FÅR HJELP: Israa (1,5) er ikke i form, og faren Khaled el-Hussein har tatt henne med til den mobile klinikken som Leger uten grenser driver ved Moria-leiren på Lesvos.
FÅR HJELP: Israa (1,5) er ikke i form, og faren Khaled el-Hussein har tatt henne med til den mobile klinikken som Leger uten grenser driver ved Moria-leiren på Lesvos. Foto: Giorgos Moutafis VG

Skrekkleiren gjør flyktningene syke

UTENRIKS

MORIA/MYTILINI, LESVOS (VG): Barn går konstant syke og voksne drives til selvmordsforsøk i Moria-leiren.

Publisert:

Vinterkulden har akkurat truffet den greske øya Lesvos, men Leger uten grensers barneklinikk utenfor den beryktede flyktningleiren Moria er allerede full av syke barn.

Hver dag behandler de rundt 75 barn under 16 år for kraftig forkjølelse, diaré, lungebetennelse, lus og innvollsparasitt (barnemark).

– Sykdommene forsvinner ikke, vi bare behandler symptomene. De bor så tett, sier den svenske sykepleieren Kristina Dans.

VG kom seg på innsiden av piggtrådgjerdene. Se hvordan forholdene er i leiren:

Flyktningleiren er kjent som et skrekkeksempel over hele Europa. Den er ment for maksimalt 2300 mennesker, men nå bor det opptil 7000 flyktninger der. Da Europa stengte grensene under flyktningkrisen, ble de sittende fast.

Hittil har fem personer dødd i leiren. Tre døde etter å ha inhalert gass, en frosset i hjel, og en mor og et barn døde i en gasseksplosjon under matlaging, får VG opplyst.

Kritiserer forholdene

Khaled el-Hussein fra Deir ez-Zor i Syria har tatt med seg datteren Israa (1,5) til den nyåpnede klinikken. Hun er syk med forkjølelse, i likhet med de to andre barna hans.

Kona hans er gravid i syvende måned. Familien bor i et telt inne i den overfylte Moria-leiren, der tusenvis av mennesker deler totalt 200 tilgrisede toaletter.

Flyktningleiren: Nyfødt baby sover i plastboks

– Det er søppel overalt. Det regner tvers gjennom teltduken og det er kaldt, forteller trebarnsfaren.

Franske Sophie Sabatiér, koordinator ved barneklinikken, har jobbet i flyktningleirer i Kongo. Hun mener forholdene er verre på Lesvos.

– Dessuten er vi i Europa. Vi kan klare bedre, men myndighetene velger å gjøre forholdene dårlige fordi de mener det vil forhindre flere i å komme.

«Moria-leiren skaper nye traumer»

Det er ikke bare de minste som sliter. Leger uten grensers mentalhelseklinikk i byen Mytilini behandler cirka 80 pasienter i uken fra Moria-leiren. De har en venteliste på 450 flyktninger.

Årsaken til lidelsene er tredelt, forklarer psykologen Grigoris Kavarnos (50):

  1. Flyktningene kommer fra krigssoner. Mange har sett døde mennesker, blitt fengslet og torturert, og opplevd bomberegn og beleiringer.
  2. De har traumer fra flukten til Hellas, der flere er blitt misbrukt av smuglere, voldtatt, fengslet og overlevd forlis.
  3. På toppen av dette kommer boforholdene i Moria-leiren, som i seg selv skaper nye traumer og ikke minst vekker til live de gamle.

– De blir behandlet som dyr, mener Kavarnos (50).

Forsøker å ta livet sitt

Noen har sittet fanget på Lesvos i 22 måneder. Flyktningene aner ikke hvor lenge de må vente, og dette øker stressfølelsen.

– Vi har mange tilfeller av klinisk depresjon, angst, psykoser og posttraumatisk stress. Fortiden deres er gruslagt, og de føler at de ikke har noen fremtid. Det fører til mange selvmordsforsøk, sier Kavarnos.

Ifølge ham ville enhver frisk person uten psykiatrisk forhistorie ha fått alvorlige psykiske problemer etter bare én måned i Moria-leiren.

– Jeg har ikke møtt en eneste flyktning som ikke trenger hjelp.

Her kan du lese mer om