TATT: Italiensk politi har gitt ut dette bildet av mafiatoppen Ernesto Fazzalari. Foto: Handout AFP

Italiensk mafiatopp tatt etter to tiår på rømmen

Etter 20 år på rømmen fra myndighetene i Italia var det slutt: i dag ble mafiatoppen Ernesto Fazzalari (46) tatt av politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mafiatoppen ble pågrepet søndag morgen i en leilighet i Calabria helt sør i Italia, sammen med en 41 år gammel kvinne.

Ernesto Fazzalari hadde da vært på rømmen fra italiensk politi siden 1996. Lederskikkelsen i den beryktede Ndrangheta-mafiaen har i følge den italienske avisen Repubblica vært nummer to på ønskelista til Italia-politiet, som toppes av den sicilianske mafiabossen Matteo Messina Denaro.

– Seier

– Dette viser at man ikke kan løpe fra loven. Dette er en type seier som støtter oss i den vanskelige, men ikke umulige, kampen mot organisert kriminalitet, sier Italias innenriksminister Angelino Alfano - som omtalte Fazzalari som en av de viktigste kriminelle lederne i landet, melder NTB.

MAFIA-LAND: I Calabria-regionen i sør-italia regjerer Ndrangheta-mafiaen. De har særlig kontroll over fjellområdet Aspromonte. Dette er den fraflyttede landsbyen Roghudi. Foto: Espen Sjølingstad Hoen VG

Fikk du med deg?: Åpnet mafiagrav i jakten på en savnet skolejente

I 1999 ble Fazzalari - uten selv å være til stede - dømt for tilknytning til mafiaen, for kidnapping, ulovlig våpenbesittelse og dobbeltdrap i forbindelse med en feide med en annen mafiagruppering i årene 1989 til 1991.

Mer om mafiaen: Gigantaksjon mot mafianettverk

Ndrangheta-mafiaen har de siste årene økt sin makt betydelig etter å ha blitt den største importøren og distributøren av kokain fra Latin-Amerika og til Europa.

Europas største

NRK Urix har tidligere omtalt at Ndrangheta-mafiaen har en omsetning større enn Deutsche Bank og McDonald’s til sammen. Grupperingen skal være Europas største kriminelle organisasjon og kontrollerer rundt 80 prosent av all kokainhandel i Europa.

Les også: Sicilias president i mafia-skandale

Ndrangheta-mafiaen har de siste årene vokst seg større enn Cosa nostra på Sicilia og den Napoli-baserte Camorraen - og skal ha kontakt med kokainkarteller i Colombia, Mexico og mafiafamilier i USA.

Flere titalls medlemmer av gruppen er fremdeles på rømmen, men flere arrestasjoner de siste par årene viser at Ndrangheta-mafiaen er godt etablert utenfor området på «tuppen av Italias støvel».

Blant annet skal de ha kjøpt opp virksomheter nord i landet for å hvitvaske inntektene fra kokainhandelen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder