Innkaller til krisemøte

Tjenestemann: WHO frykter opptil 4 millioner tilfeller av zikaviruset

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at utbruddet av zikaviruset kan komme opp mellom 3 og 4 millioner tilfeller, sier en tjenestemann.

Artikkelen er over fire år gammel

– Viruset spres i en eksplosiv fart. Sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner», sa WHO-sjef Margaret Chan til WHOs medlemsstater i Genève torsdag.

Det ble også bestemt at WHO innkaller til krisemøte om utbruddet av zikaviruset 1. februar.

Les også: Forsker om zikaviruset: – Ti år unna vaksine

Registrert i 21 land

Zika-viruset er allerede registrert i 21 land i Sør- og Nord-Amerika og Karibia, ifølge WHO.

Viruset antas å kunne føre til at barn blir født med mikrokefali, det vil si underutviklet hjerne, hvis moren blir smittet mens hun er gravid. En studie som etablerer en korrelasjon i tid og sted mellom zikaviruset og fosterskader, vil bli publisert, men en årsakssammenheng kan ennå ikke fastslås, ifølge tjenestemannen.

Krisekomiteen skal bidra til å finne ut hva den internasjonale responsen bør være og hvilken forskning som bør prioriteres.

Sist WHO erklærte en internasjonal krise var Ebola-utbruddet i Vest-Afrika.

Svenske og danske smittet

En danske er innlagt på Aarhus Universitetshospital for behandling av viruset. Dansken har vært på reise i Sør- og Mellom-Amerika, og har fått påvist viruset etter hjemkomst, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Ifølge sykehuset er tilstanden til den smittede god. Vedkommende skal ha fått feber, hodeverk og muskelsmerter. Det ble oppdaget at han hadde viruset på tirsdag.

Sykehuset sier det skal være lite risiko for spredning av viruset i Danmark, fordi myggen, som sprer viruset, ikke finnes i Danmark.

Mygg-virus: Ber gravide utsette Amerika-reiser

Tirsdag ble det kjent at en svenske er smittet av viruset. Svensken som har blitt smittet, hadde også vært på reise, men vedkommende skal heller ikke være alvorlig syk.

(NTB/VG)Les også

Mer om

  1. Helse

Flere artikler

  1. En danske og en svenske smittet av zikaviruset

  2. Forsker om zika-viruset: – Ti år unna vaksine

  3. Derfor slår WHO full zika-alarm

  4. Helseministeren: Liten sjanse for å bli smittet av zikavirus i Norge

  5. Ti nye tilfeller av zikavirus i Florida: Advarer gravide mot å reise

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder