OPPRETTER NASJONALGARDE: Frankrikes president Francois Hollande vil opprette en nasjonalgarde i Frankrike for å bekjempe terrorfaren i landet. Forslaget kommer på toppen av en lang rekke foreslåtte og gjennomførte tiltak mot terrortrusselen. Foto: Pascal Rossignol Reuters

Upopulær Hollande tar krisegrep mot terrorfaren

Etter flere rystende terrorangrep vil Frankrike opprette en nasjonalgarde for å øke sikkerheten i landet.

Artikkelen er over tre år gammel

En operativ nasjonalgarde skal etableres «så fort som mulig», og allerede i september skal dannelsen av styrken opp til diskusjon i parlamentet, sier Hollande torsdag. Garden skal opprettes for å opprettholde sikkerheten etter at en rekke terrorangrep har rammet landet.

Frankrike har ikke hatt en nasjonalgarde siden den gamle ble oppløst i 1872. Den eksisterte separat fra militæret, og medlemmene spilte en viktig rolle under de franske revolusjonene.

Bakgrunn: Derfor angripes Frankrike av terror

Myndighetene appellerer til frivillige og ber folk om å melde seg til tjeneste. De henvender seg til «patrioter» og «de som elsker Frankrike». Så langt har 2.500 meldt seg, og henvendelsene fortsetter å komme, ifølge innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Flere arrangementer har blitt kansellert i Paris som følge av den siste tidens terrorangrep. Blant annet en utendørs filmfestival og en basketturnering.

Kan innføre Israels sikkerhetsrutiner

Opprettelsen av nasjonalgarden kommer på toppen av en lang rekke andre foreslåtte og gjennomførte tiltak for å redusere terrorfaren i Frankrike.

Landet har nå vært i unntakstilstand i 19 måneder etter terrorangrepene på det satiriske ukebladet Charlie Hebdo og en jødisk matbutikk i januar 2015. I november ble 130 mennesker drept i flere terrorangrep, 89 av dem konsertstedet Bataclan. Bare de siste to ukene har to nye angrep – i Nice og Normandie – rystet landet.

Før angrepet i Nice hadde president Hollande egentlig planlagt å avslutte unntakstilstanden, men valgte etter massakren i stedet å forlenge den med ytterligere seks måneder.

Det kan også bli aktuelt å innføre langt strengere sikkerhetstiltak på offentlige områder enn tidligere. Nå diskuteres det om en siste utvei er å innføre en sikkerhetsmodell lik den de har i Israel.

– Vi må bevege oss mot en ny hverdag hvor du ikke lenger kan bære ryggsekk på offentlige steder, hvor enhver veske vil bli systematisk og grundig gjennomsøkt, sier tidligere rådgiver til den franske regjeringen, François Heisburg, spesialrådgiver ved Frankrikes strategiske forskningsorganisasjon, til Politico.

Ekspert: Urettferdig kritikk av Hollande

Terrorangrepene har skapt politisk splid i landet, og partier på høyresiden har

Professor Raino Malnes ved Universitetet i Oslo Foto: Privat

angrepet Hollandes regjering for ikke å gjøre nok i møtet med terrortrusselen. Ekspresident Nicolas Sarkozy har vært blant de tøffeste kritikerne.

– Alt som burde blitt gjort de siste 18 månedene har ikke blitt gjort, har han sagt om regjeringens antiterrortiltak.

Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Frankrike-ekspert, mener Sarkozys kritikk av Hollande er «ufortjent» og «urettferdig».

Fremdeles unntakstilstand etter terrorangrepet: – Frankrike er en politistat

– En del av de tingene han fremholder som svikt er ting han selv lot være å gjøre som president. Han kritiserer også regjeringen for ikke å ha gjort en del ting som de faktisk har gjort. Det dreier seg blant annet om å sende ut radikale predikanter og stenge moskeer med problematiske miljøer.

Kritikken kan likevel fungere, ifølge professoren.

– En ting er realitetene. En annen ting er hva som funker som politisk propaganda.

Kan styrke Nasjonal Front

Professoren forteller at terrorangrepene som har rystet landet de siste årene har endret det politiske klimaet i Frankrike.

– For noen uker siden var det en forholdsvis liten reform av arbeidsloven som satt sinnene i kok. Nå rettes oppmerksomheten mot helt andre ting. Disse episodene kommer til å prege fransk politikk fremover, sier Malnes.

VG-spesial: Terrorangrepet i Nice

Et parti som kan tjene på terrorangrepene er det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front, mener han.

– Sarkozys utspill er nok også motivert av det. Han vil demme opp for gevinsten dette kan gi Nasjonal Front.

Svært upopulær president

Malnes tror ikke økte sikkerhetstiltak vil møte noen stor motstand i den franske befolkningen.

– Det finnes partier og politikere på den radikale venstresiden som vil fordømme det på det sterkeste. Men hvis vi skal dømme etter det som skjedde da unntakstilstanden ble innført, som i seg selv var drastisk, tror jeg det vil bli tatt forholdsvis godt imot, sier han.

Om de nye tiltakene vil kunne gi Hollande et løft frem mot det kommende valget til neste år, er professoren derimot mer usikker på. En meningsmåling fra slutten av juli viser at bare 17 prosent av franskmennene mener han gjør en god jobb, skriver Bloomberg.

– Hans upopularitet virker nesten uopprettelig. Den er nesten uten sidestykke i fransk historie. Høyresiden kommer til å si at tiltakene burde vært gjort tidligere. Men det er klart at hvis regjeringen ikke gjør noe som bærer preg av å være drastiske tiltak for å skape større trygghet, vil han bli enda mer upopulær, sier Malnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder