VIL IKKE KOMMENTERE: Statsminister David Cameron er taus om den uautoriserte biografien om hans liv, ført i pennen av Lord Ashcroft.

VIL IKKE KOMMENTERE: Statsminister David Cameron er taus om den uautoriserte biografien om hans liv, ført i pennen av Lord Ashcroft. Foto: Daniel Sannum Lauten , VG

David Cameron henges ut i skandalebiografi

Lord Ashcroft var en av de rauseste rike onklene til det
konservative partiet i Storbritannia. Nå tar han skittentøyvasken med statsminister David Cameron i full offentlighet, i skandaleboken «Call me Dave».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I en uautorisert biografi om David Cameron hevdes det at Storbritannias statsminister har en brokete fortid med narkotikamisbruk, og har brukt både marihuana og kokain.

Samtidig hevdes det at Cameron var med på en rekke spesielle ritualer da han var medlem i den svært eksklusive klubben Piers Gaveston under studiedagene i Oxford, skriver Daily Mail.

Det er mangemilliardær Lord Ashcroft, det konservative partiets tidligere nestleder og storsponsor, som står bak den uautoriserte biografien «Call me Dave», sammen med gravejournalist Isabel Oakshott, tidligere politisk redaktør i Sunday Times.

Marihuana og kokain

Boken skal være basert på et hundretalls intervjuer med venner, bekjente og kolleger av statsminister David Cameron.

FORFATTER: Lord Ashcroft har skrevet det som omtales som en skandalebok om britenes statsminister David Cameron. Foto: , Reuters

– Mitt dop var weed, og jeg røyket weed sammen med Dave, sier en tidligere studiekamerat James Delingpole i boken, ifølge flere britiske medier.

Det hevdes at Cameron var del av en fast gjeng som røyket marihuana og kalte seg the Flam Club under studietiden.

Avisen The Independent skriver at David Cameron tidligere har uttalt at han hadde en «normal studietid», når han har fått spørsmål om han har brukt marihuana. Ifølge avisen skal han ikke ha avvist at han har brukt kokain, men han skal ha poengtert at han ikke har gjort det etter at han ble valgt inn i parlamentet.

– Jeg har alltid sagt at lovgivere ikke kan være lovbrytere. Det jeg har sagt om fortiden min er imidlertid at hva som er privat i fortiden skal forbli privat, sa han om kontroversen i 2005, ifølge Daily Mail.

Vil ikke kommentere boken

Lord Ashcroft og David Cameron har hatt et trøblete forhold, og det skal ha toppet seg for Ashcroft da han ikke fikk en fremskutt posisjon – som han hevdet han var lovet – da Cameron kom til makten.

Fikk du med deg denne? Derfor måtte Cameron si unnskyld til dronning Elizabeth.

Nå er Lord Ashcroft klar for å ta skittentøyvasken i full offentlighet. Samtidig nekter Downing Street 10 å kommentere boken.

I forordet til den uautoriserte biografien, som av britisk presse omtales som den mest eksplosive politiske boken dette tiåret, skriver han:

«Lenge etter at han ble statsminister holdt inntrykket seg av at han var mer interessert i å beholde makten, enn å bruke makten til faktisk å oppnå noe.»

– Personlig krangel

Videre skriver Lord Ashcroft at David Cameron stort sett lar det skure og gå i Downing Street 10.

«Flere enn en gang har han fremstått så avslappet at han kun har klart å avverge katastrofe i siste minutt. Men min egen krangel med ham er mer personlig», poengterer den tidligere støttespilleren.

STORBRITANNIA-EKSPERT: Statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo tror ikke David Cameron vil ta stor skade av skandaleboken:

– Når man snakker om politiske skandaler, så har man hatt mange av dem i britisk politikk. Både knyttet til utroskap, narkotika eller begge deler. Så dette har man en god del erfaring med. Hvorvidt det skader politikeren avhenger av hvor sårbart stilt han eller hun er i utgangspunktet, sier Bratberg, som i 2011 avla doktorgrad om partipolitikk i Storbritannia.

Solid figur

– Cameron har lyktes med å vinne to valg, og vil sannsynligvis trekke seg tilbake i løpet av denne perioden. Han har bevist flere ganger at han har folkets tillit, og har en ganske stor personlig kapital. Så jeg tror ikke dette kommer til å være en alvorlig ripe i lakken for ham – han er en for solid figur til det.

Bratberg tror imidlertid det ikke er spesielt behagelig for Cameron å være i tottene med Lord Ashcroft – som har vært en av de mest sjenerøse rike onklene til det konservative partiet.

– Det er ikke noen god situasjon for Cameron å ha Lord Ashcroft som fiende. Ashcroft er en verdifull mann for de konservative. Han er uten tvil en stor politisk strateg og har vært en svært viktig bakmann i det konservative partiet. Han har også vært en viktig finansiør for paritet, påpeker Bratberg.

Skattebråk

Men Lord Ashcroft er også svært omstridt i britisk politikk – ikke minst fordi han har plassert store deler av formuen sin i skatteparadiser – og lenge nektet å oppgi hva han betaler i skatt til Storbritannia.

Da han i 2001 ble utnevnt til lord ble det rettet en rekke spørsmål til partiet om hans skattestatus. Først i 2010 innrømmet han at han ikke betalte skatt på det han tjente utenfor Storbritannia.

David Cameron skal den gang ha hevdet at han ikke hadde visst om dette i lengre enn en måned, men det tilbakevises i «Call me Dave».

Boken slippes først om en måned, men britiske aviser har nå publisert en rekke utdrag og nyheter fra skandalebiografien. Avisen Daily Mail skriver at de vil trykke flere utdrag av boken i de kommende dagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder