DØDSDØMT: Joshua French, her sammen med sin advokat Hans Marius Graasvold, har sittet syv år i fengsel i Kongo, mens norske myndigheter jobber for å få han tilbake til Norge. Foto: Helge Mikalsen

Opprør mot presidenten kan stanse benådning av French

Kongos president Joseph Kabila er under hardt press etter sine
forsøk på stanse det planlagte presidentvalget. Det kan være dårlig nytt for dødsdømte Joshua French.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

PRESSET: Kongos president Joseph Kabila. Foto: AFP

Den kongolesiske grunnloven hindrer i utgangspunktet Kabila å stille til valg for en tredje presidentperiode, men presidenten har varslet at valget som etter planen skal holde i november kan bli utsatt på grunn av «praktiske og budsjettmessige problemer».

For tre uker siden fastslo Høyesterett i Kongo at presidenten kan bli sittende dersom valget ikke blir gjennomført. Torsdag brøt det ut voldsomme demonstrasjoner flere steder i landet etter at opposisjonen hadde oppfordret til landsomfattende protester mot avgjørelsen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Sammenstøt

Både i hovedstaden Kinshasa og i byen Goma øst i landet kom det til kraftige sammenstøt mellom steinkastende demonstranter og opprørspoliti som skjøt tåregass mot den rasende folkemengden. En politikvinne og minst en demonstrant ble drept i sammenstøtene.

BER FOR FRENCH: Hennes ektemann ble drept mens han jobbet som sjåfør for French Moland. Nå ber enken om at nordmannen blir benådet.

President Kabila er mannen som må godkjenne en eventuell benådning av Joshua French som nå har sittet syv år i kongolesisk fengsel. Norske myndigheter har i lang tid jobbet med å få den dødsdømte nordmannen tilbake til Norge. I slutten av april bekreftet utenriksminister Børge Brende for første gang at myndighetene i Kongo vurderer en benådning av French.

– Det synes som myndighetene i Kongo ikke ser på soningsoverføring til Norge som aktuelt, men etter det vi kjenner til er spørsmålet om benådning til vurdering. Vi kan fortsatt ikke si noe om når en endelig beslutning blir tatt, sa Brende.

– Dårlig tidspunkt

Etter det VG forstår skal flere sentrale personer i det kongolesiske maktapparatet nå være positive til en benådning, men så langt har presidenten satt foten ned for en slik løsning.

EN MORS KAMP: Les hele historien om Kari Hilde Frenchs kamp for sin fengslede sønn på VG+

Afrika-forsker Morten Bøås mener den politiske uroen i landet kan gjøre det vanskeligere å få en benådning av French.
– Det siste Kabila er opptatt av nå er en fengslet nordmann, og han vil neppe gjøre noe som kan gi næring til kritikken om at han ikke er tøff nok overfor omverden. Derfor er ikke dette noe godt tidspunkt for han å ta en avgjørelse som kan bli brukt mot han, sier Bøås.

BAKGRUNN: Turen til Kongo som endte i tragedie

Utenriksdepartementet ønsker ikke å spekulere i hvilke konsekvenser den politiske uroen har for French-saken.

– Vi fortsetter både vår oppfølging av Joshua French og arbeidet for å finne en løsning som gjør at han kan returnere til Norge, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen.

Ny borgerkrig

Morten Bøås mener Kabila nå forsøker å utnytte situasjonen i landet slik at han kan bli sittende men understreker samtidig at de praktiske hindringene for å gjennomføre et valg i november er reelle. Han viser til at det blir svært kostbart å holde både presidentvalg og valg til nasjonalforsamlingen og delstatene.

– De pengene har ikke Kongo. Derfor er det lite trolig at man er i stand til å holde den opprinnelige tidsplanen, sier han.

OPPRØR: Opposisjonen i Kongo oppfordrer til opprør mot presidenten. Her i Goma ble minst to drept i kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter torsdag. Foto: AFP

Han mener situasjonen i Kongo nå er svært uoversiktlig.

– Dersom det ikke lykkes å forhandle frem en avtale om en ny valgdato, og det ender i et folkelig opprør, så kan dette bli veldig stygt. I verste fall kan det ende i en ny borgerkrig, sier han.

Tør ikke håpe lenger

Siden januar har French ligget på sykehus i Kongos hovedstad Kinshasa. I et stort intervju med VG i april ga moren, Kari Hilde French, uttrykk for at hun ikke lenger tør å håpe på å få sønnen hjem til Norge.

– Det har vært så mange skuffelser, så mange ganger der vi har trodd at vi var nær en løsning før døren har blitt stengt på nytt. Nå orker jeg ikke flere skuffelser. Smerten blir for stor. Nå innstiller jeg meg på at jeg og Joshua må bli her i Kongo hvis det ikke skjer et mirakel, sa Kari Hilde French til VG.

INTERVJU: Les hele det åpenjertige intervjuet med Kari Hilde French her

Tidligere har også enken etter sjåføren som ble drept mens han jobbet som sjåfør for Joshua French og Tjostolv Moland bedt om at nordmannen blir benådet.

– French har lidd nok nå. Jeg ber til Gud om at han blir frisk og får reise tilbake til sitt hjemland, sa Bibiche Olendjeke (33) til VG i januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder