TANKEKORS: Investor Jens Ulltveit-Moe sier det er trist at det er den eldre generasjonen i Storbritannia, som har opplevd krigen, som søker isolasjon fra EU. Foto: Kristian Helgesen VG

Ulltveit-Moe: Ta trygd fra innvandrere for å redde EU

Investor Jens Ulltveit-Moe er bekymret for EUs fremtid. Han mener EU må stenge grensene for innvandrere fra Afrika og stramme inn innvandreres rett til trygd.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Økonomisk er ikke en britisk utmeldelse av EU veldig viktig, men det er et politisk jordskjelv. Personlig tror jeg det går i retning av lange forhandlinger og ny folkeavstemning som gjør at det ender med at britene blir, sier investor Jens Ulltveit-Moe, en knapp uke etter at brexit traff verden.

Les også: Slik endte folkeavstemningen

Han er bekymret over utviklingen.

– Det var de eldste britene som stemte for isolasjonisme. Det er trist, fordi de er den siste generasjonen som husker hva som skjedde under 2. verdenskrig. Det er håpefullt at det var de unge som stemte for å bli i EU. Problemet er at det var så mange av dem som ikke gadd å stemme.

Han er dermed uenig med sine investorkollegaer: mens Øystein Stray Spetalen jublet over brexit, mente Olav Thon at EU hadde fått en viktig lærepenge.

Brexit og Donald Trump

Ulltveit-Moe tror derimot brexit er del av et større fenomen.

– Ytterliggående høyre – og venstreside vinner frem i en frustrert arbeiderklasse. Brexit og Donald Trump er en del av samme samfunnsfenomen, hvor de etablerte partiene ikke lenger er kanaler for folkelig misnøye, som finner nye kanaler i sosiale medier og gjennom ekstreme organisasjoner/partier, sier 73-åringen.

Han tror folkelig oppgitthet over Brussel og ekspertråd er viktige årsaker, men at innvandringsmotstand er det viktigste elementet.

VGs Frithjof Jacobsen kommenterer: Pensjonsbombe i mange land

– Det som skjer i mange europeiske land har mange fellestrekk med mellomkrigstiden, hvor Hitlers naziregime valgte seg ut en gruppe. Den gangen var det jødene, nå er det innvandrerne.

Selv om han drar paralleller til et av verdens verste skrekkregimer, tror han ikke vi vil oppleve fascistiske tilstander.

– Nei, jeg i hvert fall håper at det ikke er mulig i de etablerte demokratiene som finnes i Europa i dag. Jeg tror fredsprosjektet som EU er, vil kunne takle disse utfordringene, men jeg tror Brussel må innse at de må gjøre noe.

Les også: Engelsk kan ryke som språk

Under: Opphetet debatt i EU-parlamentet

– Må stenge grensen

Han skisserer to hovedgrep:

– Flommen av innvandrere fra Syria er stanset, men ikke fra Afrika, hvor så mange som 800.0000 mennesker i Libya ønsker å komme til Europa. Den grensen må stenges. EU må jobbe med resten av verden for å finne løsninger lokalt i afrikanske land. Europa tåler ikke så stor innvandring.

Han fremholder at vi må ta imot flyktninger med reelt behov for beskyttelse.

– Det andre er at vi må se at de som kommer ikke kan tre så raskt inn i trygdeordningene som i dag. Ordningene må også vris til at du bare får tilgang til trygdeordningene der de er opptjent.

Ulltveit-Moe sier det gjelder både EU og Norge og sier at indeksering også må vurderes:

– Når en polakk får trygd eksempelvis i Norge, så vil utbetalingen i en periode være på polsk nivå.

Les også: Verden nye vestlige lederduo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder