Jublende indere står klare til å ta imot piloten på indisk side av grensen. Foto Prabhjot Gill / AP / NTB scanpix.

Pakistan frigir indisk jagerflypilot

Den indiske jagerflypiloten som ble tatt til fange i Pakistan, har kommet til hjemlandet etter å ha blitt sluppet fri.

marius.helge.larsen@ntb.no

Flygeren Abhinandan Varthaman ble tatt i varetekt av den pakistanske hæren etter at flyet hans ble skutt ned i Kashmir onsdag. Fredag ettermiddag ble han sluppet fri av Pakistan ved grenseovergangen i Wagah.

Pakistan hadde varslet at de ville overlevere ham som en «vennlig gest» til nabolandet. Konflikten mellom de to atommaktene har tilspisset seg de siste dagene som følge av situasjonen i Kashmir, og mange håper at dette vil dempe spenningen.

les også

Pakistan vil frigi indisk flyger

I India mottas Varthaman som en helt, og et stort antall offisielle representanter sto klar til å ta imot ham på indisk side. TV-bilder fra indisk side av grensen viser flere personer som vifter med indiske flagg og et stort presseoppbud.

Historien om jagerflypiloten har fått massiv oppmerksomhet på begge sider av grensen etter flere dager med nyheter om skuddvekslinger, flyangrep og eskalerende konfliktnivå i det omstridte området.

les også

20-åringen Adil utløste Indias hevnangrep i Pakistan

Onsdag dukket det opp videoer på sosiale medier av at Varthaman ble banket opp og utspurt av en illsint folkemengde i Pakistan etter flystyrten. I et senere publisert klipp ser man piloten med synlige kutt og oppsvulmet ansikt mens han drikker te og takker den pakistanske hæren for å ha reddet ham fra folkemengden.

– Dette er den oppførselen jeg ville ha forventet av min egen hær, og jeg er veldig imponert over den pakistanske hæren, sier mannen ifølge nyhetsbyrået AP.

les også

Minst 44 soldater drept i selvmordsangrep

Klippet har gått viralt i både India og Pakistan, og i hjemlandet hylles han blant annet for å ha holdt tett da han ble spurt ut av folkemengden. I Pakistan skryter folk av hærens måte å håndtere situasjonen på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder