerende visepresident Richard Donoghue beskriver en telefonsamtale han hadde med Trump den 27. desember 2020 for komiteen.

Han sier den samtalen fremsto som en eskalering fra tidligere samtaler.

– Det ble klart for oss at det var mange som snakket i øret hans og matet han disse anklagene, og jeg følte det var viktig å gjøre det klart for ham at disse anklagene ikke var sanne. Nei, det er ikke sant, gjentok jeg mens han tok opp en teori etter en annen.

Donoghue sier samtalen pågikk i 90 minutter. På et tidspunkt lanserte Trump en teori han ikke var kjent med før, og han tok notater.

VITNER: Tidligere fungerende justisminister Richard Donoghue.

Konspirasjonsteorier

Blant sitatene han noterte fra den tidligere presidenten var setningen:

«Bare si at valget var korrupt og overlat resten til meg og de republikanske kongressmedlemmene.»

– Var det noe grunnlag for noen av påstandene om valgfusk? Spør republikaneren Adam Kinzinger.

– Nei, svarer den tidligere høytstående embetsmannen.

Kinzinger tar senere opp en Youtube-video som Donaghue får tilsendt fra Trumps stabssjef Mark Meadows. I den lanseres det en konspirasjonsteori om at stemmer ble endret via satellitter styrt fra den amerikanske ambassaden i Italia.

Les også

Beskyldt av Trump for valgjuks: – Føler meg ikke trygg noen steder

Flere republikanske politikere fortalte om hvordan Donald Trump og teamet hans skal ha presset dem til å omstøte…

Kinzinger spør Donaghue hva han synes om videoen, som skal være på om lag 20 minutter.

– Fullstendig galskap. Som var min oppfatning av den videoen, som er fullstendig absurd.

Kinzinger forteller at denne teorien ble tatt svært alvorlig blant Trumps støttespillere, og at flere av hans nærmeste hadde gjort etterforskningsskritt for å undersøke denne italienske teorien.

Han mener dette viser hvor desperate de var for å overstyre valgresultatet.

Fakta til besvær

Rosen blir spurt om et møte som fant sted den 3. desember 2021 i Det ovale kontor. Han forteller at president Trump sa at ikke engang var med ham om påstandene om valgfusk.

Trump ønsket da å innsette en av sine støttespillere i rollen som justisminister, nemlig advokaten Jeffrey Clark, og sa til Rosen at «han vil i det minste gjøre noe».

– Da svarte jeg, du har rett i at jeg ikke kommer til å tillate at Justisdepartementet forsøker å endre valgresultatet. Det er sant. Men grunnen til det er fordi det er i samsvar med fakta og loven. Det er det som kreves av oss under grunnloven.

Donaghue vitner for komiteen at han fortalte president Trump at hele ledelsen i Justisdepartementet ville si opp dersom Clark ble innsatt som statsråd.

Clark er en tidligere advokat ved departementet, og var i kjernen av arbeidet med å fremsette falske påstander om at det var nok valgfusk i Georgia og andre delstater til å omgjøre valget, ifølge CNN.

TAKKET: Den republikanske kongressrepresentanten Adam Kinzinger sitter i komiteen. I bakgrunnen ser man komiteleder Bennie Thompson.

Takket juristene

– Justisdepartementets advokater er ikke presidentens advokater. Vi stoler på dem til å ivareta folkets interesser, oppsummerer Kinzinger i det høringen rundes av.

Han sier at presidenten gjentatte ganger fikk klar tilbakemelding om at påstandene om valgfusk var feil.

– Vi er her fordi fakta var irrelevant for president Trump. Det handlet om å beskytte hans makt og ego, selv om det gikk på bekostning av troverdigheten til vårt valgsystem. Han var villig til å ofre vår republikk for å beholde sitt presidentskap. Vi skylder en stor takk til de som har vitnet her i dag. Ekte ledere som sto for rettferd, sier han.

– Det eneste som er nødvendig for at onde menn lykkes er at gode menn ikke griper inn. Det gjorde lederne i Justisdepartementet, sier Kinzinger videre.

Publisert:

Mer om

Trump

Amerikansk politikk

Donald Trump

USA

Flere artikler

 1. Trumps datter: Opphetet samtale mellom Trump og Pence 6. januar

 2. Republikaner om 6. januar-høring: – Målet er å stoppe Trump

 3. 6. januar-høringen: – Trump sa «Mike Pence fortjener det»

 4. Assistent forteller om dagene før Kongress-stormingen: – Følte meg redd og nervøs

 5. Beskyldt av Trump for valgjuks: – Føler meg ikke trygg noen steder

Fra andre aviser

 1. Løy og villedet Trump i terrorangrepet mot demokratiet i USA? Her er fem sentrale poeng som kom frem i dagens høring.

  Aftenposten
 2. Trump forsøkte å gjøre dem til syndebukker. Til slutt følte de seg ikke lenger trygge hjemme.

  Aftenposten
 3. Granskningskomité: – Dette var et Trump-ledet kuppforsøk

  Bergens Tidende
 4. Klart for høring i beste sendetid om stormingen av Kongressen

  Bergens Tidende
 5. – Pissprat, sa Trumps justisminister om påstått valgfusk. Trumps datter Ivanka trodde på ham, ikke faren.

  Aftenposten
 6. Flere av Trumps nærmeste rådgivere sier han ikke ville lytte til dem

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no