Gresk politi rykket inn i flyktningleir - presse og frivillige ble stengt ute

STAKK AV: Hadi Shallar (27) og svogeren Ahmed Darel (22) rømte fra Idomeni da politiet begynte å tømme leiren. Foto: Nilas Johnsen

Rømte fra leir i Idomeni for å slippe tvangsflytting

IDOMENI (VG) Greske myndigheter skal fjerne alle flyktninger fra grenseleiren Idomeni. Hadi og Ahmed fra Syria rømte fra politiet.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Helikoptre svirrer i luften, og busslaster med opprørspoliti kjører inn og ut av området rundt den uoffisielle flyktningleiren ved grenseovergangen Idomeni, mellom Hellas og Makedonia.

Les også: Her levde kyr – nå bor flyktninger i bingene

Alle veiene inn og ut er sperret av, og pressen nektes tilgang til den tidligere åpne leiren. Busser kjører i kolonne ut av leiren, som greske myndigheter har bestemt at skal stenges for godt.

Bak vinduet på en buss med navnet «Crazy Holidays» vinker flere av flyktningene og migrantene til journalistene, men hva de egentlig mener om det som skjer, er vi hindret fra å spørre om.

Rømte fra leiren

Bare en drøy kilometer unna ligger en mindre teltleir, på parkeringsplassen til Hara Hotell. Gjennom det høye gresset kommer en gruppe på fire flyktninger gående opp fra grenseområdet. De to kvinnene skjuler ansiktet bak slørene, mens mennene deres gir tommel opp da VG viser fram kameraet.

– Vi valgte å rømme fra leiren, for vi stoler ikke på løftene om at de skal ta oss med til en bedre leir. Vi tror de vil sende oss til Tyrkia, og vi vil jo videre i Europa, sier Hadi Shallar (27).

Sammen med svogeren Ahmed Darel (22), kona og svigermoren, tar han sjansen på å slå seg ned på en ny midlertidig leir. De flyktet fra krigsherjede Aleppo i Syria og har ikke fått muligheten til å søke asyl i Hellas ennå, forteller de.

– Det er heller ikke sant at gresk politi ikke bruker makt for å folk til å forlate grensen. Vi så folk som ble dyttet og slått, da fikk vi nok og stakk av i kaoset, sier Ahmed.

Ble presset av politiet

Det har vært en rekke demonstrasjoner og protester ved grensen, der unge, mannlige migranter har kastet stein, og både gresk og makedonsk politi har besvart med tåregass.

Leger Uten Grenser, som har hovedansvaret for driften av leiren, sier de ikke så bruk av vold under uttransporten, men at det ikke betyr at det skjedde helt frivillig.

– Man ble bedt om dra av fri vilje, men det skjedde med massiv tilstedeværelse av politi, som fulgte folk inn på bussen. Mange ble veldig stresset fordi de ikke fikk informasjon om hvor de skulle, eller hvilke tjenester de vil få tilgang til dit de sendes, sier Katy Athersuch i Leger Uten Grenser til VG.

Organisasjonen beskriver forholdene i Idomeni som «upassende for menneskelig beboelse», og støtter derfor at beboerne flyttes til permanente leire. På det meste har Idomeni rommet opp mot 15.000 mennesker som håpet på at grensen til Makedonia ville bli gjenåpnet, men nå er det rundt 8.000 igjen.

Naser Wahab (31) med sønnene Farhad (1) og Muhamed (3) fra Kabul i Afghanistan utenfor teltet sitt, ikke langt fra Idomeni i Hellas. Foto: Nilas Johnsen

De små leirene skal også stenges

Totalt 42 busser med flyktninger og migranter forlot leiren tirsdag, og politisjefen ved veisperringen fortalte VG at de skal til en leir i storbyen Thessaloniki. De små leirene rundt Idomeni, som den ved Hara Hotell, skal på sikt også «ryddes».

– Jeg har bodd her i snart fire måneder i påvente av at grensen skal åpnes, men har ikke fått noen informasjon om hvilke rettigheter jeg eventuelt har, så kanskje jeg ikke har noen rettigheter? Jeg er fra Afghanistan, og her i Europa mener man jo at det fred der, sier Naser Wahab (31) fra Kabul, som har to sønner under tre år med seg på reisen.

VIL FLYTTE: Brødrene Fawzi og Fawaz fra Mosul i Irak sier de vil la seg flytte til en annen leir. Foto: Nilas Johnsen

De kurdiske brødrene Fawaz og Fawzi fra Mosul i Irak strekker opp et teppe mellom teltene sine, så barna skal få skygge. De sier de gjerne drar til en permanent leir dersom de får tilbudet.

– Dette er en grusom plass, så det kan ikke bli verre enn her. Får vi beskjed om å flytte, så blir vi med, men foreløpig vet vi ingenting, sier Fawaz.

Les også

 1. Brende på historisk toppmøte: Lover skolepenger til flyktningbarn

  ISTANBUL (VG) Bistandsindustrien og verdensledere er samlet til et «humanitært toppmøte».
 2. Her lager syriske barn uniformer til krigerne

  ISTANBUL (VG) Disse syriske barna syr uniformer i en tyrkisk fabrikk. Barnearbeid, mangel på utdanning og diskriminering…
 3. Her levde kyr - nå bor flyktninger i bingene

  IDOMENI (VG) Grensen har vært stengt i to måneder, men flyktningene vil ikke gi opp.
 4. Norsk Røde Kors-leder var på grensen: – Hva i helvete er det Europa driver med?

  ISTANBUL (VG) Små, syriske flyktningbarn fikk tåregass rett i ansiktet.  – Hva i helvete er det Europa driver med?

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Hellas

Flere artikler

 1. Brukte tåregass mot flyktning-opprør – minst 260 skadet

 2. Ble skadet i opptøyer ved stengt grense: – Trodde jeg skulle dø da gummikulen traff

 3. Norsk Røde Kors-leder var på grensen: – Hva i helvete er det Europa driver med?

 4. Lever som «hotell-flyktninger» ved stengt grense

 5. Redd Barna: 2.200 enslige barn blant flyktningene i Hellas

Fra andre aviser

 1. Tømmingen av gresk flyktningleir i gang

  Aftenposten
 2. Migrantleir på grensen mellom Hellas og Makedonia er tømt

  Aftenposten
 3. 2.000 migranter flyttet fra Idomeni-leiren

  Fædrelandsvennen
 4. Makedonsk politi brukte tåregass mot flyktninger

  Aftenposten
 5. Norske hjelpearbeidere skal være pågrepet i Hellas

  Aftenposten
 6. Flyktninger vil storme grensen etter rykte på sosiale medier

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no