UNDERSØKES: Det undersøkes i flere land om spesielle, alvorlige blodpropp-tilfeller kan knyttes til AstraZeneca-vaksinen. Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

EMA-topp om AstraZeneca: Vanskeligere å si at det ikke er sammenheng

Marco Cavaleri, som er vaksinesjef i EMA, erkjenner en sammenheng mellom de mistenkte AstraZeneca-bivirkningene og vaksinen i et intervju med den italienske avisen Il Messaggero.

Av 

Martha C. S. Holmes

 og 

Publisert:

Cavaleri sier til den italienske avisen at fordelene med vaksinen veier opp for risikoene. Men han sier også at det nå er «stadig vanskeligere» å si at det ikke er en årsakssammenheng mellom vaksinasjonen og «veldig sjeldne tilfeller av blodpropp assosiert med et lavt antall blodplater».

– Etter min mening kan vi nå si det, det er klart at det er en forbindelse med vaksinen. Hva som forårsaker denne reaksjonen, vet vi imidlertid fortsatt ikke, sier han til avisen.

Denne uken har bivirkningskomiteen i Det europeiske legemiddelsamarbeidet (EMA) nye møter om vaksinen. De jobber med å undersøke de mistenkte AstraZeneca-bivirkningene.

Intervjuet med Cavaleri ble sitert verden rundt - EMA til nå stått hardt på at det ikke er bevist en årsakssammenheng mellom vaksinen og de sjeldne blodproppene. Ifølge AFP understreket EMA senere tirsdag i en pressemelding at de ikke har konkludert enda.

les også

Tysk ekspert om AstraZeneca-svar: – Som å lete etter nåla i høystakken

Diskuteres i møter denne uken

Møtet i EMAs bivirknignskomité denne uken er satt opp over tre dager, fra i dag til fredag. Og én av tingene som skal diskuteres, er om hvor tydelig man skal kunne koble de spesielle, alvorlige sykdomstilfellene til vaksinasjon med AstraZeneca:

– Et av temaene som diskuteres på dette møtet, er nettopp om disse hendelsene bør komme inn på listen over bivirkninger av Astrazeneca-vaksinen, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til VG.

Tidligere har bivirkningskomiteen i EMA lagt inn en advarsel om de spesielle sykdomstilfellene i vaksinens preparatomtale, men de har ikke ønsket å legge inn denne typen sykdomstilfeller under listen over bivirkninger.

Hvis man skal gjøre det, må man ha rimelig grunn til å anta at det er en årsakssammenheng. Det har det norske legemiddelverket ment, og representanten fra det norske legemiddelverket tok derfor dissens da dette ble bestemt for tre uker siden.

– Etter hvert som det har dukket opp en rekke nye tilfeller i mange land, så er det jo klart at det styrker mistanken om at det er en sammenheng med vaksinen, sier Madsen.

Vet ikke hva som er utløsende

Ekspertene som har undersøkt sykdomstilfellene i Norge, mener en kraftigimmunrespons trigget systemet slik at man har fått en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater – og at det ikke er andre ting enn vaksinen som kan forklare denne immunresponsen.

Madsen sier man vet hva som skjer når sykdsomsforløpet først er utløst. Han beskriver det som en «kaskade» - altså at en rekke ting begynner å skje i kroppen.

– Vi vet at det skjer en kaskade - det begynner med at det dannes antistoffer som påvirker blodplatene, blodplatene ser ut til å klumpe seg sammen og gi blodpropper. Men det store spørsmålet er hva er det som utløser denne kaskaden hos noen, sier Madsen.

Dette jobber flere fagmiljøer med å undersøke videre. Et tysk fagmiljø som har undersøkt de mistenkte alvorlige bivirkningene har kommet til samme konklusjon som det norske - de tror at det finnes et sjeldent fellestrekk mellom de som har blitt syke.

Forskjellige tilnærminger

I intervjuet med il Messaggero understreker også Cavaleri at evalueringsprosessen i EMA er langt fra over.

– Vi er et regulatorisk organ, og må ha veldig presise data på nytte/risiko, sier han.

Land har valgt forskjellige tilnærminger til de mistenkte bivirkningene. Vaksinasjon med AstraZeneca er helt på pause i Norge, mens land som Sverige og Finland har satt vaksinasjon med vaksinen på pause for de under 65. Italia er blant de som har gjenopptatt vaksinasjon.

– Det hadde vært å foretrekke om det var en entydig posisjon på europeisk nivå. Men det er ikke enkelt - la oss ikke glemme at byrden av covid-19 er forskjellig i de forskjellige landene: I Italia dør fortsatt 500 mennesker om dagen, i Norge er det nesten ingen. Disse faktorene rettferdiggjør forskjellige tilnærminger, sier Cavaleri.

Publisert:

Mer om

Coronaviruset

Vaksine

Astra Zeneca

Flere artikler

 1. EMA: Kobling mellom sjelden blodpropp-tilstand og AstraZeneca-vaksinen

 2. Tyskland: 31 tilfeller av blodpropp blant AstraZeneca-vaksinerte

 3. EMA-komité: Anbefaler å legge inn en advarsel om mulige AstraZeneca-bivirkninger

 4. Legemiddelverket: To nye pasienter døde av blodpropp

 5. AstraZeneca: Storbritannia har funnet fem tilfeller av sjelden blodpropp

Fra andre aviser

 1. EMA: Kobling mellom sjelden blodpropp-tilstand og AstraZeneca-vaksinen

  Bergens Tidende
 2. EMA-komité: Anbefaler å legge inn en advarsel om mulige AstraZeneca-bivirkninger

  Bergens Tidende
 3. EUs legemiddeltilsyn anbefaler fortsatt bruk av AstraZenecas vaksine

  Bergens Tidende
 4. FHI: AstraZeneca-avgjørelse neste uke

  Bergens Tidende
 5. Rapporten fra norske forskere ikke med i vurderingen da EUs tilsyn ga grønt lys

  Bergens Tidende
 6. FHI: AstraZeneca-avgjørelse neste uke

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no