BERYKTET FENGSEL: Fengselet i Gaziantep har over 3.500 fanger, flere av dem dømt for å tilhøre terrornettverk. Den norske 32-åringen (innfelt) risikerer tiltale for det samme, men kan også slippe med utvisning fra Tyrkia. Foto: Nilas Johnsen / privat

Norsk advokat: IS-avhopper ville rømme lenge

Nær bekjent: Hadde fluktplan klar siden høsten 2015

GAZIANTEP (VG) Den profilerte norske advokaten Steinar Wiik Sørvik sier at han har jobbet for å få IS-avhopperen ut av Syria siden høsten 2015.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nå sitter nordmannen i varetekt i det beryktede fengselet i Gaziantep, der han risikerer å bli terrortiltalt, får VG opplyst. Nordmannen ble pågrepet for å ha krysset grensen ulovlig 30. april.

32-åringen fra Verdal forsvant i desember 2014 for siden å dukke opp i Syria, der han blant annet skal ha posert med våpen på sosiale medier.

Bakgrunn: Etnisk norsk konvertitt fra Trøndelag dro til Syria

Da VG besøkte fengselet ble vi nektet å møte ham. Han ville heller ikke svare på skriftlige spørsmål vi overleverte via en tyrkisk advokat som fikk treffe ham.

Men 32-åringen uttrykte overfor advokaten en stor frykt, og ba innstendig norske myndigheter om hjelp.

Norsk advokat: Ville rømme lenge

Den kjente norske advokaten Steinar Wiik Sørvik kontakter VG og forklarer at han via en nær venn av den norske 32-åringen siden høsten 2015 har jobbet med saken. Dette har VG ikke kunnet bekrefte, men Sørvik sitter på inngående kjennskap som ikke har vært kjent gjennom media.

– Faktum er at vi har jobbet for å få ham til å reise ut av Syria siden oktober i fjor, og blant annet har kontaktet norske myndigheter for å se hvilken straff han eventuelt risikerer ved retur til Norge, sier Sørvik.

ADVOKAT: Steinar Wiik Sørvik. Her avbildet i retten under NOKAS-saken i Stavanger i 2005. Foto: Alf Ove Hansen NTB scanpix

– Etter at han bestemte seg for å flykte, har han fryktet for at han ville bli henrettet av IS dersom han ble oppdaget. Vi har hatt mye kontakt om at han planla en flukt, men de siste to og en halv månedene har vi ikke hørt noe. Vi er lettet over at han er ute av Syria, så nå begynner jobben med å få en utlevering til Norge.

Bakgrunn: Hele historien om tre trønderes ferd fra Levanger til Syria

Sørvik sier at nordmannens opprinnelige plan var å skaffe seg en motorsykkel og kjøre over grensen og rett videre til hovedstaden Ankara for å melde seg ved den norske ambassaden der, men at han ikke vet hvordan flukten ble gjennomført.

Datoene stemmer

Datoene for når Sørvik opplyser å ha mistet kontakten med den norske 32-åringen stemmer med VGs opplysninger om når han krysset grensen: VG får bekreftet at han ble pågrepet den 30. april av tyrkiske sikkerhetsstyrker.

I midten av mai ble han fremstilt for fengsling i grensebyen Kilis, og nå sitter han altså fengslet i Gaziantep.

Ifølge en person med detaljert kjennskap til 32-åringens flukt fra Syria, skal trønderen allerede for et år siden ha ønsket å komme seg ut. På et tidspunkt ble det lagt en plan for hvordan det skulle skje og 32-åringen skal angivelig ha hatt kontakt med norsk UD i Tyrkia med tanke på når og hvor han skulle krysse grensen. UD ønsker ikke å kommentere den opplysningen.

Etter grensekryssingen så 32-åringen for seg at han skulle bli møtt av myndighetspersoner, trolig tyrkiske. Han var fullt forberedt på at han kom til å bli pågrepet og sendt rett i tyrkisk fengsel. Håpet er at han på et tidspunkt blir deportert til Norge.

Les også: Torleif fra Fredrikstad var en av jentene – nå er han IS-terrorist

De vervet seg til IS: Stor oversikt over norske Syria-krigere

Var i Raqqa

Selve flukten fra IS skal ha startet i Aleppo-regionen tidlig om morgenen en dag rundt månedsskiftet mellom april og mai. Etter å ha reist hele dagen nådde han til slutt grensen. Det er uklart om han har fått hjelp av personer inne i Syria, men det regnes som svært sannsynlig at 32-åringen gjennomførte flukten alene.

Under sitt opphold i Syria har han for det meste vært i IS sitt hovedsete Raqqa. De kortere periodene han ikke har gjort det, skal han ha oppholdt seg lenger vest i det selverklærte kalifatet, i områdene mellom Raqqa og Aleppo.

Dette er områder som nå er under sterkt press fra den USA-støttede kurdiske koalisjonen SDF. SDF har blant annet omringet den svært strategisk viktige byen Manbij, hvor flere norske IS-krigere har bodd tidligere.

Dømt – drept – utvist: Slik gikk det med de norske islamistene

Mistet troen

VG har også vært i kontakt med en annen nær bekjent av 32-åringen, som forteller følgende: Overfor personer i Norge skal 32-åringen over lang tid ha gitt uttrykk for at han ville hjem fra Syria og at han tok avstand fra handlingene til IS.

– Noen av tingene han formidlet fra innsiden av IS kunne også tolkes som at han ikke lenger anså seg som en troende muslim, sier kilden til VG.

– Når han bestemte seg for å forsøke å reise over til Tyrkia er uklart, men et stort problem skal ha vært at han i starten av sitt opphold hos IS leverte fra seg pass, papirer og VISA-kort, noe som ville gjort det svært vanskelig å ta seg videre fra Tyrkia til Norge om han ikke hadde blitt pågrepet.

PST i 2015: 40 fra Norge tilknyttet IS akkurat nå

Fryktet reaksjon i Norge

32-åringen skal altså ha vært innforstått med at han risikerte en straffereaksjon for å ha vært tilknyttet IS.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ville onsdag kveld ikke kommentere saken, da den ligger utenfor deres ansvarsområde. De kan heller ikke kommentere om de er kjent med mannen fra tiden før han dro fra Norge.

På generelt grunnlag kan kommunikasjonssjef Trond Hugubakken si at reaksjonene mot norske borgere som returnerer fra Syria varierer fra sak til sak, fra full pågripelse til ingen reaksjon.

– Antallet personer som forlater Norge for å reise til Syria for å slutte seg til ISIL eller andre ekstreme grupper har sunket betydelig det siste året, og antallet som har returnert har også gått ned, sier Hugubakken til VG.

PST er kjent med at omtrent 90 personer har reist fra Norge til Syria: 30 har returnert, rundt 20 er antatt døde, og rundt 40 antas å være der fortsatt.

Terrortiltalt familie (46) i retten: – Jeg deserterte

EKSTRA MUR: En ny mur, ca fem meter utenfor hovedmuren, er under oppføring utenfor fengselet i Gaziantep. Foto: Nilas Johnsen

Tyrkia: Alvorlig sak

VG har siden onsdag bedt om en bekreftelse fra tyrkiske myndigheter på at en norsk 32-åring sitter fengslet, og da den ankom på torsdag var det talsmann ved presidentens kontor, Dogan Eskinat, som tok kontakt.

– Vi kan bekrefte at den norske mannen du spør om sitter i varetekt. Han holdes i fengselet i Gaziantep. Han har selv opplyst at han har desertert fra ISIS og tatt seg til Tyrkia, og vi må etterforske saken, sier Eskinat til VG.

– Vi må avvente den videre rettslige prosessen, men generelt i en slik sak, kan man bli tiltalt som medlem av en terrororganisasjon. Grenseregionene er et høyrisikoområde, og vi ser alvorlig på slike saker, fortsetter han.

Advokaten som har de fleste av IS-sakene i Gaziantep, og som ikke bli sitert med navn i VG av hensyn til egen sikkerhet, sier de fleste blir deportert:

– I de aller fleste sakene av denne typen blir det tatt ut tiltale for å ha tilhørt en terrororganisasjon, men ettersom det er vanskelig å bevise at en person faktisk har kriget for IS, ender ni av ti slike saker med en rettslig høring der terrortiltalen frafalles, forklarer advokaten.

– I dette tilfellet vil det avgjørende være hva nordmannen selv forklarer i avhør. Dersom han kun dømmes for å ha passert grensen ulovlig, så vil deportering fra Tyrkia og innreiseforbud i fem år være vanlig. Vanligvis vil prosessen ta alt fra én til maksimalt seks måneder. Blir han dømt vil det selvsagt kunne ta flere år, fortsetter hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder