Belgia navngir medhjelper bak Paris-terroren

Belgiske myndigheter etterlyser to personer i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepene i Paris i november. En av dem er identifisert som 24 år gamle Najim Laachraoui.

Artikkelen er over fire år gammel

Begge de to skal være medhjelpere bak terrorangrepet, ifølge den franske TV-kanalen BFM.

Laachraoui var tidligere kjent under det falske navnet Soufiane Kayal. Han er født i 1991, og reiste til Syria i februar 2013, ifølge en uttalelse fra den belgiske påtalemyndigheten, som ikke sier noe om mannens nasjonalitet.

Full oversikt: Slik var terrorangrepene i Paris

IDENTIFISERT: Najim Laachraoui (24) har tidligere gått under det falske navnet Soufiane Kayal. Foto: Belgian Federal Police via AP

Etterlysningen utstedes tre dager etter at Saleh Abdeslam, en av gjerningsmennene bak terroren i november, ble pågrepet i Brussel-bydelen Molenbeek.

I tillegg til Laachraoui etterlyser myndighetene Mohamed Abrini (31), som ble fanget på et overvåkingskamera på en bensinstasjon på motorveien mot Paris, sammen med Abdeslam to dager før Paris-angrepet.

Stoppet

9. september ble Abdeslam stoppet for kontroll på grensen mellom Ungarn og Østerrike i en Mercedes. Han var sammen med to menn, som det senere har vist seg at benyttet falske belgiske identitetskort. Bilen var leid i navnet Soufiane Kayal, nå identifisert som Najim Laachraoui.

Politiet har ifølge NBC News funnet Laachraouis fingeravtrykk i en leilighet i Brüssel som ble gjennomsøkt av politiet i forrige uke.

Fikk du med deg? Antatt bombemaker (19) etterlyst etter Paris-terroren

DNA-spor etter Laachraoui har også blitt funnet i huset i Auvelais, hvor det tidligere har blitt gjennomført en politiaksjon i jakten på terroristene, skriver franske La Libre. Det vil gjøres forsøk på å innhente nye vitner i etterforskningen, ifølge avisen.

Laachraoui skal ha studert elektronikk på en katolsk skole i Schaerbeek i Belgia, ifølge NY Times. Der skal han ha blitt uteksaminert i 2012.

Frykter nye angrep

Belgiske myndigheter frykter at pågripelsen av Abdeslam kan utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa.

– Dette nettverket er fortsatt aktivt i Europa, sier Belgias innenriksminister Jan Jambon til radiokanalen RTL.

Les også: Belgisk politi varslet om Paris-angripere ett år før

Han bekrefter at myndighetene tror Abdeslam planla et nytt terrorangrep, etter at det ble funnet store mengder våpen på et skjulested han har brukt i Brussel.

– Når du har våpen og terrorister på samme plass, så betyr det at noen planlegger et angrep, sier Jambon.

Motsetter seg utlevering

Lørdag ble Abdeslam fraktet til et høytsikkerhetsfengsel nordøst i den belgiske byen Brugge, ifølge AFP. Frankrike har bedt om å få terroristen utlevert fra Belgia, noe han motsetter seg.

Innenriksminister: Har avverget flere terrorangrep

Abdeslams forsvarer, Sven Mary, sier til avisen Le Soir at bakgrunnen for hans klients ønske om ikke å utleveres til Frankrike, er at fransk aktor skal ha lekket detaljene fra det første avhøret til journalister lørdag, ifølge AFP.

– Jeg forstår ikke hvorfor en aktor i Paris må uttale seg på dette stadiet om en etterforskning som pågår i Belgia, sier Mary til den franske avisen.

Mary mente at Abdeslam har samarbeidet godt med politiet, og at han ikke benytter seg av retten til ikke å snakke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder