MÅTTE OVERGI SEG: Kuppsoldater på broen over Bosphorus fikk juling da de overga seg, men Amnesty mener at volden har fortsatt i langt mer alvorlig omfang etter arrestasjonene. Tyrkiske myndigheter avviser påstanden. Foto: Stringer Reuters

Amnesty i Tyrkia: – Torturen er skremmende

ISTANBUL (VG) Amnesty International hevder bruk av grov vold og seksuelle overgrep er begått mot soldater under avhør foretatt i en stall i politiets idrettsanlegg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I en ny rapport Amnesty har sendt ut til journalister med base i Istanbul, kommer det fram en rekke grove voldshendelser mot kuppsoldater som nå holdes fanget:

Ifølge rapporten skal fanger ha blitt holdt i «stressposisjoner» i opp til 48 timer, sårede personer skal ha blitt nektet legehjelp, andre skal ha blitt regelrett banket opp, mens flere forteller at de har sett offiserer fra hæren bli utsatt for seksuelle overgrep ved å bli voldtatt med politiets batonger.

Les også: Historien om Tyrkias falske komplotter

Ber om observatører

Vitneprovene er hentet inn via advokater og leger – ikke direkte fra fanger selv, forklarer Tyrkia-ansvarlig i Amnesty International, Andrew Gardner.

– Våre kilder ønsker naturlig nok å være anonyme, av hensyn til sin egen sikkerhet, men det er mange vitner som uavhengig av hverandre forteller om lignende overgrep, sier Gardner til VG.

– Bildet som tegnes er alarmerende, men like fullt er dette bare små innblikk i lukkede og hemmeligholdte steder, der de pågrepne nå holdes fanget, fortsetter han.

Amnesty ber Tyrkia slippe til uavhengige observatører som får tilgang til de rundt 13.000 som så langt er pågrepet. Mange av de pågrepne holdes i politiets idrettsanlegg i Ankara, deriblant i dette anleggets stall.

Tyrkiske myndigheter har avvist at det har foregått tortur under fangenskap. De forklarer at skadene som er synlige på mange av bildene av arresterte kuppsoldater som regjeringens pressebyrå har sendt ut, stammer fra da soldatene ble pågrepet.

Les også: Vennskapet som sprakk: Han ble Erdogans bitre fiende

Omstridte tilståelser

VAR TOPPOFFISER: Oberstløytnant Levent Türkkan var hærsjef Hulusi Akars personlige assistent og skal ha holdt ham som fange under kuppet. Foto: Anadolu

De siste dagene har det også begynt å komme saker der fengslede offiserer angivelig tilstår å ha deltatt i kuppet. Én av disse tilståelsene ble sendt ut av det statlige nyhetsbyrået sammen med et bilde av den blodige og bandasjerte toppoffiseren Levent Türkkan.

Både tyrkiske menneskerettighetsorganisasjoner og Amnesty International har gått ut og advart mot at rettssikkerheten er svekket under de pågående utrenskningene i Tyrkia.

Amnesty mener bildene viser at offiserer er utsatt for tortur under avhør.

Erdogan har selv kommentert disse pågripelsesbildene, og gitt en forklaring på hvorfor så mange av de pågrepne har skader:

– Det brøt ut et masseslagsmål da politiet skulle arrestere disse soldatene, og slik fikk mange av dem skader, sier Erdogan, som i intervju med France24 sier vestlig media heller burde fokusere på de sivile som ble drept under det mislykkede kuppforsøket.

Presidenten har innført unntakstilstand og satt menneskerettigheter på vent, og nå er også antallet dager man kan sitte varetektsfengslet uten å bli fremstilt for retten, eller få oppnevnt en forsvarer, økt fra to dager til 30 dager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder