TO MD./SYV MD.: Juan Pedro fra Recife i Brasil ble født med for liten hodeskalle. VG møtte ham og moren Daniele Ferreira dos Santos i februar (bildet t.v.). Nå er han snart syv måneder. Foto: Mattis Sandblad, VG/Privat

Zika-viruset fortsetter å herje: Juan Pedro (7 md.) vil trenge hjelp hele livet

WHO advarer mot risiko for smitte under OL

Han ble ett av symbolene på zika-viruset. Juan Pedro er blitt nesten syv måneder gammel, og kan fortsatt ikke gripe med hendene eller løfte hodet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bare dager før OL i Rio de Janeiro braker løs, er Brasil fortsatt hardt rammet av viruset som fikk Verdens helseorganisasjon (WHO) til å slå global alarm i vinter.

– Det er et pågående zika-utbrudd. Vi ser ingen nedgang, sier Monika Gehner, kommunikasjonsrådgiver i WHO.

62 land er rammet av zika. I 13 av dem er babyer blitt født med for liten hodeskalle (mikrokefali) og i 15 av dem har forekomsten av Guillain-Barré-syndom skutt i været. Det er vitenskaplig konsensus om at zika er årsaken.

OL-legen: «Ikke bekymret»

BEREDT: Thomas Torgalsen, lege ved Olympiatoppen, sier at de vil ha daglige helsebriefinger om zika under OL. Foto: NTB scanpix

Viruset skremmer flere vekk fra OL. Hertuginne Kate og prins William blir hjemme, det samme gjør fire av verdens fremste golfspillere.

– Det er en risiko for å bli smittet, men den er håndterbar. Alle bør ta forholdsregler, som å bruke insektspray, dekke til kroppen og beskytte seg ved samleie, sier Gehner.

Advarer gravide: Ti nye zika-tilfeller i Florida

Den norske troppen på 64 utøvere står fast ved sin OL-plan.

– Vi tar zika på alvor og gjør alle tiltak vi kan, men vi er ikke bekymret for at det blir farlig, sier Thomas Torgalsen, Olympiatoppens OL-lege.

De retter seg etter Folkehelseinstituttets råd:

• Ingen gravide reiser, man bør vente åtte uker med å bli gravid etter reisen og par bør bruke kondom like lenge.

• Ut over dette anbefales de norske utøverne å bruke langermer og langbukser, lyse klær, air condition på rommet og myggspray, forteller Torgalsen.

Les også: De sørkoreanske utøverne stiller i egen zika-drakt

De ble smittet

De som allerede er blitt ofre for zika-viruset, bærer på sterke vitnesbyrd.

– Konsekvensene av sykdommen er allerede åpenbare: Han er blitt syv måneder gammel, og kan ikke løfte opp hodet sitt skikkelig eller gripe noe med hendene – ting som andre barn på hans alder kan. Han trenger mye mer tid enn dem.

Daniele Ferreira dos Santos (29) forteller om sin eneste sønn, Juan Pedro. Daniele ble smittet av zika under svangerskapet, og sønnen er født med mikrokefali.

VG møtte dem i et slumområde av millionbyen Recife, nordøst i Brasil og i zikas episenter, i januar i år. Synet av den to måneder gamle babyen var slående. Hodet var altfor lite for kroppen, han gråt og gråt, og måtte ha på vanter for ikke å klø seg til blods.

– Vi har det bra, men vi vet fortsatt ikke hvilke deler av nervesystemet hans som er mest påvirket. Derfor trener de opp alt, forteller Daniele i dag.

Leste du? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

Usikker fremtid

BARNEROMMET: Daniele bor med sønnen Juan Pedro og datteren i slummen i Apipucos i Recife, nordøst i Brasil. VG besøkte dem i januar. Foto: Mattis Sandblad VG

Zika-babyene har ikke bare lite hode. Mange av dem har nedsatt hørsel, dårlig syn, klumpfot, epilepsilignende anfall, er lyssensitive og gråter ustanselig.

Celina Turchi, forskningerleder ved Fiocruz-instituttet i Recife, som identifiserte viruset, har tidligere fortalt til VG at hun frykter at barna ikke vil kunne gå, spise eller se, og at kanskje bare blir rundt 10-15 år gamle.

– Zika-relatert mikrokefali er et helt nytt, medfødt syndrom. Vi forsøker å definere hva det innebærer ved å analysere alle målbare tegn, som nevrologiske, hørselsrelaterte og visuelle abnormaliteter, sier Gehner i WHO.

Hun er i det minste sikker på én ting:


– Disse barna vil trenge støtte hele livet.

Sliter økonomisk

Daniele i Recife merker at hun og sønnen trenger støtte. Problemet er bare at hun ikke får den, sier hun.

– Myndighetene støtter oss ikke økonomisk, så vi må kjøpe krampestillende medisin selv til 350 raeis (cirka 913 kroner, journ. anm.), eller vente i to måneder til vi får dem gjennom staten. Medisinen er avgjørende for å kontrollere krampene og anfallene hans, sier Daniele.

29-åringen, som har en datter fra før av, forteller at hun har fått avslag på søknaden om sosialstønad med begrunnelsen at hun tjener for mye: Månedslønnen som hotellresepsjonist ligger på cirka 2350 kroner.

– Jeg spør meg selv: Vil så lite penger være nok til å dekke alle disse kostnadene? Medisiner, husleie, mat... Regjeringen vår har dessverre etterlatt oss til oss selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder