Faren: – Bildet har ikke endret noen ting

RYSTET VERDEN: Bildet av lille Alan (3) ble et symbol på flyktningkrisen. Foto: Nilufer Demir AFP

Ett år siden Alan (3) druknet: – Folk dør fortsatt og ingen gjør noe

For ett år siden mistet Abdullah Kurdi kona og sine to små sønner i ferden over Middelhavet. Nå advarer han andre flyktninger mot å ta den farefulle reisen.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek.

Slik beskrev Abdullah Kurdi øyeblikket han mistet hele familien sin et sted ute i Egeerhavet mellom Tyrkia og Hellas.

Bildet av sønnen hans, tre-åringen Alan, liggende død i vannkanten på en tyrkisk strand, ble selve symbolet på flyktningkrisen og bidro til at europeere fikk øynene opp for Syria-flytkningenes lidelser.

VG-fotograf Harald Henden: – Bildet av Alan har ikke endret noe

– Folk dør fortsatt og ingen gjør noe

12 måneder etter at bildet gikk verden rundt, mener faren Abdullah Kurdi at bildet ikke har endret noen ting.

– Politikere sa etter døden til familien min: Aldri igjen! Alle ville visstnok gjøre noe etter at bildene hadde rørt dem. Men hva er det som skjer nå? Folk dør fortsatt og ingen gjør noe, sier Kurdi i et intervju med tyske Bild, gjengitt av AP.

De første ukene etter Alans og resten av familiens død var preget av sympati overfor den sjokkpregede faren som sto igjen alene. Men sympatien endret seg til mistenksomhet, og etter kort tid kom det en rekke beskyldninger mot faren.

SØNDERKNUST: Abdullah Kurdi gråter i det han forlater likhuset i den tyrkiske byen Mugla 3. september i fjor. Foto: Murad Sezer Reuters

Innen en uke fra tragedien, ble Kurdi selv mistenkt for å være en menneskesmugler, noe som ble forsterket ved at en av de overlevende på den skjebnesvangre ferden over Egeerhavet hevdet at Kurdi selv førte båten.

Etterforskning av smuglernettverket i Tyrkia viser derimot at flyktningene ofte får oppgaver med å verve passasjerer til de farlige turene. Språkferdighetene deres og deres kontakter innad flyktningmiljøene gjør dem ideelle som mellomenn, ifølge The Guardian.

Fotografen som tok det ikoniske bildet: Forteller om «skriket» fra den døde barnekroppen

Det er heller ikke unormalt for noen av passasjerene å bli gitt spesielle oppgaver som å føre selve båten, skriver avisen.

– Ikke verdt faren

Abdullah Kurdi ble sammen med to andre menn tiltalt under mistanke om at han hadde vært med på å organisere smuglingen. Tiltalen mot ham ble derimot droppet av en rett i Tyrkia, ifølge Dogan News Agency.

Mahmoud (27) tok bildet som rører en hel verden: Det er tusenvis av barn som Omran

Ett år etter skulle Kurdi gjort mye annerledes.

Nå ber han andre flyktninger om å ikke begi seg ut på den skjebnesvangre ferden over Middelhavet, som han tok med familien på for ett år siden.

– Jeg vil si til flyktningene i flytkningleirene at de ikke burde ta turen. Faren er for stor. Det er ikke verdt det, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder