AVTALE: I fjor signerte begge parter en unilateral våpenhvile uten tidsbegrensninger på Park Hotell Holmenkollen i Oslo. Fra venstre: representant for den filippinske regjeringen Jesus Dureza (GPH), utenriksminister Børge Brende, Norges Ambassadør til Filippinene Erik Førner og representant for kommunistbevegelsen National Democratic Front of the Philippines (NDFP) Jose Maria Sison (NDFP). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Duterte avblåser fredssamtaler med kommunister

Filippinenes president Rodrigo Duterte avlyser norskstøttede fredssamtaler med kommunistene og ber løslatte geriljaledere om å overgi seg til myndighetene.

– Jeg har bedt soldatene om å forberede seg på en lang krig, sier Duterte.

En ny forhandlingsrunde var planlagt i Oslo i april, etter et forberedende møte som skulle finne sted i Nederland allerede i slutten av februar. Men på en pressekonferanse i Davao sør på Filippinene lørdag, gjorde presidenten det klart at regjeringens forhandlere ikke skal delta i noen nye samtaler.

– Jeg er ikke klar til å gjenoppta fredssamtaler, sa Duterte og gjentok en tidligere uttalelse om at «fred med kommunistene kanskje ikke oppnås i vår generasjon».

Les også: Rodrigo Duterte er «Østens Donald Trump»

Avblåste våpenhvilen

Duterte sier han skal be forhandlerne om å planlegge et møte med kommunistenes representanter for å få dem til å «pakke sammen sakene og komme hjem» fra Nederland.

Det skjer dagen etter at presidenten avblåste våpenhvilen og ba hæren gjøre seg klar til kamp. Kommunistgeriljaene hadde da allerede kunngjort at de avslutter en snart seks måneder lang våpenhvile.

Politiske fanger

Duterte gikk lørdag i strupen på et krav fra kommunistgeriljaen om å løslate 400 politiske fanger for å vise at regjeringen har oppriktige hensikter med fredsforhandlingene.

– Jeg gikk den ekstra mila og slapp fri lederne så de kan reise til Oslo for å snakke, og nå vil de at 400 fanger som kjempet mot regjeringen i et opprør, skal løslates, sa Duterte.

Rundt 20 av kommunistopprørernes ledere har blitt løslatt siden Duterte ble president i juni, som et ledd i gjenreisingen av fredsprosessen som hadde ligget død i flere år.

Les også: Intenst arbeid for å få gissel fri – drev egen etterretning

– Intet amnesti

Nå ber Duterte dem som er blitt løslatt mot kausjon, om å vende tilbake til Filippinene.

– De bør komme tilbake og underkaste seg denne regjeringen, for de er fortsatt fanger. Det blir ikke noen benådning, ikke noe amnesti, sier han.

Det har vært flere runder med fredsforhandlinger mellom filippinske myndigheter og paraplyorganisasjonen NDFP, der kommunistgeriljaen NPA inngår. Norge har vært involvert som tilrettelegger siden 2001. I 2013 ble forhandlingene avbrutt av daværende president Benigno Aquino.

Møttes i Oslo

President Rodrigo Duterte tok initiativ til nye fredssamtaler, og partene møttes igjen i Oslo i august i fjor.

Der ble de enige om å la våpnene hvile og forhandle fram en fredsavtale innen ett år. Våpenhviler har kommet og gått siden kommunistopprøret på Filippinene startet i 1969, men de færreste har fått lang levetid.

NPA-geriljaen antas på det meste å ha hatt rundt 26.000 soldater under våpen, mens det i dag trolig er bare drøyt 3.000 tilbake.

Les også: De ble symbolet på Dutertes blodige narkokrig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder