HOLDER MULIGHETEN ÅPEN: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke avvisende til å støtte norsk militært bidrag mot IS. Foto: TERJE BRINGEDAL Foto: ,

Opposisjonen: Avviser ikke militært bidrag

Hverken Ap eller Sp vil utelukke at Norge kan bidra med militær kapasitet for å stanse terrororganisasjonen IS.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Utenriksminister Børge Brende varsler overfor VG at Norge vurderer å bidra militært mot IS. Ifølge Brende kan det være snakk om opplæring av personell i Irak.

For Marit Nybakk (Ap), som er medlem i Utenrikskomiteen, er det fortsatt for tidlig å si om hun stiller seg bak Brende.

- Det vi har gitt godkjenning til, er det humanitære. Hvis utenriksministeren nå signaliserer militær innsats, må vi drøfte det i stortingsgruppen, sier hun til VG mandag morgen.

En undersøkelse utført for VG i begynnelsen av september viser at hver tredje nordmann mener Norge bør slå til militært mot terrorgruppen Den islamske staten(IS).

I begynnelsen av september uttalte komiteens leder, Anniken Huitfeldt (Ap), at et militært bidrag ikke var aktuelt på det tidspunktet.

- Arbeiderpartiet har støttet regjeringen i at Norge skal bidra med et Hercules transportfly, og med humanitær nødhjelp i Nord-Irak. Våre bidrag er i tråd med anmodningene vi har fått om deltakelse. Får vi spørsmål om andre bidrag, vil vi vurdere dette fortløpende, sa hun.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier de har støttet at Norge bidrar humanitært i Irak.

– Vi forstår at det pågår internasjonale samtaler om den samlede støtten til irakiske myndigheter i kampen mot IS. Vi støtter at Norge deltar i disse samtalene og vil vurdere eventuelle forespørsler dersom regjeringen tar dette opp med Stortinget, sier Gahr Støre til NTB.

Bør bidra humanitært

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet synes vurderingen som tas nå er fornuftig.

- Vi i Senterpartiet har stor tro på en regional mobilisering over tid, og vi er glade for at Obama har mindre tro på en vestlig storaksjon enn det Bush hadde.

Vedum påpeker at det er de regionale kreftene som bør være drivene. Han mener Norge bør bidra med det vi er gode på fremfor å bidra med militær kapasitetsbygging.

- Vi har en historie og en kraft i forhold til humanitært arbeid vi kan være stolte av. Hele området og nabolandene skriker etter hjelp, derfor må vi tørre å stå på der vi vet vi kan bidra. Vi i SP mener at vi i år bør ha et ekstraordinært bistandsbudsjett til nettopp denne støtten, sier Vedum, og legger til:

- Norge har en fordel med tanke på UDs arbeid i konflikten mellom Israel og Palestina. Vi har et tungt nettverk vi kan benytte oss av.

SV: - En usikker medisin

Selv om Bård Vegard Solhjell (SV) er skeptisk til et militært bidrag fra Norges side, vil han ikke se helt bort i fra at det blir slik.

TIL IRAK: Solhjell vil ikke utelukke «en militær komponent» i en fremtidig innsats i Irak. Her er han under partiets landsmøte i 2011. Foto:Krister Sørbø,VG

- Vi må gjøre alt vi kan for å bekjempe ekstremismen i IS, men vi tror ikke en militær invasjon er løsningen. Som Obama sa, så er det en usikker medisin. Det er den forrige invasjonen som bidro til å skape denne situasjonen. Så skal jeg ikke utelukke en militær komponent, men vi vil avvente hva regjeringen foreslår før vi tar endelig stilling, sier han til VG.

Han presiserer at han mener løsningen ligger i en humanitær innsats.

- Det er akutt behov for å øke den humanitære innsatsen. Vi må også ta i mot flere flyktninger. Vi mener man uansett må prioritere dette som vårt bidrag.

Norge må ta sin del av ansvaret

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er glad for at Norge og Børge Brende har tatt ansvar og bidratt med humanitær hjelp.

- Dersom det er et folkemord må Norge arbeide for at FN tar i bruk nødvendige tiltak for å stanse ISIL og bidra med nødhjelp til sivilbefolkningen som er rammet. Vi mener da også at Norge må være villig til å bære sin del av ansvaret for en militær aksjon for å redde liv i Irak. Men det er en vei frem dit, og det kan godt være Norge blir bedt om å bidra enda mer humanitært i stedet, sier Ropstad.

Han påpeker at dette må vurderes nøye i en sammenheng der flere land bidrar og alle bør stille opp med det de er best på.

- Jeg tolker dette som at Børge Brende legger seg på samme linje, og det er vi glade for. Det internasjonale samfunn har et ansvar for å stille opp for sivilbefolkningen som blir rammet på en slik forferdelig måte.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder