SIKTET FOR FYLLEKJØRING: Her er den tidligere Navy SEAL-soldaten Robert O'Neill avbildet i arresten i hjembyen Butte natt til fredag. Foto: Ap

Navy SEAL-soldaten som drepte bin Laden pågrepet i USA

Den tidligere Navy SEAL-soldaten Rob O'Neill, som selv hevder han avfyrte skuddene som tok livet av Osama bin Laden, ble pågrepet av amerikansk politi fredag.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

39-åringen ble arrestert og siktet for fyllekjøring i hjembyen Butte i delstaten Montana, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Politiet ble først tilkalt etter at vitner observerte en mann som lå og sov i en bil som gikk på tomgang utenfor en matbutikk natt til fredag. I bilen fant de O'Neill, som ifølge politiet oppførte seg merkelig.

– Han var forvirret. Han oppførte seg på samme måte som en person som er påvirket av noe, sier George Skuletich i Butte-Silver Bow County-politiet, til AP.

Ifølge Skuletich ga den høyt dekorerte ekssoldaten sprikende forklaringer til politiet, nektet for å ha drukket, men innrømte senere å ha brukt en reseptbelagt sovemedisin. O'Neill ble innbrakt og løslatt mot kausjon senere samme natt.

39-åringen har tidligere vært åpen om at livet etter SEAL-tiden har vært tøft. Han har blant annet fortalt at han er arbeidsløs, blakk og at karrieren kostet ham ekteskapet.

Sett denne? Anerkjent journalist med sjokkpåstander om bin Laden-aksjonen

Deltok i bin Laden-raid

O'Neill var ifølge flere kilder en av elitesoldatene som deltok i operasjonen som tok livet av al-Qaida-lederen Osama bin Laden i Pakistan i 2011.

For to år siden sto O'Neill frem i et intervju med Washington Post og fortalte at det var han som avfyrte to av de første skuddene som tok livet av terrorlederen. Flere SEAL-kilder har senere bekreftet historien overfor avisen, AP og CNN.

I ettertid har imidlertid flere eks-kolleger hevdet at O'Neill skryter på seg drapet og Pentagon har uttalt at det er uklart nøyaktig hvem som drepte al Qaida-lederen, fordi det befant seg flere soldater i rommet.

Les mer: Nå snakker bin Ladens drapsmann

– Skjøt ham to ganger i pannen

I et anonymt intervju med bladet Esquire i 2013 beskrev det som skal være O'Neill, under navnet «Skytteren», de dramatiske sekundene da de stormet inn i et soverom og fant mannen som senere ble identifisert som bin Laden.

– I det sekundet skjøt jeg ham to ganger i pannen. Bap! Bap! Den andre gangen mens han faller. Han krøker seg ned på gulvet foran sengen sin og jeg treffer ham igjen. Bap! Samme sted, sa han i intervjuet.

Han fortalte videre at det tok litt tid før han innså hva som hadde skjedd.

– Da jeg så ham trekke pusten for siste gang, husker jeg at jeg tenkte: Er dette det beste jeg har gjort eller det verste jeg har gjort? Dette er virkelig og det er ham. Holy shit!

SEAL-soldat etterforskes: Skal ha tatt bilde av død bin Laden

Saken fortsetter under bildet.

STO FREM I 2014: O'Neill var kjent som en høyt respektert Navy SEAL-veteran, men har de siste årene måttet tåle kritikk fra militære kolleger for å ha snakket offentlig om hemmeligstemplet informasjon. Foto: Walter Hinick Afp

– Jeg er uskyldig

Ifølge politiet i Montana nektet O'Neill å avlegge en blodprøve da han ble innbrakt natt til fredag. I en uttalelse gjengitt av CNN lørdag benekter ekssoldaten å ha vært ruset, men takker samtidig politiet for å ha opptrådt profesjonelt.

– Selv om timingen var dårlig og jeg angrer på min beslutning, er jeg uskyldig og har derfor erklært meg ikke skyldig etter siktelsen, sier O'Neill.

– Jeg har stor tro på at jeg raskt vil bli frikjent i denne saken.

Amerikaneren deltok ifølge kilder i flere berømte aksjoner i sin tid som Navy SEAL-soldat, blant annet angrepet mot somaliske pirater som hadde kapret lasteskipet Maersk Alabama i 2009. Operasjonen ble senere filmatisert i den Oscar-vinnende «Captain Phillips» med Tom Hanks i hovedrollen.

Han skal også ha vært med på å redde den amerikanske soldaten Marcus Lutrell, som måtte klare seg på egen hånd i flere dager etter et mislykket forsøk på å fange en Taliban-leder i Afghanistan. Historien ble senere kjent i Hollywood-filmen «Lone Survivor».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder