Tusenvis av mennesker mintes terrorofrene i Paris

Norges ambassadør i Paris: – Dette vil sette langvarige spor

PARIS (VG) Notre-Dame-katedralen i Paris var fylt til randen av mennesker som ville hedre ofrene og de overlevende etter terrorangrepet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I PARIS: VG-journalister Mona Grivi Norman og Ingeborg Huse Amundsen. Foto: ,

Benkeradene var fullsatt i Notre-Dame i kveld. Lenge var det helt stille. Ikke en lyd. Bare en svært spesiell stemning.

Like før minnemessen for terrorofrene begynte, steg Paris' ordfører Anne Hidalgo og flere ambassadører over gulvet – deriblant den norske ambassadøren til Paris, Rolf Einar Fife, og hans kone. De ble flankert av menn fra sikkerhetstjenesten frem til første rad.

Vaktholdet under minnegudstjenesten var massivt. I alle deler av den store, ærverdige katedralen sto det vakter med propper i ørene. Flere ganger gikk de frem til borgermesteren og hvisket beskjeder til henne.

Få siste nytt: Følg den siste utviklingen her

Den trygge og varme stemningen i kirken, ble stadig avbrutt av sirene utenfor. Gjennom den halvannen time lange seremonien, ulte det utenfor nesten hvert tiende minutt. Om ikke oftere.

– Vårt land kjenner sorgens smerte og må stå ansikt til ansikt med barbariet som fremmes av fanatiske grupper, uttalte kardinal André Vingt-Trois under minnemessen.

Flere tørket tårene og holdt godt rundt hverandre i kirkerommet.

FULLSATT KATEDRAL: Mange holdt rundt hverandre og tørket tårer under minnemarkeringen i Notre-Dame. Foto: Ingeborg Huse Amundsen , VG

Falsk alarm og panikk

Etter seremonien, snakket VG med den norske ambassadøren. Han mente at opplevelsen av å være der inne, sammen med de hundrevis av andre menneskene, var «uforglemmelig».

– Kardinalen refererte til hva som kan føre unge folk ut i så stor grad av håpløshet at ekstrem vold og blind vold mot medmennesker oppfattes som den eneste veien videre, sa Fife til VG.

Årsaken til at vaktene kom bort til under messen, var at alarmen gikk flere plasser i byen underveis. Det viste seg etterpå være panikk og falsk alarm.

– Det viser hvor nervøse og oppmerksomme alle er nå. Det skal ikke mye til, mener Fife.

Et folkehav

FOLKEHAV: Tusener av mennesker møtte opp ved Notre Dame-katedralen i Paris for å minnes og hedre ofrene etter terrorangrepet. Foto: Ingeborg Huse amundsen , vg

Utenfor den kjente katedralen hadde flere tusen mennesker møtt opp for å se seremonien som startet klokken 18.30 søndag kveld.

Grupper på hundre slapp inn om gangen, etter å ha blitt kroppsvisitert av det store politikorpset. Da det ble klart at ikke flere fikk plass i katedralen, begynte menneskemengden å ule.

Flere ba Fadervår høyt mens de holdt hverandre i hendene. De store portene til Notre-Dame igjen sto åpne under minnegudstjenesten, slik at de på utsiden kunne følge med.

SORG: Stremningen i katedralen var trykket. Foto: Ingeborg Huse Amundsen , vg

Klokkespill

I forkant av messen spilte kirkeklokkene et særskilt klokkespill for å hedre de 129 døde og de mange sårede etter terrorangrepene fredag.

Før messen, sa ambassadør Rolf Einar Fife at det var en sterk opplevelse å få komme til Notre-Dame.

– Vi bor i et land som er preget av sorg.

– Hvordan har de to siste dagene vært for dere?

– Det har vært intense dager. Samtidig kjenner vi en lettelse over at det ikke er blitt identifisert norske borgere som er rammet.

– Tror du terrorangrepene vil forandre Paris?

– Vi ser et fornyet samhold, og vi ser solidaritet hver time som går. Jeg tror dette vil sette langvarige spor, sier Fife til VG.

Overlevende forteller: Slik var terroristene

– Fantastisk støtte

Venninnene Laura Kennedy (19) og Aliena Langgo (18) møtte også opp utenfor Notre-Dame for å minnes ofrene etter terrorangrepene.

– Alt som har skjedd er så grusomt, men det er fantastisk å se den støtten Paris får fra hele verden.

De to venninnene er britiske, men studerer i Paris. De forteller til VG at de bor bare fem minutter unna et av åstedene fra fredagens terrorangrep.

UTENFOR NOTRE DAME: De britiske venninnene Laura og Aliena møtte søndag opp utenfor Notre Dame for å minnes ofrene etter terroren. Foto: MONA GRIVI NORMAN ,

– Det er veldig skremmende, men det er viktig for oss å vite at livet går videre. Vi kan ikke la dette bekjempe oss, sier Laura Kennedy til VG.

Solberg la ned blomster

I Oslo la statsminister Erna Solberg (H) søndag ned blomster utenfor den franske ambassaden-

– Vi er her for å vise sympati med Frankrike i den sorgen de har og for å vise solidaritet med det franske folk, sa Solberg til NTB da hun sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) ankom Frankrikes ambassade i Oslo søndag.

Det var et hav av blomster og lys der og en lang kø av mennesker som ville underskrive kondolanseprotokollen søndag kveld.

Solberg mener blomsterhavet viser både stor sympati fra det norske folk og en kjærlighet til Frankrike fra mange nordmenn.

Les også: Slik sørger Nordens Paris over terrorofrene

Tre dager landesorg

Politiet har egentlig bedt pariserne unngå folkeansamlinger, og myndighetene har lagt ned forbud mot alle slags demonstrasjoner fram til torsdag.

Men det tok ikke så lang tid før folk søndag kveld trakk tilbake til Place de la République, stedet pariserne samlet seg også etter terrorangrepene i januar.

Frankrikes president François Hollande har kalt terrorangrepet for en «krigshandling», og har erklært tre dagers landesorg i landet.

Han uttalte allerede lørdag at angrepene – som foreløpig har kostet 129 mennesker livet – er terrorgruppen IS' verk.

– Angrepene ble utført av terrorhæren Den Islamske staten. Det er et angrep på Frankrike, på verdiene vi forsvarer verden rundt, på det vi er: Et fritt land som har en betydning for hele verden, uttalte Hollande lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder