Orlando-massakren: Nattklubben ble dødsfelle: «Han har oss, han er her inne med oss»

Vitneskildringer fra nattklubben i Orlando beskriver en situasjon der fest og hygge ble til et grufullt dødsdrama.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mina Justice oppholdt seg utenfor nattklubben i morgentimene søndag i håp om å få kontakt med sin 30 år gamle sønn som var til stede på Pulse.

Sønnen, Eddie, hadde sendt en tekstmelding til moren hvor han ba henne ringe politiet. Han fortalte henne at han hadde løpt inn til badet med andre på nattklubben, så sendte han en ny tekstmelding: «Han kommer».

– På den neste meldingen sto det: «Han har oss, og han er her inne med oss». Det var det siste jeg hørte, sier hun ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Les også: Gjerningsmannens far: Sønnen sint da han så to menn kysse

Folk kastet seg ned på gulvet

En annen klubbgjest som gjemte seg på toalettet i klubben, tekstet på mobilen til sin mor, ifølge Mirror.

«Mamma, jeg elsker deg. De skyter i klubben.»

Moren svarte: «Hvilken klubb?» Sønnen svarte: «Pulse», hvoretter moren skrev: «Ring politiet!»

VG Direkte: Siste nytt om skytedramaet i Orlando

Ricardo J. Negron Almodovar var til stede på nattklubben, men forteller til VG at han kom seg uskadet ut.

– Det var over 100 mennesker der når skytingen begynte rundt klokken 02.00. Jeg hørte først to skudd, og folk kastet seg på gulvet. Det virket som om gjerningsmannen skjøt mot taket, for vi kjente glass fra lampene falle. Skytingen stoppet en stund, og da løp vi ut på baksiden, sier han til VG.

Selv klarte han å komme seg ut en bakdør, før han la på sprang bort fra området.

– Blod over alt

En mann, Chris, som var på nattklubben, snakket med WFTV etter skytingen, og han forteller om dramatiske scener i Orlando.

– Da folk skjønte at noen skjøt inne på klubben, kastet mange seg på gulvet. Det var blod overalt. Jeg ble tråkket på mens jeg lå på gulvet, og så forsøkte vi å komme oss ut. Det var kaos. Jeg fant en mann som var skutt i ryggen, så jeg snurret tørkleet mitt rundt såret hans, før jeg løp for å hjelpe en jente som var blitt skutt i håndleddet.

– Vi hørte bare skudd. Bang, bang, bang, beskriver han.

Flere skadede ble fraktet ut av nattklubben og inn i ambulanser, og en forhandler skal vært til stede ved åstedet, meldte den lokale TV-kanalen WESH.

Like før stengetid

Klubbgjest Rob Rick sier til Fox News at de fleste gjestene var i ferd med å drikke ut sin siste drink like før stengetid da skytingen startet.

Også han mener det var cirka 100 gjester igjen i klubben da skytingen brøt løs. Han gjemte seg først i DJ-boksen før han og flere gjester kom seg ut en bakdør som egentlig var forbeholdt ansatte.

En annen klubbgjest, Christopher Hansen sier han var i VIP-loungen på klubben da han hørte skudd fra klubblokalet. Han rømte raskeste vei ut av lokalet da politiet ba folk om å komme seg ut. Han så skadede klubbgjester bli ført over gaten.

– Jeg tenkte: Er det noen som tuller med meg? Så kastet jeg meg ned. Jeg sa: Vær så snill, jeg må komme meg ut! Og når jeg gjorde det, da så jeg folk som var skutt. Jeg så blod. Du håper og ber om at du selv ikke blir skutt, sier Hansen til Fox.

– Trodde skytingen var en del av sceneshowet

– Venninnen min sa at noen hadde begynt å skyte. Jeg trodde det bare var en del av sceneshowet. Helt til jeg så at det ble skutt med ordentlig ammunisjon, sier øyenvitnet Rosie Feba til avisen Orlando Sentinel.

Gjerningsmannen holdt flere personer som gisler inne i nattklubben. Klokken fem på morgenen bestemte politiet seg for å ta seg inn i lokalene.

– Minst en politimann ble såret i aksjonen, men avgjørelsen om å gå inn i lokalene reddet minst 30 menneskeliv, sier politisjef Mina.

Verste skytemassakren i USA

Erfarne tjenestemenn i Orlando-politiets spesialstyrke er rystet over skytemassakren, som er den verste i USAs historie.

– Allerede da de første politibetjentene kom til stedet, så vi at minst 20 mennesker var drept. Dessverre har tallet steget til 50. Det er en av de verste tragediene vi har sett, sier John Mina, som er sjef for politiet i Orlando.

Før Florida-massakren var angrepet på skolen Virginia Tech i 2007 den skytemassakren som hadde krevd flest liv i USA. Der ble 32 mennesker drept.

– Noen av politibetjentene på stedet har over 20 års erfaring. Du kan se at de er rystet av hva de så inne i lokalene, sier Mina.

Det var nattklubben selv som først så ut til å melde om skyteepisoden.

Utestedet Pulse la like etter 08.30 norsk tid ut en melding på sin Facebook-side: «Kom dere ut av Pulse og fortsett å løpe».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder