STØTTER TRUMP: - Vi er her for å støtte Trump. Vi trenger en som kan få USA opp og stå igjen, sier Jeffrey Gunter (55) fra Lorange, Ohio. Han var en av mange motorsyklister i foreningen «Bikers for Trump» som i går samlet seg i en park i sentrum av Cleveland. 55-åringen var ikke synlig bevæpnet. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Vi er her for å støtte Trump

«Bikers for Trump» strømmer til landsmøtet

CLEVELAND (VG) De har kjørt milevis på motorsykkel for å hylle Donald Trump. Mange av dem har med seg våpen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har kjørt 1000 miles (160 mil journ.anm) for å støtte Trump, forteller David Bills (48) fra Minneapolis i delstaten Minnesota.

Vi møter han på en uteservering i en av gatene ved Quicken Loans-arenaen i sentrum av Cleveland, der republikanernes landsmøte pågår denne uken.

Les også: 100 nakne kvinner møter Trump

Ved siden av ham sitter en 63-åring fra Michigan, som går under kallenavnet Pocket, men som ikke vil fortelle sitt fulle navn.

– Den ene har jeg her, og slår seg på lommen av motorsykkelvesten.

Han har nettopp fortalt oss at han er bevæpnet med to pistoler.

Lest denne? Politiet frykter for sikkerheten under landsmøte

Kan bære våpen åpent

I Ohio, delstaten vi befinner oss, gjelder en såkalt «open carry»-lov, som tilsier at de som har våpentillatelse kan bære våpen på offentlig sted, men de må være synlige med mindre man har spesialtillatelse.

Det har ikke 63-åringen siden han kommer fra en annen delstat, men bærer dem skjult likevel.

Politiet i Cleveland har uttrykt stor bekymring rundt sikkerhetssituasjonen i byen under landsmøtet med mye våpen i gatene, særlig etter de nylige dødelige angrepene mot politifolk i Dallas og Baton Rouge.

De har sendt et brev til delstatsmyndighetene med bønn om midlertidig gjøre om våpenloven, men har ikke fått medhold.

VG har vært i kontakt med politiet i Cleveland med spørsmål om sikkerhetssituasjonen i byen. De har ikke besvart våre henvendelser. Ifølge CNN er det satt inn rundt 3000 føderale agenter, over 1500 politibetjenter, i tillegg til at de har fått bistand fra militæret.

Samtidig ruller hundrevis av motorsykler, sannsynligvis flere enn det også, inn i Clevelands gater.

Foreningen «Bikers for Trump 2016» har over 88 000 medlemmer på sin Facebook-side – og vokser stadig. Samtidig som landsmøtet ble sparket i gang mandag, samlet rundt hundre av dem seg i en park ved elven, ikke langt fra arenaen delegatene tirsdag skal stemme frem Trump som republikanernes nominerte presidentkandidat.

Vi går forbi flere Trump-supportere i parken som bærer synlig våpen.

SYNLIG BEVÆPNET: VG så flere Trump-supportere med synlige våpen i Cleveland i går. I delstaten Ohio er det tillatt å bære våpen dersom de er synlig, noe politiet har forsøkt å sette en stopper for under landsmøtet. Foto: Thomas Nilsson/VG

Les også: Dette bør du vite om Trumps visepresidentkandididat

Bevæpnet med kniv

Motorsyklene er sirlig parkert ved siden av hverandre, med registreringsplater fra en rekke delstater. På en av dem sitter Jeffrey Gunter (55) fra Ohio

– Vi er her for å støtte Trump. Vi trenger en som kan få USA opp og stå igjen.

Ved siden av sitter John Porter (52) fra Cleveland.

– Jeg liker Trump fordi han vil stenge grensene, bygge mur og at han vil midlertidig stoppe immigrasjon av mennesker som praktiserer islam. Trump er en forretningsmann som kommer til å hjelpe oss å få orden igjen.

Porter sier at han ikke bærer pistol, men en kniv.

– Hvorfor?

– For min egen sikkerhet.

BEVÆPNET MED KNIV: John Porter (52) fra Cleveland støtter Trump blant annet fordi han vil stenge grensene og bygge mur på grensen mot Mexico. Da vi møtte ham var han bevæpnet med kniv. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Frykter du for at noe kan skje når så mange bærer våpen her?

– Jeg er frykter ikke for vanlige folks sikkerhet, men for politiets. Jeg kjenner to som jobber i politiet her i Cleveland, og jeg er bekymret for dem. Vi er nødt til å få en slutt på drapene av politibetjenter.

LANGVEISFRA: David Bills (48) er medlem av «Bikers for Trump». Han har kjørt 160 mil fra hjembyen Minneapolis for å vise sin støtte til forretningsmannen som kjemper om å bli USAs neste president. Foto: Thomas Nilsson/VG

Trump: – Putin er sterkere leder enn Obama

– Støtter mine verdier

For halvannen uke siden ble fem politibetjenter skutt og drept i tjeneste i Dallas i Texas. Søndag ble ytterligere tre drept i et angrep mot politiet i Baton Rouge i delstaten Louisiana.

Tilbake på uteserveringen tar David Bills fra Minneapolis på seg «Bikers for Trump»-t-skjorten sin. Også han er medlem av foreningen.

– Jeg liker Trump fordi han støtter mine verdier. Jeg er for at grensene må stenges, for muren, for at muslimer må hindres inn i landet, og for hans syn på skatter og jobber, sier han og fortsetter:

– Det skal være rundt 1000 av oss her, men jeg har hørt rykter om at det er mange flere - opp mot 10 000. Jeg har sett mange motorsykler på veien hit fra Minneapolis.

– Tror du det kommer til å bli bråk?

– Jeg tror ikke det kommer til å bli voldelig, men det blir nok noen få urostiftere som kommer til å hisse seg opp. Jeg håper at flesteparten ikke blander seg inn.

VÅPEN I LOMMENE: 63-åringen fra Michigan forteller at han bærer to pistoler på seg utenfor republikanernes landsmøte. Han vil ikke fortelle hva han heter, annet enn kallenavnet Pocket. Foto: Thomas Nilsson/VG

På den andre siden av bordet forteller 63-åringen fra Michigan, som kaller seg for Pocket, hvorfor han støtter Trump.

– USA er på vei full fart nedover, med en ødelagt økonomi og svake grenser. Jeg syntes at presidenten vår er en vits, men jeg er heller ikke enig med Trump i alt.

– Som hva?

– Jeg skulle ønske at han var mer gentleman. Han er litt for flåkjeftet.

Les også: Nå står Clinton og Sanders sammen mot Trump

Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder