TROLIG BAKMANN: 22 år gamle Younes Abouyaaqoub har vært spansk politis hovedprioritet etter terroren mot paradegaten i Barcelona onsdag forrige uke. Foto: Shutterstock / NTB SCANPIX

Sjåføren i Barcelona-terroren drept

Hovedmannen bak angrepet på La Rambla i Barcelona er skutt og drept av politiet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Spansk politi bekrefter at det at det er 22 år gamle Younes Abouyaaqoub som har vært ettersøkt og mistenkt hovedmann etter terroren i Barcelona forrige torsdag som har blitt skutt og drept i en politiaksjon i Subirats mandag ettermiddag.

VG-spesial: Slik foregikk terrorangrepet

Møtte nabo - rømte ut på vinåker

Katalansk politi skrev på sin twitterkonto at det var en hendelse i Subirats litt over klokken 16 mandag hvor de har skutt en person som bar et bombebelte. Politiet opplyste at personen er drept, og at de undersøkte bombebeltet med robot.

Ifølge den spanske avisen La Vanguardia skal en person bosatt i Subirats ha varslet politiet etter å ha observert Abouyaaqoub nær noen hus i området mandag ettermiddag.

Personen skal ha spurt vedkommende hva han gjorde der, og Abouyaaqoub skal da ha lagt på sprang mot noen vingårder i nærheten.

Politiet skal raskt ha ankommet stedet og fått øye på Abouyaaqoub med det som så ut som et bombebeltet festet til kroppen. Ifølge politiet skal 22-åringen ha ropt Allahu akbar (Gud er størst) før han ble skutt og drept.

Her ble terroren planlagt: Fant rester av «Satans mor»

Imam også bekreftet død

22 år gamle Abouyaaqoub er av marokkansk opprinnelse og skal ha vært bosatt i byen Ripoll, hvor store deler av terror-cellen mistenkt for å stå bak angrepene i Barcelona og Cambrills er bosatt.

Spansk politi bekrefter mandag også at imamen Abdelbaki Es Satty er død. Han skal ifølge spansk politi ha hatt en viktig rolle i radikaliseringen av de tolv unge Barcelona-terroristene. Ifølge spanske medier bekrefter politiet at imamen var en av dem som døde da et hus gikk i luften i Alcanar.

13 mennesker ble drept og over hundre skadd da en varebil meide ned folk i sentrum av Barcelona torsdag. Én person ble drept i et lignende angrep i byen Cambrils den påfølgende natten.

Tallet på omkomne har senere blitt oppjustert til 15 etter at en mann ble funnet drept i det som trolig er fluktbilen etter angrepet på La Rambla.

Terroren i Spania: Dette er terroristene

Slik rømte han

Først ble det antatt at mannen funnet i bilen var truffet av et av politiets skudd etter å ha nektet å stoppe ved en politisperring, men det viste seg senere at han var knivstukket. Etterforskerne tror nå at mannen ble knivstukket av Abouyaaqoub, som trengte en bil for å komme seg unna.

Abouyaaqoub skal ifølge La Vanguardia ha kommet seg vekk fra La Rambla etter terrorangrepet via et marked, og klart å rømme til et universitetsområde. Der skal han ha kapret bilen til Pau Perez, mannen som senere ble funnet knivstukket i fluktbilen.

Mandag opplyste myndighetene at alle ofrene for angrepene er blitt identifisert. Seks spanjoler, tre italienere, to portugisere, en belgier, en canadier, en amerikaner og en britisk-australsk gutt ble drept. To av de drepte var barn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EN DREPT: Bevæpnet politi står på vakt nær Subirats i Spania. Politiet har aksjonert mot en mann med bombebelte i området. Personen er skutt og drept. Foto: Emilio Morenatti AP

Alt tyder på at det var Abouyaaqoub (22) som kjørte varebilen som meide ned folk på paradegaten, ifølge Catalonias regionale innenriksminister Joaquim Forn.

Spansk politi informerte mandag kolleger i andre europeiske land om den mistenktes identitet. Samtidig gikk de ut med en advarsel om at Abouyaaqoub er farlig, og at han kunne være bevæpnet.

Kan ha vært lederen: Imam kobles til terror-celle

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder