ARBEID: Syriske Tamer (16) og Alah (15) lager mat, vasker og rydder på et gatekjøkken i en drabantby utenfor Istanbul. En vanlig arbeidsdag er tolv timer lang.
ARBEID: Syriske Tamer (16) og Alah (15) lager mat, vasker og rydder på et gatekjøkken i en drabantby utenfor Istanbul. En vanlig arbeidsdag er tolv timer lang. Foto: Helge Mikalsen , VG

Slår alarm om barnearbeid blant syriske barn: Tamer (16) jobber tolv timer lange skift: - Det er hardt å leve her

UTENRIKS

ISTANBUL (VG) Tamer (16) har jobbet siden han var ni år gammel. Nå er han blant tusenvis av syriske barn som forsørger familien sin på flukt.

Publisert: Oppdatert: 30.09.15 13:09

Sammen med foreldrene og to søsken reiste 16-åringen fra Homs for seks måneder siden. Den nye hverdagen i Tyrkia består av hardt arbeid – fra ni om morgenen til ni om kvelden.

– Det går greit. Men jeg blir sliten, sier Tamer, som vasker, rydder og lager mat på et gatekjøkken i drabantbyen Esenyurt.

– Hardt å leve

Tamer har aldri gått på skole og kan hverken skrive eller lese. Til tross for sin unge alder, har han lang erfaring fra restaurantbransjen. Sammen med sin to år eldre storebror tjener han penger til hus, mat, elektrisitet – og lillesøsterens (12) skolegang.

Les mer: Her er Anundsens krav til flyktningene

Flere av kollegene hans er jevnaldrende fra Syria. I stedet for å gå på skole, er de helt eller delvis ansvarlige for familienes inntekt. Ifølge Redd Barna og Unicef er det hverdagen til stadig flere syriske barn.

– Det er hardt å leve her. Det er dyrt å bo, dyrt å leve, og lønnen er lav, sier Alah (15) fra Damaskus.

Les også: Familien Hannan drømmer om en fremtid i Norge

Alahs månedslønn er på 1000 tyrkiske lira, omtrent 2700 norske kroner. Til sammenligning utgjør utgiftene for husleie, vann og elektrisitet totalt 1100 lira i måneden. Etter at faren døde, forsørger han og broren moren og to yngre brødre.

Drømmer om Syria

15-åringen ler når han får spørsmål om fremtiden. Men etter å ha tenkt seg om, svarer han:

– Jeg håper jeg kan fortsette studiene. Og så vil jeg gifte meg, få hus og bil. Jeg håper at jeg kan dra tilbake til Syria.

To yngre gutter jobber også på gatekjøkkenet da VG kommer innom, men faren vil ikke at de skal bli intervjuet. Eieren sier de er ekstrahjelp under den islamske høytiden Eid el-Adha. Ahmad (37), som er fra Syria, mener han gjør barna og familiene deres en tjeneste.

– Jeg føler at jeg har en forpliktelse til å hjelpe. De er nødt til å betale husleien. Hvis jeg ikke hadde gitt dem jobb, ville de jobbet andre steder.

Les også: Flyktninghjelpen: Syria er det verste landet for barn

Han sier at han hver dag blir kontaktet av rundt ti barn som sammen med foreldrene sine kommer for å spørre etter arbeid.

– Jeg hjelper familiene, og jeg hjelper barna. Jeg prøver å være snill med dem og ikke være en hard sjef.

– Stort problem

Tyrkia er nabolandet som har tatt imot flest flyktninger fra Syria. Over 400.000 av barna som bor her, går ikke på skole, ifølge tall fra Unicef.

– Barnearbeid er i ferd med å bli et stort problem for syriske familier. Familiene er fattige, og foreldrene finner ikke arbeid i det ordinære jobbmarkedet, sier Metin Corabatir, president i den Ankara-baserte tenketanken IGAM, som forsker på asyl og migrasjon, til VG.

Se bildene: Her sover barn på flukt

Som tidligere talsperson for FNs høykommissær for flyktninger i Tyrkia, er han godt kjent med utfordringene flyktningene møter på.

– Familiene tenker at det er et bidrag til familiens budsjett. Hvis barna finner en jobb, får de ofte dårligere betalt enn tyrkiske barn.

Ifølge Corabatir jobber barna ofte i servicebransjen og landbrukssektoren, i tillegg til å ta småjobber og gjøre reparasjoner.

Tiåringer i jobb

Tidligere denne måneden brukte CBS News skjult kamera for å dokumentere forholdene i en tekstilfabrikk der neste alle ansatte var barn – noen av dem bare 10 år gamle.

Les mer: Slik er krigen verden må løse

Samtidig er også barneekteskap og tigging et økende problem, ifølge Unicef.

Situasjonen er den samme i nabolandene. I enkelte deler av Libanon jobber seks år gamle barn for føden, ifølge hjelpeorganisasjonene. I Jordan viste en undersøkelse at barn var delvis eller eneansvarlig for inntekten i halvparten av de spurte familiene, ifølge en rapport fra Redd Barna og Unicef.

Les også: Maya (1) er på flukt i Syrias nærområde

- Behandler oss dårlig

Syriske Ahmed Abbas bor i en liten leilighet i Esenyurt sammen med kone, tre barn og en syk mor. Eldstegutten Mohamed (7) skulle begynt i første klasse i høst, men de har ikke råd til å sende ham på skolen.

Abbas bekrefter at mange syriske barn jobber for å brødfø familien.

– Det jobber syv-åtte barn på rundt 15 eller 16 år på samme tekstilfabrikk som meg, sier han.

Svigerbroren Idris Muhammed forteller at 14-åringer maler, sparkler og murer i bygningsbransjen. Mennene forteller at arbeidsgiverne gjør stor forskjell på syrere og tyrkere.

– De behandler oss dårlig. Vi gjør dobbelt så mye arbeid, men får halvparten så mye i lønn, sier Muhammed.

Tilbake i gatekjøkkenet skjærer Tamer kjøtt til en kebab.

– Hvilke drømmer har du for fremtiden?

– Som hva da? spør han, før han tenker seg om:

– Jeg vil bli fotballspiller.

Her kan du lese mer om