ARRESTERT: Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un og hans regime har arrestert en amerikansk student. Foto: Kcna , Reuters

Nord-Korea har arrestert amerikansk student

Den amerikanske universitetsstudenten Otto Frederick Warmbier skal være pågrepet for
«regimefiendtlige handlinger», opplyser Nord-Korea.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det statlige nyhetsbyrået KCNA hevder at det er den amerikanske regjeringen som har manipulert den pågrepne studenten fra University of Virginia, skriver BBC.

Otto Frederick Warmbier skal ha reist til Nord-Korea på turistvisum, men regimet hevder studenten skal ha hatt «mål om å ødelegge landets samhold».

KCNA opplyser at studenten er under etterforskning.

VG Spesial: Syv Nord-koreanere om sitt liv i diktaturet

USA bekrefter pågripelse

En talsmann for den amerikanske ambassaden i Seoul i Sør-Korea sier til Reuters at de er kjent med pågripelsen av den amerikanske statsborgeren.

Gareth Johnson, eieren av et Kina-basert reisebyrå, bekrefter ovenfor nyhetsbyrået at studenten deltok på en av deres turer til Nord-Korea og at han ble arrestert 2. januar i år.

– Vi er i kontakt med Ottos familie, det amerikanske utenriksdepartementet og den svenske ambassaden i Pyongyang, og gjør alt vi kan for å sikre hans frigivelse, sier Johnson.

Sverige har ambassade i Pyongyang og representerer amerikanske interesser i Nord-Korea.

– Presset til å tilstå

Studenten er den tredje vestlige statsborgeren som er arrestert i landet, skriver BBC.

Den kanadiske pastoren Hyeon Soo Lim ble dømt til livsvarig fengsel i 2015. I en direktesendt pressekonferanse innrømmet han ifølge KCNA at det humanitære arbeidet han drev i landet var et skalkeskjul for å «undergravende virksomhet og aktiviteter i et ondskapsfullt forsøk på å bygge en religiøs stat».

En en koreansk-amerikansk mann holdes også fengslet i Nord-Korea.

Den amerikanske Korea-krigsveteranen Merril Newman (85), som ble pågrepet for krigsforbrytelser og senere løslatt, innrømte i ettertid at han ble truet til å tilstå sine forbrytelser mens han var i fangenskap hos nordkoreanerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder