VALGGLISET: Jimmy Morales stemmer på seg selv og partiet National Front of Convergence (FCN) i et stemmelokale i Mixco, et par mil utenfor Guatemala City under søndagens valg. Foto: Marvin Recinos , Afp

Komikeren Jimmy kan bli Guatemalas neste president

Dette er ingen vits: Komikeren Jimmy Morales leder kampen om å bli Guatemalas neste president.

  • Rune Thomas Ege

«Ikke korrupt, ikke en tyv».

Det er slagordet som har dratt TV-komikeren forbi de andre, langt mer erfarne kandidatene på meningsmålingene i forkant av søndagens presidentvalg.

Og slagordet er langt fra tilfeldig valgt. En flere år sammenhengende korrupsjonshistorie toppet seg før helgen, da tidligere president Otto Pérez Molina torsdag ble tvunget til å gå av.

Fredag ble han varetektsfengslet, mens listen over korrupsjonsanklager blir stadig lengre. Den tidligere generalen er blant annet utpekt som lederen for en gigantisk korrupsjonsliga - «La Linia» (linjen) - som gjennomsyret landets tollvesen.

PROTESTVALGET: En mann avgir stemme i Santa Ana nord for Guatemala City under valget søndag. Valget skjer bare to dager etter at landets tidligere president er fengslet, mistenkt for omfattende korrupsjon. Foto: Orlando Estrada , Afp

Det har gitt tydelige utslag på meningsmålingene, på valgdeltakelsen - og ikke minst på folkets allerede tynnslitte tiltro til de folkevalgte.

– Vi stoler ikke på politikerne. Kampen for en ærlig regjering vil fortsette, uansett hvem som vinner, sier Leonel Sanchez til Wall Street Journal.

VALGPROTESTEN: En mann i Guy Fawkes-maske holder en plakat med sin tydelige mening om myndighetene (TSE viser til Supreme Electoral Tribunal). Trolig går det mot ny valgrunde i oktober. Foto: Rodrigo Arangua , Afp

Dermed flokker velgerne til TV-komikeren Jimmy Morales, som uten noen form for politisk erfaring seiler opp som favoritt til å vinne valget.

– Min hovedprioritet er kampen mot korrupsjon. Før vi får på plass igjen moralen i regjeringen, vil ingenting annet fungere, sier Morales i et intervju.

Guatemala er fortsatt preget av borgerkrigen som varte fra 1960 til 1996. Over halvparten av landets innbyggere lever i fattigdom, millioner av barn er underernært, og korrupsjonen omfattende. 75 prosent av økonomien er svart, svært få betaler skatt.

NYE FN-MÅL: En seier for de unge i Guatemala

Dermed har korrupsjonsskandalene er hovedtema i valgkampen, der de siste meningsmålingene gir komikeren en oppslutning på 25 prosentpoeng. Det gir ham et knapt forsprang på sin argeste konkurrent, den konservative forretningsmannen Manuel Baldizón.

Vil gi alle barn smarttelefon

Kritikerne mener at Morales mangler et tydelig politisk program, og trekker frem forslag som å gi hvert eneste barn i landet smarttelefon.

Velgerne henger seg mer opp i løftene om å desentralisere statsmakten, bekjempe fattigdom gjennom å forbedre utdanningssystemet og knuse korrupsjonen i statsapparatet.

– Min første handling som president vil være å gjøre hele prosessen rundt alle offentlige kontrakter helt gjennomsiktige, og gi både folket og media fullt innsyn i alle tildelinger, sier Morales til Wall Street Journal.

Trolig ny valgomgang

Men politikerforakten er også Morales' største fiende. Oppslutningen om valget er svært lav. Og foreløpig ser det heller ikke ut til at noen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene - slik de trenger for å vinne.

Dermed går det mot en ny valgomgang i oktober.

Og nye uker på barrikadene for demonstratene som siden april har protestert med krav om en reformasjon av hele statsapparatet.

SETTER MOTSTANDERNE SJAKK MATT: Jimmy Morales, som her slår av et slag sjakk med journalister under en pressekonferanse, har kommet som et friskt pust inn i valgkampen i Guatemala. Foto: Marvin Recinos , Afp

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder