Russer vil gjøre deg vektløs

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:27

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

(VG Nett) En stor amerikansk flyprodusent har fått interesse for et eksperiment som skal ha delvis opphevet tyngdekraften.

Nå har den amerikanske flygiganten Boeing sperret opp øynene for eksperimentet, og prøver å gjenskape resultatene i sine egne topphemmelige Phantom-laboratorier, skriver BBC.

Ingen vektløshet

Eksperimentene det er snakk om handler ikke om fullstendig vektløshet, men heller om en forminsking av tyngdekraften på 2-3 prosent. Det kan kanskje høres latterlig ut - men et Boeing 747 fraktfly kan ta med seg 112 tonn nyttelast, hvilket betyr at en innsparing på 2% utgjør like mye vekt som to gjennomsnitts personbiler. Dermed kan 2% kan utgjøre en massiv forskjell når det gjelder drivstofforbruk. Dette medfører store innsparinger for flyselskapene.

Skepsis

Selve eksperimentet foregikk som følger; En hurtig roterende superledende keramisk skive blir holdt oppe av kraftige elektromagneter som igjen ligger badet i flytende helium. Eksperimentene til Podkletnov konkluderte at dersom noe blir holdt over denne innretningen, ble de lettere. Dette skulle i teorien tilsi at tyngdekraften har blitt minket over den roterende skiven.

Det er langt fra sikkert hvor godt disse systemene fungerer i praksis. Amerikanske NASA har bedrevet tester på Podkletnov-effekten i mer enn tre år, men har enda ikke klart å gjenskape situasjonen hvor tyngdekraften faktisk blir minket.

Også i forskermiljøene er det stor skepsis. Ifølge Quantum Cavorite har det blitt skrevet et titalls rapporter og teorier, både om hvordan eksperimentet er feilaktig, og om hvordan det ikke er forenlig med fysikkens lover å oppheve tyngdekraften.

Likevel har forsøkene nylig fått mye oppmerksomhet, ikke minst fordi Boeing nå har begynt eksperimenter for å finne ut om dette fenomenet virkelig finnes, og eventuelt om hvordan det kan utnyttes.

Kanskje det er en idé å ha en slik innretning bygd inn i baderomsvekten?