ANGREPET: Minst fire bevæpnede menn gikk til angrep på Bach Bacha Kahn-universitetet i Charsadda nord for Peshawar i Pakistan onsdag morgen. Her bidrar en pakistansk soldat i å sikre området etter angrepet. Foto: A Majeed , Afp / NTB Scanpix

Terror på universitet i Pakistan: Tok seg inn på campus i skjul av tåke

Fire unge menn kom ut av morgentåken og gikk til angrep på sine jevnaldrende.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag åpnet væpnede menn ild mot studenter og ansatte på Bacha Khan-universitetet i Pakistan. Hittil er 20 personer bekreftet drepte, men dødstallene er forventet å stige ytterligere. Minst 30 personer, inkludert lærere, studenter og sikkerhetsvakter er skadet, opplyser politiet til nyhetsbyrået AFP.

Terroristene skal ha brukt den tette morgentåken til å snike seg usett tett inntil universitetsområdet før angrepet fant sted.

Er du i området? Ta kontakt!

Universitetet ligger i Charsadda i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen, rundt 30 kilometer nordøst for Peshawar.

Frilans-journalist Shujaat Ali Khan, som befinner seg på stedet, forteller til VG at de fleste av ofrene enten ble skutt i hodet eller brystet.

– Heldigvis ble ingen av selvmordsvestene detonert, men fire granater eksploderte, forteller Khan.

Han har snakket med en av studentene som oppholdt seg i samme undervisningsrom som kjemiprofessor Hamid Hussain. Han ofret seg for å beskytte studentene, har flere øyenvitner fortalt.

– Da han hørte den første eksplosjonen gjorde Hussain seg klar med sin egen pistol og åpnet ild mot angriperne. Kort etter ble han truffet av et dødelig skudd, sier Khan, som videreforteller det studenten sa.

– Hoppet over vegg i bakgård

En universitetsansatt ved navn Sanaullah har også snakket med frilansjournalisten, og forteller at tett tåke gjorde det vanskelig å se hva som skjedde før det var for sent.

– Sanaullah forteller meg at han akkurat hadde ankommet campus og var på vei til kontoret sitt da han så to unge gutter hoppe over en vegg i bakgården, for så å bevege seg raskt mot de mannlige studentenes hostel med tunge våpen. Plutselig åpnet de ild og drepte to studenter på stedet. Sanaullah ble redd og ropte etter hjelp, forteller Khan.

Kommentar: Hvordan terror endrer samfunn

Dyp sorg i Peshawar

Kirkens nødhjelps landrepresentant i Pakistan, Hanna Mollan, forlot landet onsdag ettermiddag, men hadde rukket å forsikre seg om at ingen ved organisasjonens kontorer i Islamabad var direkte berørt.

De har mange ansatte fra Khyber Pakhtunkhwa-provinsen, og reiser mye dit.

– Dette er veldig sjokkerende. Alle er i dyp sorg, og fire av de som arbeider ved kontoret vårt kjenner noen som studerer der, enten det er slektninger eller venner. Én av mine kolleger har en lillebror som heldigvis var hjemme, men som allerede vet at han har mistet to klassekamerater, forteller Mollan på telefon fra Doha internasjonale flyplass i Qatar.

Hanna Mollan, Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Pakistan, Islamabad. Foto: Kirkens Nødhjelp ,

Mollan forteller at universitetet som ble angrepet ligger landlig til, og at det er mye tåke der om morgenen.

– Mange mener det var gunstig for dem som angrep å snike seg opp i morgentåka.

Oppkalt etter Gandhis venn

Mollan har merket seg et trist tankekors ved angrepet på nettopp universitetet i Chersadda.

– Univsersitetet følger filosofien til mannen det er oppkalt etter, Bacha Khan, som var venn av Mahatma Gandhi. Skolen virker i hans ånd, og har humanistiske fag, i motsetning til mange av de andre universitetene som fokuserer på realfag. Da er det et paradoks at universitetet blir angrepet akkurat når de skal minnes mannen som har betydd så mye for provinsen, sier Mollan.

Bacha Khan (Khan Abdul Ghaffar Khan) døde 20. januar 1988, 98 år gammel.

Likhetstrekk: 148 mennesker drept ved skole i Pakistan i 2014

– Angriperne var, som vi har forstått gjennom media, akkurat i den alderen hvor de skulle ha gått på universitet eller yrkesskole. Det viser viktigheten av å holde ungdommen engasjert og å styrke utdanningsinstitusjonene som fremmer kritisk tenkning og analytiske evner. Det er motvekten til politisk ekstremisme, påpeker Mollan og legger til at utdanningsinstitusjoner ser ut til å være målskiven for slike angrep.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder