– Det er slik at man nesten ikke tror det man hører

ADVARER: Utenriksminister Børge Brende mener nå det er nødvendig å ta til motmæle mot de mange utspillene til Donald Trump. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Brende advarer mot Trump

Utenriksminister Børge Brende går nå til det oppsiktsvekkende skritt å kaste seg inn i den amerikanske valgkampen.

 • Erlend Skevik
 • Hege Wallenius

Artikkelen er over tre år gammel

Den norske utenriksministeren har så langt vært svært forsiktig med å uttale seg om de mange utspillene til Republikanernes omstridte presidentkandidat Donald Trump.

Da Brende i mars ble konfrontert med mulighetene for at Trump kan bli USAs neste president slo han fast at «det ikke er klokt av en norsk utenriksminister å ha synspunkter på ulike kandidater og en demokratisk prosess som foregår i et annet land».

Kommentar: Har det rablet for Trump?

Nå har Brende snudd. I NRK-programmet Politisk Kvarter uttrykker utenriksministeren tydelig bekymring for holdningene til Trump:

– Vi har ingen tradisjon i Norge for å gå inn i andre lands valgprosesser, men situasjonen knyttet til noen av utspillene til Trump er såpass ekstraordinære, at jeg har valgt å ta til motmæle, blant annet til utspillet som setter spørsmålstegn ved den kollektive solidariteten i Nato som har vært basis for hele den sikkerhetspolitiske orden som har vært bygget siden annen verdenskrig, påpeker Brende.

– Det er mange måneder fram til det amerikanske valget. Vi må forholde oss til hva det amerikanske folket bestemmer seg for, men det er utspill knyttet til kvinner og minoriteter som Trump har kommet med, som vi absolutt ikke trenger og som ikke hører hjemme i det 21. århundret, sier Brende.

Ambassadør: Unikt vennskap

Utenriksministeren ønsker ikke å utdype de oppsiktsvekkende uttalelsene overfor VG.

USAs ambassadør til Norge Samuel Heins ønsker ikke å kommentere utspillet fra den norske utenriksministeren, men understreker de spesielle båndene mellom Norge og USA.

«USA og Norge deler et unikt internasjonalt vennskap basert på felles verdier og engasjement for internasjonal sikkerhet, utvikling og menneskerettigheter. USAs forpliktelser overfor Nato og våre allierte ligger fast. USA setter stor pris på Norges rolle i denne viktige alliansen», skriver Heins i en epost til VG.

Kontroversielle utspill

De siste ukene har Trump havnet i ordkrig med et muslimsk ektepar som mistet sønnen sin da han tjenestegjorde for USA i Irak og han har beskyldt president Barack Obama for å ha «grunnlagt» terrororganisasjonen IS.

I forrige uke skapte forretningsmannen sterke reaksjoner da han hintet om at væpnede amerikanere kan stoppe Clinton.

– Det er slik at man nesten ikke tror det man hører, sier Brende om de mange Trump-utspillene.

Vil du ha mer? Trumps verste fornærmelser

Tidligere har også andre norske toppolitikere advart mot konsekvensene av at Trump inntar Det hvite hus. Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Donald Trumps budskap er «dypt urovekkende».

– Det er riktig og naturlig å ta til motmæle mot det vi hører fra en som er en mulig ny president i USA. Det vanlige har vært at man er varsom med å uttale seg om andre lands valg, men jeg mener vi er levende demokratier, og dette er et valg med stor betydning langt utenfor USA. Det kommer både holdninger og standpunkter fra Trump som varsler politikk som jeg synes det er helt unaturlig å sitte stille og se på, og å si at dette har vi ikke noe mening om. For vi har en mening om det, sa Støre til VG i begynnelsen av august.

Deler bekymringen

Det var KrF-leder Knut Arild Hareide som under Stortingets spørretime 2. mars ba om et svar fra Brende på hva han tenker om at Donald Trump kan bli USAs neste president.

Nå roser Hareide Brende "for å velge å si tingene som de er", og sier han deler utenriksministerens bekymring.

– Det er ikke vanskelig å dele bekymringen. En del av de verdiene Trump fremhever opplever jeg ikke som typiske verdier som preger det amerikanske samfunnet. Mye bryter med den amerikanske tenkningen der en gir alle en mulighet. Og jeg synes det er bra at politiske ledere i Norge tør å si det. En som har sagt det tydelig er blant annet Paven, og da må det være rom for at norske politikere ytrer noe av den samme bekymringen for den stigmatiseringen av enkeltgrupper og uttalelser som går på politiske motstandere. Jeg har fulgt amerikansk politikk ganske tett og kan ikke huske å ha sett noe tilsvarende på det nivået, sier Hareide.

– Mangler impulskontroll

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er bekymret, og mener det vil få store konsekvenser for Norge dersom Trump blir president.

– Det som er mest skremmende, er at man skal ha en president med såpass lite impulskontroll og lite respekt for andres kunnskap i «situation room» som skal avgjøre ting i vanskelige tilfeller, svarer hun og fortsetter:

– Vi har hatt Bush med hans utenrikspolitiske avgjørelser, og sett hva de har lagt grunnlag for i dag. Da kan man bare tenke seg hva en Donald Trump kan føre til av lidelser i verden. Det er skremmende.

– Tror det har gjenklang i det norske folk

Medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet, tror Brendes uttalelser mandag har gjenklang i store deler av det norske folk.

– Innholdet i det Brende sier er ikke så forskjellig fra det jeg selv mener, men hvorvidt det er klokt av en utenriksminister å si det, er et annet spørsmål. Jeg tror det har gjenklang i store deler av det norske folk, fordi det er nok mange som lurer på om det de hører av mange kontroversielle utspill er riktig. Jeg er en av de selv. Men dette er et spørsmål som verken jeg eller Brende skal avgjøre. Det er det amerikanske velgere som skal gjøre, og det må vi ha respekt for, sier hun.

Hun understreker at Norge og USA er nære allierte som også vil måtte samarbeide dersom Trump blir president, men legger til:

– Han (Trump journ.anm.) har hatt uttalelser om Nato og sikkerhetspolitikk som kan vekke uro rundt stabiliteten i det tette samarbeidet USA har med Norge og andre allierte i Nato, men det gjenstår å se, sier Navarsete.

Hagen støtter Trump

Den Republikanske presidentkandidaten har også sine støttespillere blant norske politikere. Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen mener Trump minner om han selv.

– Jeg ville stemt på Trump. Nå har Trump vært gjennom mye rabalder i løpet av primærvalgene, men se på ham nå: Han holder seg oppe! Han kan altså ikke være en komplett idiot, som flere av kommentatorene har hevdet. Han er også, så vidt jeg vet, ganske velstående. Den erfaringen, at han har bygget opp noe selv, er veldig viktig. Amerikanerne er gått lei av politiske broilere, eliten i Washington, sier Hagen.

Statssekretær André Kolve (Frp) sier til VG mandag at Frp-leder Siv Jensen ikke har noen kommentar til saken.

Les også

 1. Donald Trump: – Konkurrerer mot uærlige medier

  Donald Trump har levert sin hittil kraftigste bredside mot amerikanske medier.
 2. Trump advarer mot juks: Ber tilhengerne overvåke valglokalene

  Donald Trump hevder nok en gang at han frykter valgjuks i i Hillary Clintons favør uten å føre bevis for påstanden.
 3. Trump kan fortsatt vinne

  Han har hatt et par tøffe uker. Men ingen må la seg lure til å tro at ikke Trump fortsatt kan vinne valget.
 4. USA-ekspert mener Trump kan ha tapt valget forrige uke

  Ekspert mener det nå bare er to ting som kan redde Trumps presidentdrøm: terror eller Clinton-skandale.
 5. Donald Trump mener Obama er grunnleggeren av IS

  «Han er grunnleggeren av IS. Han er grunnleggeren. Han skapte IS» - ifølge presidentkandidat Donald Trump.
 6. Trump hinter til at væpnede amerikanere kan stoppe Clinton

  En kryptisk slengbemerkning fra Donald Trump tolkes som drapstrussel mot Hillary Clinton.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. USA

Flere artikler

 1. Endelig ringte Trump til Erna Solberg

 2. Kritiserer Trump, men vil ikke støtte Hillary Clinton

 3. Fikk Trump på tråden under Brende-møte

 4. Slik har norske politikere refset Trump

 5. Professor: Vanvittig dumt å fornærme Trump

Fra andre aviser

 1. Brende om Trump: - Utspill som ikke hører hjemme i 21. århundre

  Fædrelandsvennen
 2. USAs ambassadør til Norge rett hjem når Trump overtar

  Aftenposten
 3. Trump har invitert Stoltenberg til Det hvite hus

  Bergens Tidende
 4. Trump-ministre tok seg tid til Norge - Danmark og Sverige må vente

  Bergens Tidende
 5. Brende og Søreide bekymret over Trumps NATO-uttalelse

  Fædrelandsvennen
 6. Verden frykter Trumps trusler om handelskrig

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder