SIKRE GRENSENE: Donald Trump har pekt ut tidligere general John Kelly (t.h) til minister innenlandsk sikkerhet. Hans hovedoppgave vil bli sikring av grensen mot Mexico. Foto: Carolyn Kaster AP

Frykter at Trump-regjeringen blir for militær

NEW YORK (VG) Donald Trump har utnevnt en tredje general til sin administrasjon. Det skaper bekymring om en for stor militær innflytelse.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Onsdag ble det kjent at USAs påtroppende president, Donald Trump (70), har gitt ministerposten for innenlandsk sikkerhet til den pensjonerte generalen John Kelly (66).

66-åringen er den tredje i rekken av menn med bakgrunn som general som Trump har hentet inn til sin administrasjon.

Michael Flynn, som tidligere har ledet USAs militære etterretningstjeneste, har allerede blitt utnevnt til nasjonal sikkerhetsrådgiver, mens James «Mad Dog» Mattis blir Trumps forsvarsminister.

Sistnevnte er en firestjernes general som pensjonerte seg for tre år siden.

VG skrev om Mattis i 2005: – Det er gøy å skyte mennesker

Eks-general kan bli utenriksminister

Mattis har lang erfaring fra det amerikanske marineinfanteriet, og ledet en bataljon under golfkrigen i 1991, samt at han var en av de øverste lederne på bakken da USA og allierte invaderte Irak i 2003.

Samtidig er tidligere general og CIA-sjef David Petraeus en av kandidatene til å bli utenriksminister.

NASJONAL SIKKERHETSRÅDGIVER: Michael Flynn. Foto: Bryan R. Smith AFP

– Jeg er bekymret, sier senator fra Connecticut, Chris Murphy til Washington Post og fortsetter:

– Hver og en av disse menneskene har sikker veldig gode meritter, men i løpet av de siste 15 årene har vi erfart at når vi ser problemer ute i verden ut fra et militært ståsted så gjør vi store feil.

Avisen har også intervjuet andre demokat-topper som ikke liker at administrasjonen får så stor militær innflytelse.

Statsviter og professor ved Columbia University, Robert Y. Shapiro, sier at det er historiske grunner til at man har hatt en sivil kontroll av regjeringen, inkludert forsvarsdepartementet.

– Dette går helt tilbake til grunnleggingen av denne nasjonen, men i dag har militære ledere bredere perspektiv og evner. Likevel; Å ha tre eller flere nylige generaler i ledende stillinger kan være av bekymring, sier Shapiro til VG.

– Dypt bekymringsfullt

Han understreker at USA tidligere har hatt generaler som presidenter, og at de innehar mye ekspertise og kompetanse.

– Men innflytelsen er mer militærorientert, samtidig som generalene vet godt hva konsekvensene av slik politikk er.

Lest denne? Dette vil Trump gjøre de 100 første dagene

Tidligere sjef for antiterrorbyrået i det amerikanske utenriksdepartementet i Obama-administrasjonen, Daniel Benjamin, er også skeptisk og bruker ord som «dypt bekymringsfullt» å ha for mange generaler i administrasjonen.

– Som regel tror generaler på hierarkier og det å ta imot ordrer. Dersom presidenten gir dem en ordre kan man tenke seg hvor sannsynlig det er at de stiller seg imot det, sier Benjamin til Washington Post.

Samtidig hyller mange republikanerne disse utnevnelsene, og mener at de tar meg seg stor ekspertise og erfaring inn i den nye administrasjonen.

Stoltenberg: Presset på forsvarsutgifter vil øke med Trump

PRESENTERTE FORSVARSMINISTEREN: Tidligere denne uke tok Donald Trump med seg eks-general James Mattis til Nord-Carolina for å møte tilhengere. Mattis er utpekt som Trumps forsvarsminister. Foto: Gerry Broome AP

Vil ha et sterkere forsvar

I en tale i Fayettesville denne uken viet Trump mye taletid til hvordan han planlegger å ruste opp forsvaret. Han har tidligere kunngjort en detaljert plan for dette, blant annet en kraftig økning av stridsklare tropper, ubåter, skip og kampfly.

– Vi kommer til å ha et så sterkt militære. Et forsvar som vi aldri før har sett.

– Vi ruster ikke opp militæret som en angrepshandling, men en handling for å forebygge. Vi skal søke fred gjennom styrke. Vi skal vise verden at vi er sterkere enn noensinne, sa den kommende presidenten.

Bakgrunn: Slik vil Trump ruste opp USAs forsvar

Trump har for øvrig ikke avtjent militær tjeneste utover årene på en militær kostskole som tenåring.

Slik svarte Anthony Scaramucci i Trumps overgangsteam på kritikken av de mange generalutnevnelsene:

Les også: Avblåser Trumps NATO-trusler

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder