OVERLEVDE: Omar Perez (24) (t.h.) håper fremdeles at hans 43 medstudenter vil komme tilbake etter at de forsvant i september i et sammenstøt med politiet i Iguala. Her møter han Nobel-stormeren Adán Córtes Salas (21) under en demonstrasjon onsdag.

OVERLEVDE: Omar Perez (24) (t.h.) håper fremdeles at hans 43 medstudenter vil komme tilbake etter at de forsvant i september i et sammenstøt med politiet i Iguala. Her møter han Nobel-stormeren Adán Córtes Salas (21) under en demonstrasjon onsdag. Foto:Mattis Sandblad,VG

Forsvinningsgåten i Mexico: Omar (24) gjemte seg da 43 studiekamerater forsvant sporløst

Familiene nekter å gi opp håpet om å finne sønnene i live

– Politiet tok dem fra oss, og de er nødt til å fortelle oss hvor de er

MEXICO BY (VG) Omar Perez satt rolig på setet sitt og slapp unna med livet i behold i forsvinningsgåten som ryster Mexico. Bøndene Bernabe og Rafael leter ennå etter sine sønner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På kvelden 26. september satt lærerstudenten Omar Perez (24) på bussen på vei til en demonstrasjon i Ayotzinapa i delstaten Guerrerro, sør i Mexico.

Omkring 100 medstudenter hadde fordelt seg over tre busser. Alle var de unge menn fra fattigslige kår ved lærerskolen Raúl Isidro Burgos, som ble etablert som et sosialistisk prosjekt på 1920-tallet for å få bønder ut av analfabetismen.

De skulle protestere mot kutt i skoletilbudet, og hadde allerede flere fiender etter tidligere protester. Men denne fredagen skjedde det som ingen så komme.

– Vi ble stoppet av det føderale politiet i Iguala på vei til demonstrasjonen. Jeg satt helt rolig og gjemte meg i bussen, mens andre sprang ut på veien og forsøkte å rømme, forteller Omar til VG.

«Los cuarenta y tres»

Politifolk perforerte skolebussene med maskingevær i sammenstøtet med studentene. I kaoset som oppsto, forsvant 43 av Omars studiekamerater.

I Mexico omtales den angivelige massekidnappingen som «los cuarenta y tres» – de 43. Det hevdes at politiet overlot dem til et narkotikakartell, som drepte og brente dem. Etter to måneder ble de erklært døde av meksikanske myndigheter, det til tross for at kun en av studentene er funnet omkommet. Etterlevningen til 21 år gamle Alexander Mora Venancio (21) ble oppdaget på en søppeldynge en halvtime fra Iguala i november.

– Heldigvis slapp jeg unna. Jeg studerer fremdeles på samme skole for å bli lærer. Livet må gå videre, men mitt største ønske er at medstudentene mine kommer tilbake, sier Omar.

Familiene demonstrerer

NAVNEBRØDRE: Bonden Bernabe Abraham Gaspar nekter å gi opp jakten på sønnen Adán Abraján de la Cruz (24). Adán, som stormet Nobel-scenen i Oslo, støtter de pårørendes kamp. Foto:Mattis Sandblad,VG

Omkring 100 personer har samlet seg i forstaden Copilco sør i Mexico by denne onsdagskvelden. Det er duket for en av mange marsjer og demonstrasjoner mot det som skjedde med «de 43». Den såkalte Nobel-stormeren Adán Córtes Salas (21) er også til stede, og blir takket av de oppmøtte for at han ba fredsprisvinner Malala om å snakke om situasjonen i Mexico.

Bonden Bernabe Abraham Gaspar holder en plakat med bilde av sønnen Adán Abraján de la Cruz (24) foran brystet.

– Han skulle gifte seg 20. desember, nå på lørdag, og har en sønn på syv år og en datter på to år. De venter på ham sammen med hans forlovede, forteller Gaspar.

Han er dratt i ansiktet, og har blikket vendt ut i luften. I snart tre måneder har han kjempet for å få sønnen tilbake. Gaspar nekter å gi opp håpet.

– Alt vi vil, er å finne dem. Vi har et håp om at sønnene våre fremdeles er i live. Kanskje kan de fortsette å studere for å gi barna sine et bedre liv, sier Gaspar.

Han sier han føler at myndighetene ikke er til særlig hjelp, og anklager det lokale politiet for å stå bak forsvinningen.

– De tok sønnene våre fra oss, og de er nødt til å fortelle oss hvor de er. Vi kjemper for rettferdighet.

Ventet på at sønnen skulle komme hjem

«HVOR ER DU?» Rafael Lopez Catarino bærer en t-skjorte med bilde av sønnen Julio Cesar Lopez Patolzin (24) med påskriften «Dónde estás?» - hvor er du? Foto:Mattis Sandblad,VG

På demonstrasjonen er også Rafael Lopez Catarino. Han tar til tårene da han forteller oss om savnet etter sønnen Julio Cesar Lopez Patolzin (24).

– Vi møttes sist gang da han var hjemme 15. september. Vi handlet vaskeutstyr, og skulle tilbringe fridagen sammen, minnes han.

26. september ventet han på at sønnen skulle være en av dem som slapp unna, slik som Omar.

– Vi ventet og ventet. Julio ble ikke funnet i den første bussen, ikke i den andre, ikke i den tredje. Så sa en venn av meg: Sønnen din er en av de forsvunne, forteller Catarino.

Han bærer nag til etterforskningsarbeidet som er blitt gjort, og hevder at alt var planlagt fra myndighetshold.

– Jeg er lei av alt. Jeg føler meg elendig. Jeg får ikke sove. Jeg stiller opp i intervjuer og demonstrasjoner, ryggen verker og beina er såre. Men det stopper meg ikke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder