PROTESTERER: Dagfinn Høybråten (KrF). Foto: SCANPIX

Pakistan dømte kristen kvinne til døden - Høybråten protesterer

KrF-leder Dagfinn Høybråten hadde torsdag et møte med Pakistans ambassadør til Norge der han tok opp dødsdommen mot en kristen pakistansk kvinne.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den 40 år gamle tobarnsmoren ble dømt til døden fordi hun skal ha snakket fornærmende om profeten Muhammed. Hun skal i en opphetet diskusjon med muslimske kolleger ha spurt hva Muhammed har gjort for dem.

- Jeg har forstått det slik at det er første gang det felles en dødsdom på et slikt grunnlag i Pakistan. Man trer etter min mening her over en ny grense når det gjelder ytringer, sier Høybråten til NTB.

I samtalen med den pakistanske ambassadøren protesterte han mot dødsstraffen og opplyser at ambassadøren lovte å bringe budskapet tilbake til sin regjering. Ambassadøren understreket samtidig domstolens uavhengighet og sa at det finnes appelldomstoler over den aktuelle domstolen.

Brev til Støre

Høybråten har også skrevet et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og bedt ham ta opp saken.

Ifølge Høybråten er det ikke uvanlig at norske myndigheter engasjerer seg i konkrete saker mot dødsdom og henrettelser.

- I Iran og Kina har det hendt flere ganger og i noen tilfeller har det lyktes å omgjøre dommene, sier han.

Det var i en opphetet diskusjon i juni 2009 mellom den kristne kvinnen Asia Bibi og hennes muslimske kolleger det skjedde. De hadde i lang tid prøvd å få henne og hennes døtre til å konvertere til islam uten hell. Krangelen oppsto fordi de muslimske kollegene nektet å drikke vann hun hadde hentet fordi vann hentet av en kristen er «urent», skriver The Telegraph.

I det påfølgende munnhoggeriet skal Bibi ha sagt at Jesus døde på korset for å befri alle mennesker fra synd og spurte hva Muhammed har gjort for dem.

Asia Bibi ble fratatt sine eiendeler, anmeldt og fengslet.

- Hårreisende

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes saken er hårreisende.

- Dødsstraff erbarbarisk i seg selv, men når man dømmes til døden for såkalt blasfemi, er det intet annet enn sjokkerende. Jeg forventer at UD tar skarp avstand fra dette. Noe annet kan man ikke gjøre, sier hun til Vårt Land.

Mile forventerogså at muslimer i Norge tar skarpt avstand fra denne dommen.

Reaksjonene har vært sterke i flere land. Den kristne menneskerettighetsorganisasjonen Release International, som bekjemper undertrykkelse av kristne verden over, har engasjert seg sterkt i saken, og har for tiden en kampanje rettet mot de undertrykkende blasfemilovene i Pakistan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder