ØYEBLIKKET: Han hadde George W. Bush i siktet, grep skoene sine og skrek til en av verdens mektigste menn: – Dette er ditt farvelkyss! Foto: Evan Vucci AP

Mannen som kastet sko på George W. Bush er fortsatt forbannet

I 2008 ble han verdenskjent da han angrep og ydmyket George W. Bush med en sko. Nå forteller irakeren til VG hvorfor han fortsatt mener USA har ødelagt hjemlandet hans.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det Bush gjorde med Irak, vil merkes i landet hundre år fremover, sier journalisten Muntadhar al-Zaidi til VG over telefon.

– Hver dag gror sinnet mitt. Hver dag drepes nye irakere i bombeangrep, og ingen av menneskene som er drept siden USAs invasjonen kommer noen gang tilbake.

I desember 2008 ble al-Zaidi verdenskjent, etter et øyeblikk som siden har gått inn i historiebøkene:

«Din hund, hund»

Det var upopulære George W. Bushs siste besøk som president til landet hans styrker invaderte fem år tidligere.

Sinnet til al-Zaidi, som i 2008 var 29 år gammel, hadde vokst for hvert år USAs styrker okkuperte landet hans.

Han sier han var sint fordi amerikanernes invasjon hadde brakt så mye død til landet hans, han så hvordan barn ble foreldreløse, kvinner mistet sine ektemenn og stadig flere mennesker ble fordrevet fra hjemmene sine.

29-åringen ville hevne seg på mannen han mente hadde eneansvaret: George W. Bush.

DREPT AV AMERIKANERNE: Fem år gamle Samar Hassan gråter etter at hennes foreldre ble drept av amerikanske soldater i Irak i 2005. Les Samars historie her. Foto: Chris Hondros/Getty images

På en pressekonferanse i Bagdad fikk han sjansen. Han deltok som journalist, men la jobben til side. Som han har forklart: Nasjonalisme var viktigere en profesjonalitet.

Da journalisten kastet den første skoen ropte han: «Dette er en gave fra irakerne, dette er farvelkysset, din hund, hund».

Så ble den andre skoen kastet, mens mannen fortsatte:

«Denne er fra alle enkene, de foreldreløse og de som har blitt drept i Irak».

Oppløst i vold og drap

Det å kaste skoen sin på en annen, anses av mange i Midtøsten for å være en grov fornærmelsene. Journalisten viste et sinne mange forsto og kjente seg igjen i:

Å gå til krig i Irak er av mange analytikere i ettertid sett på som en katastrofal utenrikspolitisk avgjørelse: En koalisjon ledet av USA gikk angrep Irak 20. mars 2003 under påskudd av at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen og kontakt med al-Qaida. Påstandene savnet dokumentasjon og viste seg i ettertid å være uriktige.

Minst 150.000 irakiske sivile er drept fra starten av invasjonen og fram til 2009. Flere rapporter hevder tallet er langt, langt høyere.

Les også: Nadia (22): – Jeg var sexslave for IS

Siden 2009 har Irak blitt ytterligere oppløst i ekstrem vold. Ekstremistene i IS kontrollerer nå store områder, inkludert den nest største byen Mosul. Sjiamilitser og den irakiske hæren er i åpen krig med jihadistene, og sivile lider på begge sider av frontlinjen. I nord blir kurderne stadig mer selvstyrte. Bilbomber og selvmordangrep har blitt en del av hverdagen i hovedstaden Bagdad.

I mange irakeres øyne er dette USAs skyld.

Ingen blomster til okkupanter

Al-Zaidi ble dømt til tre års fengsel for skokastingen, og mens han satt inne ble han en folkehelt i hjemlandet. I Tikrit ble en statue av skoen hans reist til ære for det journalisten hadde gjort. Mange demonstrasjoner ble holdt for å få ham ut av fengsel.

Etter ett år var han ute , og al-Zaidi bor og jobber nå i Libanon.

FRI MANN: Al-Zaidi ble sluppet ut av fengsel i 2009 etter god oppførsel bak murene. Foto: Str AP

– Jeg kastet skoen på Bush på grunn av ødeleggelsene og massedrapene han brakte til Irak. Bush sa under invasjonen at irakerne ville hylle ham og kaste blomster over ham, men jeg ville vise hele verden at irakerne ikke vil kaste blomster over de som okkuperer dem. Vi vil kaste sko.

Kreftsvulst og konspirasjoner

– Hva tenker du om situasjonen i Irak i dag?

SKOSTATUE: Barn leker foran en statue av skoen til Al-Zaidi i Tikrit i 2009. Foto: Str AP

– Åtte år etter jeg kastet skoen, er det ingen forskjell på situasjon vi er i. Det er svært ille. Den amerikanske okkupasjonen har brakt total ødeleggelse til Irak, og på grunn av IS sin store vekst er landet i praksis delt. IS er en kreftsvulst for oss.

Intervju med Mosul-innbyggere: – Vi er gisler i vår egen hjemby

Al-Zaidi gir også USA skylden for IS. For mange er det konspirasjonsteorier, men blant deler av befolkningen i flere land i Midtøsten er dette oppfatningen:

– Det er tydelig at IS er skapt av USA, som en unnskyldning for å dra tilbake til Irak og ødelegge landet. Hvis noen idioter tenker at IS er muslimer, må jeg bare si at de ikke har noe med Islam å gjøre.

– Er du sint på Obama også? Mener du han fortjener en sko?

STØTTET JOURNALISTEN: En jente viser frem en sko i Tikrit, kort tid etter skoangrepet på Bush. Foto: Str AP

– Obama bærer svært mye ansvar fordi han støtter både Israel og utbryterbevegelser som kurderne i Irak. Men han fortjener ikke en sko. Mine sko var kun ment for Bush.

– Først og fremst er det administrasjonene til Bush i USA og Tony Blair i Storbritannia som har skylden for alt som har skjedd med oss, sier han, og legger til:

– Ingen har noen gang sagt unnskyld for alle de døde.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder