DREVET UT: Irakiske kristne, som har flyktet fra vold og utdrivelse i Mosul, dekorerer et kors i en flyktningleir i Erbil i 2014. Foto: Safin Hamed AFP

De kristne forsvinner fra Midtøsten: – En av vår tids store tragedier

Mens kampene raser rundt Mosul, har de aller fleste kristne i den IS-kontrollerte storbyen allerede flyktet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det store slaget om den IS-holdte millionbyen Mosul i Irak startet denne uken. Ulike styrker, med ulike motiver, angriper terrorgruppen fra alle kanter.

Men for byens tradisjonsrike kristne befolkning er det lite som kan reddes.

Da IS inntok Mosul i juni 2014 var det om lag 60.000 kristne i byen. Nå, to år senere, er det nesten ingen igjen.

– Med svært få unntak har alle kristne blitt fordrevet fra Mosul og de omkringliggende områdene, sier journalist og forfatter Lars Akerhaug til VG.

Denne uken kommer boken hans «Siste jul i Kairo» på Dreyer forlag i butikkene, og den handler om hvordan de kristne i Midtøsten er i ferd med presses ut av området der religionen oppsto.

Bakgrunn: Den største offensiven mot IS noensinne

Verdens første kirkesamfunn

Kristendommen har en 2000 år lang historie i Irak. Språket Jesus skal ha snakket, arameisk, snakkes fortsatt i deler av landets assyriske minoritet.

– Dette er blant stedene de første kristne etablerte seg, som et av verdens første kirkesamfunn. Det er verdt å huske på at det er nettopp i denne delen av Irak at de kristne tradisjonelt har stått sterkest og når de forsvinner herfra betyr det at deres fotfeste i denne delen av verden blir enda svakere, sier Akerhaug.

NY BOK: Forfatter Lars Akerhaug i den irakiske byen Qaraqosh, på grensen til Tyrkia. I denne landsbyen var alle Akerhaug møtte over 50 år gamle. Nesten alle de unge har reist. Akerhaugs bok kommer i butikkene denne uken. Foto: Dreyer forlag/Privat

Før den USA-ledede Irak-krigen i 2003, var det mellom en million og 1,5 millioner kristne i Irak. Ifølge nettstedet al-Monitor skal det nå, etter 13 år med krig, kun være om lag 300.000 igjen. Andre kilder mener tallet kan være enda lavere.

Les også: Kristne fryktet for livet da IS stormet Irak: – De tok alt

Hvis IS mister Mosul, og den irakiske regjeringen gjenvinner kontrollen i byen, tror fortsatt Akerhaug det ikke vil gjøre stor forskjell for den kristne minoriteten.

– Jeg snakket med flere titalls flyktninger fra Mosul i 2015. Ingen jeg snakket med trodde det ville være mulig å vende tilbake. De flyktet fra IS, men var også skuffet over at de kurdiske soldatene ikke hadde gjort noe for å stanse fremrykkingen til IS inn i de kristne områdene, sier han.

Les kommentaren: Den glemte forfølgelsen

Han sier at flere han snakket meg også hadde opplevd at muslimske naboer og gamle venner vendte seg mot dem.

– Noen vil forsøke å vende tilbake og å kjempe for områdene sine, men det store flertallet vil vekk fra Irak og til Europa og Vesten.

VG har tidligere møtt kristne flyktninger fra Mosul i Jordan. Se intervjuet under:

Presset også i Egypt

Det er ikke bare i Irak de kristne forfølges. Akerhaug har også besøkt Egypt, der mange kristne tegner et dystert bilde. Etter at Det muslimske brorskapet ble avsatt med makt i 2013 håpet mange på bedre forhold. Sannheten er at det i mange tilfeller har blitt verre.

Les mer om kristnes situasjon i Egypt her

Akkurat nå, er det Irak og Mosul som har verden blikk rettet mot seg:

– Har kristne en fremtid i Irak, selv om IS ser ut til å miste mye av kontrollen de har hatt de siste årene?

– Jeg tror dessverre det er for sent. Det store flertallet kristne har allerede reist, det bor flere kristne irakere i Sverige enn i hjemlandet. I en kristen landsby jeg besøkte var det nesten ingen under 50 år.

Han avslutter:

– På samme måte som jødene forsvant da de fikk reise til Israel, forsvinner de kristne når de får mulighet til å etablere et nytt liv i Europa. Jeg mener dette er en av vår tids store tragedier.

FLYKTET: Irakiske kristne, som har flyktet fra Mosul, bærer et trekors i den kurdiske byen Erbil. Bildet er tatt i mars i år. Foto: Safin Hamed AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder