Franske medier: Skal ha brukt diplomatbil

Eksperter: Minner om «Den enøyde»

Flere gisler frigjort fra Radisson-hotellet i Mali

Minst 30 mennesker skal ha klart å flykte fra hotellet i Bamako. Andre har blitt eskortert og båret ut av spesialsoldatene som til slutt raidet bygningen.

 • Felicia Alvsing
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Siri Eggen
 • Rune Thomas Ege
 • Astrid Eline Øksnes
 • Emil Mogård
 • Rolf J. Widerøe
 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fire år gammel

Fredag morgen tok minst to terrorister seg inn på Radisson Blu-hotellet i Malis hovedstad Bamako, og tok både gjester og ansatte som gissel.

Hotellet meldte selv i en pressemelding at det var 140 gjester, og 30 ansatte som ble holdt fanget på luksushotellet.

I 16.30-tiden fredag ettermiddag melder landets sikkerhetsminister at gisseldramaet er over. Detaljene omkring hva som har skjedd er fortsatt uklare.

Diplomatskilter

De væpnede terroristene skal ha ankommet hotellet i firhjulstrekkere, som ifølge flere nyhetskilder skal ha vært utstyrt med diplomatskilter.

Det er væpnede vakter ved hotellet som sjekker biler som skal parkere inne på hotellets parkeringsplass. Men det har for en tid tilbake ikke vært en sikkerhetssluse for å komme inn på hotellet, får VG opplyst.

Følg utviklingen i VG Direkte

To sikkerhetsvakter skal fredag morgen ha blitt skutt og skadet i inngangspartiet, før terroristene tok seg oppover i etasjene på det 190 rom store hotellet, som er svært populært blant utlendinger.

DRAMA: En mann bli reddet ut av gisselområdet av maliske sikkerhetsstyrker fredag. Foto: Habibou Kouyate , Afp

Sikkerhetskilder sier til Reuters at det skal være omtrent ti væpnede menn som gikk til angrep på hotellet. I hotellets pressemelding sies det at det er to personer som har tatt gisler.

Gisler fra flere land

En rekke av gislene skal være utenlandske statsborgere. Blant dem av dem er flere franske - i tillegg til tyrkiske, belgiske, amerikanske og kinesiske statsborgere. Talsperson for utenriksdepartementet i India, Vikas Swarup, bekrefter på Twitter at det også er 20 indere blant gislene. Trolig er det enda flere. Ifølge FN bor det en stor FN-delegasjon på hotellet, med representanter fra en rekke ulike land.

«En kinesisk gjest kalt Chen skal via en mobilapp ha fortalt at han var en av flere kinesiske gisler fanget på hotellet», skriver nyhetsbyrået Xinhua.

Flere drept

Ifølge den franske nyhetsbyrået AFP har 18 døde blitt hentet ut av hotellet. Det opplyser sikkerhetspolitikilder til dem.

Ifølge CNN er en franskmann og to lokalt ansatte blant de drepte. Ifølge nyhetsbyrået AFP har den belgiske statsborgeren og diplomaten Geoffrey Dieudonne omkommet i gisseldramaet.

Gisseltakerne skal også ha sluppet fri flere gisler, ifølge Reuters fordi de kunne resitere vers fra koranen.

Malis innenriksdepartement opplyser at 87 gisler enten har rømt ved egen hjelp eller er evakuert fra hotellet av sikkerhetsstyrker som har tatt seg inn i hotellbygningen.

Les også: Gissel: Terroristene snakket engelsk seg imellom

Fem Turkish Airlines-ansatte er i sikkerhet, ifølge statsminister i Tyrkia, Ahmet Davutoğlu, skriver Reuters. Tolv Air France-ansatte, to pilot og en kabinansatt, har blitt frigitt, melder flyselskapet klokken 13.20.

** Terroristene var bevæpnede med AK-47-geværer da de ankom hotellet hvor de tok omtrent 170 personer som gisler, sier talsperson Olivier Saldago for FN i Mali til CNN.

** Amerikanske spesialsoldater bistår maliske styrker i den pågående gisselsituasjonen i Bamako, skriver CNN.

** Like før klokken 15.30, sier en talsperson for myndighetene at tre gisseltakere er drept i den pågående aksjonen ved Radisson-hotellet i Bamako, melder BBC, som siteter maliske Abamako.

Artikkelen fortsetter under bildespesialen

Al Jazeera: Ansar al-Dine står bak

En afrikansk jidahist-gruppe tilknyttet al-Qaida har fredag ettermiddag hevder de står bak angrepet og den pågående gisselsituasjonen, skriver Reuters.

Opplysningene er ikke bekreftet av offisielle kilder. Al-Mourabitoun, en gruppe basert i den nordlige delen av Mali, skal ha lagt ut en melding på Twitter.

Al Jazeeras korrespondent i landet hevdet imidlertid at det er den militante islamistgruppen Ansar al-Dine som står bak angrepet mot et hotell i Malis hovedstad Bamako, skriver BBC.

Opplysningen er ikke bekreftet fra annet hold, men det er kjent at angriperne ropte «Allahu akbar» («Gud er størst») da stormet inn på hotellet, og at de friga gisler som kunne gjengi vers fra Koranen.

Ansar al-Dine, som betyr troens forsvarere, kjemper for at det skal innføres sharia-lovgiving i Mali.

Gruppen ledes angivelig av Iyad Ag Ghaly, en av de mest framtredende lederne fra tuaregopprøret på 1990-tallet.

Gruppen mistenkes for å ha bånd til al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), som regnes som en del av terrornettverket al-Qaida.

Uvisst om nordmenn rammet

– Vi har foreløpig ikke fått meldinger om at nordmenn er rammet av angrepet. Men det er fortsatt veldig tidlig. Den norske ambassaden i Accra jobber med å undersøke saken, sier pressevakt Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet (UD) til VG.

Et stort oppbud av maliske sikkerhetsstyrker omringer nå hotellet: Både politet, diverse militærstyrker og spesialsoldater er i området.

Radisson-hotellet ligger sentralt i Bamako og er svært populært blant FN-ansatte, hjelpearbeidere, flybesetninger og andre utlendinger som besøker Mali. Det brukes både til møter, konferanser, tilstelninger og andre arrangementer - og er dermed et attraktivt mål for mulige terrorangrep.

Artikkelen fortsetter under bildet

GISSELDRAMA: Maliske spesialstyrker har posisjonert seg utenfor Radisson Blu-hotellet i Bamako, der minst to væpnede menn har tatt rundt 170 gisler fredag morgen. Foto: ,

Peker mot «Den enøyde»

– Det er ikke lenge siden sist det var et terroranslag mot Bamako. Det er flere grupperinger i dette området som tidligere har vist vilje til å slå til mot denne typen mål, sier Nupi-forsker og ekspert på konflikter i Afrika, Morten Bøås, til VG.

Han tar alle mulige forbehold, men sier det er én gruppering som peker seg ut som mulig terroraktør.

– Gitt at dette er et islamistisk terroranslag og det vi vet fra tidligere angrep, så er det ikke usannsynlig at dette er satt i scene av terrorlederen Mokhtar Belmokhtar og grupperingen al-Mourabitoun.

BAKGRUNN: Dette er den enøyde

Belmokhtar blir kalt den enøyde terrorlederen, og har blitt meldt død en rekke ganger - senest i juni 2015. Han skal være terrorarkitekten bak angrepet mot In Amenas 2013, hvor totalt 40 personer ble drept av gisseltagerne.

Flere nordmenn i Mali

Norge har 40 soldater i Mali som en del av FN-operasjonen MINUSMA. Ingen av dem befant seg på hotellet da terroristene slo til.
– Vi har gjort rede for alle våre offiserer. De er i sikkerhet, og ingen av dem har vært berørt av angrepet, sier pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG.

De norske styrkene som er i Mali bor ved flyplassen, men da denne norske leiren ble bygd opp bodde det flere norske ved Radisson-hotellet. Vanligvis er det mange FN-ansatte som bor på hotellet og VG får opplyst at hotellet er populært blant vestlige som besøker landet.

Størstedelen av dem tilhører en etterretningsenhet som det siste året har jobbet for FN-styrken i landet. De skal tilbake til Norge i løpet av kort tid.

Resten er i Mali for å forberede det norske transportfly-bidraget som skal til Mali på nyåret.

Hotellet er blant annet populært blant franskmenn. Frankrike har de siste årene gjennomført en egen antiterroroperasjon i Mali. Militæroperasjonen som har fått navnet «Operasjon Barkhane» har som mål å nedkjempe terrorister i land rundt Sahara – de såkalte Sahel-landene.

Franske fallskjermjegere jakter på terrorister i fjellene nord i det afrikanske landet.

Artikkelen fortsetter under kartet

Andre hotellangrep på kort tid

Det er andre gang på tre måneder at terrorister går til angrep på hoteller i Mali. I august tok væpnede menn seg inn i Hotel Byblos i Sevare.

Etter et mer enn ett døgn langt gisseldrama, stormet spesialstyrker fra regjeringen hotellet. Da var 12 mennesker drept - blant dem tre gisler og fire av terroristene.

Selv om opprørerne – blant dem flere jihadistgrupper med bånd til al-Qaida – er presset tilbake, har hverken de nesten 12.000 FN-soldatene eller regjeringsstyrkene i Mali kontroll over de enorme ørkenområdene nord i landet.

Det er også få som tror på varig fred i ørkenlandet.

I hovedstaden sliter regjeringen med korrupsjon, høy arbeidsledighet, rask befolkningsvekst og manglende resultater. To år ut i presidentperioden, er president Ibrahim Boubacar totalt avhengig av utenlandsk bistand - som utgjør opp til 60 prosent av statsbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ FLUKT: Krisen i Mali har drevet over 200.000 på flukt de siste årene. Mange av de titusener av flyktninger som krysser Middelhavet på jakt etter et bedre liv i Europa kommer fra Mali og nabolandene. Foto: Abdelhak Senna , Afp

– Med problemene i Syria og Irak går land som Mali litt i glemmeboka. Mali har blitt en kontinuerlig konflikt. Det er ikke full krig, men heller ikke fred. Slike konflikterer er veldig vanskelig å håndtere fordi de ikke når opp på dagsorden og ikke får den oppmerksomheten de skal ha, sa seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Morten Bøås, til VG i august.

Advarer mot Mali-reiser

Det norske utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Bamako, heter det i departementets reiseråd fra 2013. UD fraråder i tillegg alle reiser til Mali utenfor Bamako.

Alle norske borgere som likevel har reist til Mali er blitt oppfordret til å registrere seg ved den norske ambassaden i Accra i Ghana.

Den amerikanske ambassaden sine ber ansatte og andre amerikanere om å søke tilflukt.

Mer om

 1. Mali
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Jakter på mistenkte etter hotellangrep i Mali

 2. Drepte nordmenn i In Amenas: Frykter «Den enøyde terroristen» vil slå til igjen

 3. Gisler hentet ut etter drama i Malis hovedstad: Fransk forsvarsminister: – «Den enøyde» står trolig bak

 4. Gisselsituasjon i Mali: Gissel: – De snakket engelsk

 5. Unntakstilstand og landesorg etter hotellangrep i Mali

Fra andre aviser

 1. Flere nedjusterer antall døde etter hotellangrep i Bamako i Mali

  Aftenposten
 2. - Jeg har ingen planer om å gå ut

  Fædrelandsvennen
 3. Jakter på mistenkte etter hotellangrep i Mali

  Fædrelandsvennen
 4. Tette bånd mellom Mali og Frankrike

  Bergens Tidende
 5. «Den enøyde» knyttes til nok et hotellangrep

  Bergens Tidende
 6. To grupper skal ha samarbeidet om hotellangrep

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no