Gorilla ble skutt for å redde gutt - nå vil tusenvis at foreldrene holdes ansvarlige

Dyrehagen i Cincinnati og fireåringens foreldre møter massiv kritikk etter at gorillaen Harambe ble skutt og drept for å redde gutten som falt ned i en innhengning.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lørdag ettermiddag klatret en fire år gammel gutt gjennom et gjerde og falt ned i gorilla-innhengningen på Cincinnati Zoo i Ohio.

To gorillahunner ble umiddelbart fjernet fra innhengningen, men gorillahannen Harambe kom seg bort til gutten. I videoen øverst i saken kan du se Harambe plukke opp gutten og dra ham rundt.

For å redde gutten, besluttet dyrehagen å skyte gorillaen.

Husker du? Gorilla i terapi for kjønnsdiskriminerende oppførsel

Gutten skal ifølge dyrehagen ha blitt alvorlig skadet, men han skal ha vært ved bevissthet da han ble fraktet til sykehuset. Guttens tilstand noen dager etter hendelsen er ikke kjent. I et Facebook-innlegg, som i senere tid har blitt slettet, forsvarer moren seg selv, skriver People som tok en skjermdump av innlegget før det ble slettet.

«Som et samfunn er vi raske til å dømme at en forelder kan slippe synet av barnet sitt, og de som kjenner meg vet jeg holder et godt øye med barna mine. Uhell skjer, men jeg er takknemlig for at de rette menneskene var på riktig sted i dag. Takk til alle som hjalp meg og min sønn, og takk til Gud for at han er den guden han er», skrev hun. Hun la til at gutten slapp unna med en hjernerystelse og noen kutt og skrubbsår.

Nå mottar dyrehagen massiv kritikk på sosiale medier for å ha tatt livet av dyret, i stedet for å bedøve det. Flere raser også mot foreldrene.

På Facebook er det opprettet flere grupper som ønsker rettferdighet for Harambe, og emneknaggen #JusticeforHarambe blir flittig brukt på Twitter.

Så du denne? Helteinnsats reddet 260 dyr i Verdal

Hundretusenvis har signert

Det ble denne uken også opprettet en underskriftskampanje for Harambe, som i skrivende stund er signert av 282,883 mennesker, hvor ønsket er at dyrehagen skal holde guttens foreldre ansvarlige for gorillaens død.

«Vi, undertegnede, vil aktivt oppmuntre til en etterforskning av barnets hjem og dets miljø med et ønske om å beskytte barnet og dets søsken fra fremtidige hendelser av foreldrenes uaktsomhet som kan føre til fysiske skader eller død. Vær så snill, signer denne kampanjen for å oppmuntre dyrehagen i Cincinnati, barnevernet i Hamilton County og politiet i Cincinnati til å holde foreldrene ansvarlige», skriver de i underskriftskampanjen på Change.

Direktør ved Cincinnati Zoo, Thane Maynard, uttalte til pressen mandag at de ansatte ikke hadde noe annet valg dersom de ønsket å redde gutten.

– Vi står ved vår avgjørelse om at dette var det riktige å gjøre. Det var en vanskelig avgjørelse og vi tok ikke lett på det å skyte dyret vårt.

Les også: Apetyv innrømmer å ha stjålet silkeapene Harald og Nano

Ville gjort det samme

Tanken om å vente med å skyte den med en sprøyte ville ikke vært en god idé, fortalte han videre, og forklarte at en bedøvende sprøyte ville gitt en forsinket reaksjon.

– Risikoen er stor ettersom dyret har en enorm styrke, sa han om den 190 kilo tunge gorillahannen, ifølge Washington Times.

Under de 143 årene dyrehagen i Cincinnati har vært operativ, har det aldri tidligere inntruffet en hendelse hvor ansatte har måttet drepe et dyr.

Kommunikasjonsdirektør ved dyrehagen i Miami, Ron Magill, sier til CNN at han ville tatt samme avgjørelse i deres dyrehage.

– Jeg tror ikke gorillaen hadde noen intensjon om å skade barnet, men han var redd, han var opphisset, og han er utrolig sterk, sa han og fortsatte:

– Du kan se han kastet den ungen rundt i vannet som en dokke. Bare under kastingen kunne barnet slått hodet mot betongen. Det hele kunne vært over på et sekund.

Så du denne?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder