Fem drept etter skyting på Florida-flyplass

NEW YORK/OSLO (VG) Fem er drept og åtte skadet etter skyting på flyplassen i Fort Lauderdale. Skytteren hadde våpenet i sin innsjekkede bagasje.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Minst 13 personer ble skutt. Åtte av dem får behandling på sykehus, men jeg vet ikke hvor skadet de er. På tragisk vis ble fem personer drept. De er ennå ikke identifisert, sa sheriff Scott Israel i Broward County på en pressekonferanse fredag kveld.
Det var ved 18.55-tiden norsk tid at politiet fikk de første meldingene om skyting ved bagasjebåndene i terminal 2 ved den travle flyplassen Fort Lauderdale – Hollywood International Airport i delstaten Florida.

Én mann ble pågrepet etter kort tid, og han han ble raskt avhørt av FBI og etterforskere fra lokalt politi. På pressekonferansen opplyste politiet at mannen ikke ble skadet i arrestasjonen.

Norsk familie fanget på rullebanen: – Det var veldig dramatisk

Myndighetene har sent fredag kveld identifisert mannen som en 26 år gammel tidligere soldat, som blant annet har tjenestegjort i Irak.

Etter pågripelsen brøt det ut ny panikk da passasjerer som hadde rømt ut på rullebanen under skytingen, gikk inn igjen på flyplassen. Borgermester Barbara Sharief opplyser at bakgrunnen er at noen skal ha hørt skytelyder fra en parkeringsgarasje like ved.

På pressekonferansen sier sheriffen imidlertid at det ikke er noe som tyder på har vært et andre angrep. Samtidig sier de at de ikke vet hvorvidt dette var et terrorangrep.

Broren: Har psykiske problemer

Flere amerikanske medier melder at den pågrepne mannen de siste årene skal ha bodd i Anchorage i Alaska.

PANIKK: Situasjonen på flyplassen var lenge uavklart. Foto: Julie Brown AP

– Vi er i en veldig tidlig etterforskingsfase, og kan ennå ikke si noe om hverken hvilken våpentype som ble brukt eller motivet for handlingen, sier sheriff Scott Israel.

CNN melder at mannen som er pågrepet, ankom flyplassen i Fort Lauderdale med et fly fra Alaska via Minneapolis. Han skal ha hatt et våpen i sin innsjekkede bagasje, noe som er lovlig dersom man har alle papirer i orden. Mannen skal ha gått inn på et toalett ved bagasjebåndet, for så å gå ut igjen og begynte å skyte.

I november skal mannen ifølge amerikanske medier ha oppsøkt et FBI-kontor i Anchorage og sagt at han ble tvunget til å kjempe for IS. FBI svarte med å sende ham til et psykiatrisk sykehus.

Broren til den pågrepne mannen sier 26-åringen fikk behandling for mentale helseproblemer mens han bodde i Alaska, ifølge CNN.

På en pressekonferanse sier Florida-guvernør Rick Scott at han har snakket med påtroppende president Donald Trump og hans visepresident Mike Pence, og at de har sagt at de vil gjøre det de kan for å hjelpe delstaten etter skytingen.

– Skjøt tilfeldig rundt seg

Et vitne sier til CBS News at det virket som gjerningsmannen skjøt helt tilfeldig rundt seg.

– Han sa ingenting, og oppførte seg helt rolig og stille, sier Mark Lea til kanalen.

FRAKTES BORT: Her kjøres et av ofrene for skytingen bort fra flyplassen. Foto: Taimy Alvarez AP

Han forteller at han var omtrent tre meter unna gjerningspersonen.

– Vi har fått beskjed om å holde oss helt i ro. Politiet sikrer åstedet og passer på at ingen er bevæpnet, forteller Lea.

Erik Whiteside ventet på bagasje på bagasjebåndet sammen med familien da skytingen pågikk.

– Vi gjemte oss bak noe bagasje. Vi var knappe 50 meter fra selve hendelsen. Folk grep tak i kofferter og bager og løp avgårde. Nå er vi fortsatt på terminalen, og alle virker rolige her nå, sier Whiteside til CNN.

David Steiger var også øyevitne til de grufulle scenene ved bagasjebåndet.

– Jeg hadde en dame som gjemte seg bak meg. Jeg gikk etterhvert rundt og forsøkte å orientere meg. Da så jeg til min overraskelse sikkerhetspersonell som smilte og lo og tydeligvis ikke hadde oppfattet hva som hadde skjedd. Det var skremmende og sjokkerende, sier Steiger til CNN.

RØMTE UT PÅ RULLEBANEN: Hundrevis av passasjerer løp ut på rullebanen under og etter skytingen. Foto: Lynne Sladky AP

Fort Lauderdale, som ligger like nord for Miami, er med sine lange strender og varme klima et populært feriested.

Det hvite hus bekrefter at president Barack Obama har blitt brifet om situasjonen, mens påtroppende president Donald Trump nylig tvitret dette:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder