Ungarsk opprørspoliti bruker tåregass ved grensen

Ungarske myndigheter: – 20 politifolk og 2 barn er såret i sammenstøt

Ungarsk opprørspoliti tok onsdag i bruk tåregass og vannkanoner mot hundrevis av flyktninger og migranter som har samlet seg på serbisk side av grensen i håp om å få reise inn i EU.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ungarske myndigheter sier 20 politifolk og to barn er såret i sammenstøt med migranter og flyktninger på grensen mot Serbia. Opprørspoliti har tatt i bruk tåregass og vannkanoner mot menneskemengden.

Flere barn gråt idet tåregassen sivet inn blant folkemengden. Samtidig sirklet helikoptre over stedet. Tykk svart røyk la seg over området, mens mange gutter og unge menn gravde opp stein og rev løs asfaltbiter som de kastet mot politiet.

Opprørspolitiet gikk til aksjon etter at både politiet og regjeringen i Budapest beskyldte migranter for aggressiv oppførsel og for å bryte seg gjennom grensegjerdet.

– En aggressiv gruppe uidentifiserte, ulovlige migranter forsøker å ta seg inn i Ungarn, sa regjeringstalsmannen.

En sikkerhetsrådgiver for Ungarns statsminister Viktor Orbán, Gyorgy Bakondi, sier til statlig fjernsyn at to barn er såret etter at de ble kastet over grensegjerdet fra serbisk side. En CNN-reporter på stedet melder at det er sårede folk med blod i ansiktene på serbisk side av grensen.

Bakgrunn: Dette må du vite om flyktningkrisen

Protestaksjon

Ifølge en reporter fra nyhetsbyrået AFP deltok om lag 300 personer i en gruppe på 500 i protesten. Alle krevde å få passere grensen slik at de kan reise videre mot Nord-Europa.

I en uttalelse fra politiet står det at migrantene kastet stein, flasker og kjepper mot politiet, og at de tok seg gjennom grensegjerdet.

En FN-representant og Reuters-reportere på stedet sier imidlertid at de ikke har sett noen forsøke å bryte seg gjennom gjerdet.

Les også: Hvorfor kan de ikke bare fly? Spørsmål og svar om flyktningkrisen

SENDT UT: Ifølge en FN-ansatt på stedet er over 100 politifolk satt inn ved grensen mellom Serbia og Ungarn. Foto: Dado Ruvic , Reuters

Slovensk grense

Samme dag kom det melding om at Slovenia stenger grensen mot Ungarn midlertidig som følge av flyktningkrisen.

Slovenia er en del av Schengen-samarbeidet, der det vanligvis er mulig å reise uten grensekontroll. Slovenia deler også grense med Østerrike, Italia og Kroatia. Landet forbereder seg nå på en større strøm med flyktninger og migranter som følge av at Ungarn har stengt grensen og innført fengselsstraff for å krysse grensen ulovlig.

Fire forskere til VG: Slik bør flyktningkrisen løses

STANSET: Syriske flyktninger venter ved busstasjonen i Istanul. Foto: Huseyin Aldemir , Reuters

– Norge venter på EU

EU har så langt ikke klart å bli enige om et kvotesystem for fordeling av asylsøkere som allerede befinner seg i Europa. Tyskland presser på for bindende kvoter for å lette situasjonen for land Hellas, som ikke klarer å håndtere tilstrømmingen.

– Vi skal bidra i den europeiske dugnaden, sier statsminister Erna Solberg, men har ikke med seg noe konkret løfte om norsk flyktningkvote til Tyskland.

Tyskland venter minst 800.000 asylsøkere i år, og statsminister Angela Merkel insisterer på europeisk solidaritet. Det gjentar hun trolig når Solberg er på besøk onsdag.

– Vi er opptatt av å bidra, men før EU har laget sitt system og blitt enig om hvordan det skal være, kan vi ikke si hvor mye og på hvilken måte, sier Solberg til NTB før møtet med Merkel. Hun kaller flyktningsituasjonen «det dominerende spørsmålet for alle land i Europa for øyeblikket».

– Først må vi få oversikt over det europeiske systemet, og så skal vi konsultere Stortinget, fremholder hun og mener Norge tar imot mange sammenlignet med flere europeiske land.

Les også: EU splittet om flyktninger

– Vi står klar til å bistå med mer i Hellas, det har vi vært tydelige på overfor greske myndigheter. Det er penger innenfor EØS-avtalen som ikke er brukt og som kan omallokeres, sier statsminister Erna Solberg om behovet for å beskytte Schengen-områdets yttergrenser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder