IS tar på seg skyld for Paris-angrep. Hollande: - En krigshandling

Varsler hevn: - Frankrike vil være nådeløse mot barbarene fra IS

Terrorekspert: - Ingenting i IS-melding som ikke er i nyhetene

TV-kanal: Fant syrisk pass ved selvmordsbomber

Lørdag formiddag tok terrorgruppen Den islamske staten (IS) på seg skylden for Paris-angrepet. Frankrikes president kaller terrorangrepene «en krigshandling».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I meldingen fra IS kaller gruppen Frankrike «sitt hovedmål» og Paris «vederstyggeligheten og fordreielsens hovedstad». Her kaller de også gjerningsmennene for «soldater av kalifatet».

– Åtte brørdre med eksplosivbelter og angrepsrifler angrep områder i hjertet av den franske hovedstaden som var nøye valgt ut på forhånd. (...) At de har våget å fornærme vår profet, at de skryter av å slåss mot islam i Frankrike og at de angriper muslimer i Kalifatet med sine fly, hjelper dem ikke i Paris' illeluktende gater, står det i uttalelsen – som også truer med nye angrep.

Frankrikes president svarer med å kalle angrepet en krigshandling.

– Det er en krigshandling, som ble forberedt, organisert og planlagt utenlands, sier François Hollande.

FÅ SISTE NYTT: Følg den siste utviklingen VG Direkte

Presidenten er svært tydelig som står bak angrepene i Paris – som foreløpig har kostet 127 mennesker livet – er terrorgruppen IS' verk.

– Angrepene ble utført av terrorhæren Den Islamske staten. Det er et angrep på Frankrike, på verdiene vi forsvarer verden rundt, på det vi er: Et fritt land som har en betydning for hele verden, sier Hollande, som også erklærte tre dagers landesorg.

Eksperter: Må tas alvorlig, men ...

Samtidig advarer flere eksperter mot å legge for mye vekt på meldingen. Årsak: Den inneholder ingen nye detaljer som kan bevise at det faktisk er IS som står bak.

TERRORFORSKER: Thomas Hegghammer, fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Foto: FFI , Forsvaret

– Det var ingen navn i IS-kravet, så vanskelig å si om dette var «inspirert» eller «beordret», skriver Charlie Winter ved Quilliam Foundation på Twitter.

En av verdens fremste terroreksperter, norske Thomas Hegghammer, skriver det slik:

– IS-påstanden må bli tatt seriøst. Men det er absolutt ingenting i teksten som ikke allerede var i nyhetene.

Varsler hevn

I uttalelsen peker IS på Frankrikes deltagelse i den internasjonale koalisjonen som driver både luft- og bakkekrig i Syria og Irak.

Neste uke tar landet enda et skritt inn i krigen mot terrorgruppen. Da setter hangarskipet «Charles de Gaulle» kursen mot Persiabukta.

– Frankrike vil være nådeløse mot barbarene fra Den islamske staten. Frankrike vil slå tilbake med alle midler hvor som helst i verden – både innenfor og utenfor Frankrikes grenser, sier presidenten – som fortsetter den harde linjen han la seg på i timene etter angrepene i går kveld.

VG MENER: Dette er et angrep på oss alle

Det er foreløpig ikke mye som er kjent om mennene som rystet Europa med det dødeligste terrorangrepet siden Madrid-bombene

Men øyenvitner beskriver dem som unge, uten skjegg – og utstyrt med automatvåpen.

Lørdag formiddag hevder den franske TV-kanalen BFMTV at det ble funnet et syrisk pass nær en av selvmordsbomberne som sprengte seg i luften like ved Stade de France.

Samtidig jobber franske myndigheter med DNA-testing av de åtte døde terroristene, i et håp om å komme nærmere et svar på hvem de var.

Artikkelen fortsetter under videoen

En av dem som overlevde møtet med terroristene, er Mark Colclough (43). Han så hvordan mennene skjøt og drepte gjestene som satt utenfor fortauskafé i Rue de Fontaine:

– Jeg snudde meg og så en mann, kanskje 185 cm høy, og posisjonen viste at han skjøt. Han sto i skyteposisjon med høyrebeinet tilbake. Opp mot høyreskulderen holdt han et langt automatvåpen. Jeg så at det var et magasin i underkant, forteller Colclough til The Guardian.

OVERLEVENDE FORTELLER: Slik var terroristene

Men i sosiale medier hyller flere kontoer tilknyttet terrorgruppen og dens støttespillere angrepene – fulgt av en strøm av trusler mot Frankrike og franske interesser.

Lørdag morgen ble blant annet en video med tittelen «En beskjed til Frankrike» delt aktivt. I videoen, som er fra februar, advarer to fransktalende IS-terrorister Frankrike om kommende angrep.

– Dette er en melding til deg, François Hollande. Dette er en melding til alle innbyggere i Frankrike. Vit at våre soldater er utplassert overalt. Og vi har nettopp startet dette marerittet, sier som hevder å representere terrorgruppen IS.

Terrorangrepene danner også et dramatisk bakteppe for Syria-forhandlingene som denne helgen skal foregå i Wien, der blant annet USAs utenriksminister John Kerry og Russlands Sergej Lavrov deltar.

VARSLER ANGREP: Stillbilde fra videoen der fransktalende terrorister som hevder at de representerer terrorgruppen den islamske staten (IS) snakker om angrep mot Frankrike. Foto: Handout ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder