ÅPNET RASKT: Ataturk flyplass åpnet raskt etter et terrorangrepet tirsdag kveld. Dette bildet er tatt dagen etter terroren. Foto: Ozan Kose AFP

Sikkerhetsrådgiver om flyplassikkerhet: – Avgangshaller ikke tryggere enn Oslo S

Å utvide sikkerhetssjekken ved flyplasser er ikke nødvendigvis den beste løsningen for å hindre terror, mener sikkerhetsrådgiver.

  • Maria Abdli
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdagens angrep på flyplassen Ataturk i Istanbul har satt i gang en ny debatt om sikkerhet ved flyplasser.

Bakgrunn: Selvmordsangrepene mot flyplassen i Istanbul

Terroren i Istanbul skjedde bare måneder etter et liknende angrep på flyplassen i Brussel i Belgia, og blant annet i sosiale medier kommenteres flyplassikkerheten.

VG-spesial: Terrorangrepene i Brussel

– Det fremstår som merkelig for meg at bare halve flyplassen skal være trygg. Hele flyplassen burde være sikret, fra minuttet du ankommer, kommenterer Matthew Finn i konsulentfirmaet Augmentiq, til NBC News.

Hendelsesforløpet i Istanbul er fortsatt ikke helt klart, men det ser ut som om terroristene utløste selvmordvestene da de ble stoppet i den første sikkerhetskontrollen.

Les: Vitner om Istanbul-terroren

Sikkerhetssjekk ved inngangen ikke vanlig

Hverken i Norge eller internasjonalt er sikkerhetssjekk ved flyplass-innganger vanlig.

– Store deler av en flyplass er hverken mer eller mindre sikker enn Oslo S, Rådhusplassen eller et annet offentlig sted. Sikkerhetsregimet i luftfarten er innrettet for å beskytte selve flytrafikken, og i utgangspunktet ikke publikums sikkerhet før de er forbi sikkerhetssjekken, sier Joakim Barane, seniorrådgiver innenfor sikkerhet ved Falck Nutec.

Han har tidligere jobbet i Luftfartstilsynet sikkerhetsavdeling..

Utfordringen er å vite hvordan man skal endre sikkerhetstiltakene for å møte svært tilpasningsdyktige terrorister, trekker Jayson Aher i Chertoff Group, et rådgivningfirma som jobber med sikkerhet, frem i et intervju med CNBC.

Hver dag slipper titusener av mennesker inn på Gardermoen flyplass uten å sjekkes først. Politisjefen ved Gardermoen politistasjon mener imidlertid at sikkerheten likevel er god.

Forholder seg til PSTs trusselvurderinger

– Vi forholder oss til PSTs trusselvurderinger, og trusselbildet er ikke endret hos oss etter terroren i Tyrkia. Vi fortsetter den vanlige patruljevirksomheten i terminalen, sier stasjonssjef Paal Sørhagen.

Han har registrert at enkelte spør seg om sikkerhetskontrollen burde vært utvidet til å omfatte alle som går inn på flyplassen, men tror det vil bli vanskelig i praksis.

Luftfartstilsynet: God sikkerhet

Også Luftfartilsynet er av den oppfatning at sikkerheten ved norske flyplasser er god. På spørsmål om angrepene i Brussel og Istanbul påvirket sikkerhetstiltakene ved norske flyplasser, svarer tilsynet:

– Vi har høy sikkerhet på norske flyplasser. Luftfartstilsynet overvåker og følger situasjonen tett sammen med øvrige nasjonale myndigheter, skriver Unni B. Nilsen, fungerende avdelingsdirektør i Luftfartstilsynet i en epost til VG.

På generelt grunnlag vil det å utvide sikkerhetssonen til å gjelde et større område uansett bare flytte problemet, mener Barane.

Flytter potensielle terrormål

– Da får man gjort noe med problemet «terrorhandlinger på flyplasser», men da vil terroristene sannsynligvis finne andre mål. Det å løpe etter terroristene på denne måten og stadig innføre innskrenkninger i vår bevegelsesfrihet, er en lite bærekraftig måte å bekjempe terror på i lengden, mener han.

Les: Derfor tror ekspertene IS står bak

Utvidet sikkerhetskontroll risikerer å bare flytte potensielle terrormål, mener Arne Corneliussen, analytiker ved Norwegian Risk Consulting International, et selskap som leverer politiske risikoanalyser.

– Det kan nok bli diskusjoner fremover om sikkerhetstiltakene ved flyplasser, men terrorister tilpasser seg. De har den fordelen at de er i forkant. Det er ikke mulig å overvåke alle taxier og biler til enhver tid, og hvis man flytter sikkerhetskontrollen kan man få en ny ansamling mennesker som er sårbare, påpeker Corneliussen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder