GRENSEN: Her triller fire menn syklene sine over grensen mellom Russland og Norge for noen uker siden. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Russerne advarer mot terror som følge av flyktningstrømmen

MURMANSK (VG) Den russiske etterretningstjenesten FSB advarer mot mulig terror i grenseområdet mot Norge som følge av flyktningstrømmen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette kommer fram i en melding på hjemmesidene til Petsjenga-distriktet, som dekker hele grenseområdet med blant annet byene Nikel og Zapoljarnyj.

Det var nettstedet Independent Barents Observer som først viderebrakte meldingen, der det heter at folk skal henvende seg til FSB i Murmansk fylke hvis de ser mistenkelige personer.

Det advares særlig mot folk fra Nord-Kaukasus og Sentral-Asia.

LES OGSÅ: Ny rekord i antall asylsøkere over Storskog

– På grunn av den store tilstrømmingen av flyktninger fra Midtøsten, gjennom Petsjenga-området, kan en ikke utelukke muligheten for undergravende handlinger og terror på territoriet til Petsjenga, samt ulovlige forsøk på å krysse grensen, heter det på hjemmesiden til lokaladministrasjonen.

– Vi ber alle borgere om å være årvåkne.

Russland og Norge har en 196 kilometer lang felles grense, og det bor cirka 38.000 mennesker i Petsjenga-området.

LES OGSÅ: UDI advarer afghanere

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier til Independent Barents Observer at det ikke er noen grunn til terrorfrykt på norsk side av grensen.

– Vi vet ikke om de har andre informasjonskilder enn vi har, sier Bernsen.

Russland bomber for tiden mål i Syria. Meningen er å bombe IS-opprørere. En russisk mann sto mandag tiltalt i en rettssal i Sør-Russland for å ha kjempet for IS mot regimet i Damaskus.

LES OGSÅ: UDI skal bruke asylbåter.

Sist uke kom det 785 personer over Storskog som søkte om asyl, og de aller fleste av disse var afghanske, ifølge Politiets utlendingsenhet.

96 av dem kom fra Syria. Det var noen få fra de sentralasiatiske statene Usbekistan og Tadsjikistan. Advarselen til folk i Petsjenga-distriktet går altså spesielt på folk fra Sentral-Asia.

Russerne har flere sjekkpunkter før flyktninger kan ta sykkelen fatt på den siste etappen mot Storskog i Norge. Det er en veisperring omtrent ti mil fra grensen, mens den siste ligger omtrent 12 kilometer fra grensen. I tillegg kommer soldatene som vokter grensen.

Petsjenga-distriktet er en av seks regioner i Murmansk fylke. Den grenser til Finland i sør og sørvest, og til Norge i vest, nordvest og nord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder