TOPPMØTE: Jens Stoltenberg ble tatt imot i Warszawa av Polens president Andrzej Duda torsdag formiddag. NATO-møtet holdes på Polens nasjonale fotballstadion, hvor sikkerhetsstyrker har stengt av flere kvartaler rundt. Foto: Janek Skarzynski AFP

NATO-sjefen: Feil å ødelegge Russland-samarbeidet i nord

WARSZAWA (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg advarer mot å ødelegge samarbeidet mellom Norge og Russland i nord, gjennom militær opprusting.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– I nord samarbeider Norge og andre NATO-land med Russland, blant annet om søk og redning, Vi gjør feil hvis vi bidrar til å ødelegge dette samarbeidet, sier Stoltenberg på VGs spørsmål om hva NATO nå vil foreta seg i nord.

Samtidig understreker han hvor viktig det er å holde linjene åpne over Atlanterhavet, og spesielt nå når både USA og Canada øker sitt militære nærvær i Europa.

– Vi må finne balansen mellom militær styrke, samarbeid og lav spenning, sier Stoltenberg.

Bakgrunn: Ber NATO om mer hjelp i nord

Ønsker mer oppmerksomhet

Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen har jobbet opp mot NATOs toppmøte i Warszawa fredag og lørdag, for å sikre formuleringer i slutterklæringen om at NATO vil bruke mer krefter og gi større oppmerksomhet til nordområdene.

– Vi ligger der vi gjør, og derfor er det strategisk viktig for Norges del at dette er med i NATOs langtidsplaner, sa Erna Solberg til VG tidligere torsdag.

NATO ser alltid mot nord

– NATO er en organisasjon som alltid har sett mot nord, og som fortsatt gjør det, svarer Stoltenberg på Solbergs utfordring.

Som tidligere norsk statsminister i 2000-2001 og 2005 til 2013, har også Stoltenberg reist til NATO-toppmøter og bedt om alliansens oppmerksomhet mot nordområdene.

– Ville statsminister Jens Stoltenberg vært fornøyd med svaret som kommer ut av dette toppmøtet?

– Det er jeg helt trygg på, svarer NATO-sjefen på VGs spørsmål, med et smil.

– Jeg er helt trygg på at det vil være tydelige formuleringer om viktigheten av det transatlantiske forholdet, men også om Nord-Europas evne til å komme Europa til unnsetning, legger han til.

Les også: Advarte mot britisk utmarsj fra EU

Utrygg verden

Stoltenberg åpner altså sitt første toppmøte som NATOs generalsekretær fredag formiddag, i en verden som han selv beskriver som mer utrygg.

Bakteppet er både Russlands innblanding i Ukraina, og terrortruslene i andre deler av verden.

– Vi ser ingen umiddelbar fare for noe NATO-land, men vi ser en mer usikker verden, sier han.

Gjentar to-prosentmålet

NATO-toppmøtet skal bekrefte utplassering av roterende NATO-styrker i Polen og de tre baltiske landene, bekrefte at NATOs forsvarsverk for innkomne missiler er på plass, og legge videre planer for ytterligere modernisering av alliansen.

NATO-landene er også ventet å ville gjenta målet om at medlemslandene skal bruke to prosent av sine brutto nasjonalprodukt på forsvar.

Russland: Vil svare militært

Den første russiske reaksjonen kom torsdag formiddag:

– NATO må forstå at alle disse tiltakene bare vil virke mot sin hensikt, sett fra et militært ståsted. Det burde være åpenbart for enhver oppegående person at vi vil svare militært på dette, sier Russlands NATO-ambassadør Aleksander Grusjko til avisen Kommersant, ifølge NTB/DPA.

– Det NATO byr på, er en konfronterende agenda som vi ikke er interessert i, legger han til.

Defensivt og ansvarlig

Stoltenberg avviser kritikken:

- Det NATO gjør er defensivt, ansvarlig og forholdsmessig, svarer Stoltenberg, og viser til at Russland har brukt militær makt mot et europeisk land, nemlig Ukraina, sier han.

Les også: Forsvaret velger luft og sjø foran land

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder