KAN FÅ VÅPEN: Libyske regjeringslojale styrker hviler på en stridsvogn utenfor Benghazi i Libya 14.april i år. Foto: Abdullah Doma Afp

USA vurderer å sende våpen til Libya

USA vurderer å oppheve våpenblokaden av Libya og væpne den skjøre samlingsregjeringen i landet. Eksperter advarer mot å skvette mer bensin på bålet.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sikkerhetsrådet innførte våpenblokaden mens Muammar Gaddafi fortsatt satt ved makten, men USA mener nå at det bør gjøres unntak.

– Dersom Libyas regjering legger fram en detaljert og logisk liste over ting de ønsker for å bekjempe IS ... tror jeg Sikkerhetsrådet vil vurdere en slik henvendelse grundig, sier en kilde i Obama-administrasjonen, ifølge NTB.

Kaos og anarki

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten, og i 2013 ble den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen jaget ut av Tripoli.

En allianse av militante islamister og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.

Den forrige regjeringen og nasjonalforsamlingen søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

En tredje regjering

Som et ledd i en FN-støttet fredsprosess, som ingen av de to administrasjonene sluttet opp om, ble det i februar dannet en tredje regjering, ledet av forretningsmannen Fayez al-Sarraj. Dette skjedde til applaus fra blant andre NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Først i april tok den såkalte samlingsregjeringen sjansen på å returnere til hovedstaden Tripoli, der den holder til på en strengt bevoktet marinebase, beskyttet av lojale militssoldater.

I ly av kaoset har flere libyske militsgrupper sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS og kontrollerer nå blant annet Gaddafis fødeby Sirte, inkludert havnen og flyplassen.

Kamp mot IS

Kilder i Obama-administrasjonen opplyser at ønsket om å lempe på våpenblokaden først og fremst er ment som et bidrag i kampen mot IS.

– Det et svært sunt ønske inne i Libya om å kvitte seg med IS, og dette bør vi støtte og svare på, sier en kilde i Obama-administrasjonen.

USA anslår at det nå er rundt 6000 IS-krigere i Libya, mens flere andre militsgrupper har tette bånd til al-Qaida.

USA har ifølge Washington Post alt hatt spesialstyrker inne i landet og har også gjennomført droneangrep. Noe ønske om å trappe opp sitt militære nærvær der, har verken amerikanerne eller andre vestlige land.

Obama angrer

President Barack Obama har flere ganger medgitt at han angrer på beslutningen om å bruke militærmakt mot Gaddafi, uten først å ha tenkt grundig gjennom hva dette kunne resultere i og planlegge for framtida.

– Den verste feilen var trolig å ikke planlegge for tiden som kom etter det jeg mente var det eneste rette, nemlig å gripe inn i Libya, sa han i april.

Eksperter advarer

Libya-eksperter advarer Obama mot å begå nye feil ved å sende våpen til den såkalte samlingsregjeringen.

– Det fins ingen kommandoveier der, bare væpnede fraksjoner som er mer fokusert på å kjempe mot hverandre enn å slåss mot IS, sier Frederic Wehrey i tankesmia Carnegie Endowment for International Peace.

– Faren er at disse militsene vil brukene våpnene mot hverandre, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder