FLERE DREPT: Det israelske forsvaret har rullet ut stridsvogner, og slipper tåregass fra droner i et forsøk på å stagge den marsjerende mengden langs den israelsk-palestinske grensen. Foto: JACK GUEZ / AFP

Flere drept etter palestinske demonstrasjoner ved Gazastripen

Mer enn 100 israelske skarpskyttere har fått klarsignal til å skyte, hvis demonstrasjonene fortsetter å eskalerer på den urolige Gazastripen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Langfredag marsjerer titusener av palestinere langs Gazastripen nær den israelske grensen. Dette er et ledd i en seks uker lang demonstrasjon, frem mot 15. mai, som markerer dagen Israel ble erklært som selvstendig stat i 1948.

Så langt er 17 drept, sier Palestinas ambassadør, til FN. Dette inkluderer barn.

Ytterligere 1400 er såret i det herjede området, skriver Al Jazeera.

Det israelske forsvaret har estimert at 30.000 deltar i demonstrasjonene, og har således utstasjonert over 100 skarpskyttere med klar ordre om å skyte, hvis israelske liv er i fare, skriver Times of Israel.

– Hvis palestinerne tror de kan marsjere over grensen og inn på vårt territorium, så tar de fullstendig feil. Hvis israelske liv er i fare, så er skarpskyttere beordret til å skyte med full styrke, sier general i det israelske forsvaret (IDF) Gadi Eisenkot.

Ifølge den israelske hæren skal så mange som 17.000 palestinere ha deltatt i demonstrasjoner på ulike steder langs Gazastripen fredag.

Krever å komme hjem

Palestinerne har satt opp flere teltleire langs den urolige grensen, i det som var ment som fredelige demonstrasjoner med krav om at palestinske flyktninger og deres etterkommere skulle få returnere til sine tidligere hjem i Israel.

Den islamistiske Hamas-bevegelsen, som kontrollerer Gazastripen, har oppfordret palestinere til å delta i demonstrasjonen, og Hamas-lederen Ismail Haniyeh besøkte selv demonstrantene fredag.

Det israelske forsvaret har rullet ut stridsvogner, og slipper tåregass fra droner i et forsøk på å stagge den marsjerende mengden langs den israelsk-palestinske grensen.

les også

– Israel lurte oss alle trill rundt med Oslo-prosessen

Pluss content

Før demonstrasjonene begynte fredag, ble også en 27 år gammel palestinsk bonde drept i et israelsk stridsvognangrep i Gaza by. Den israelske hæren opplyste at det ble åpnet ild mot to mistenkte som nærmet seg grensegjerdet.

En slektning av 27-åringen sier imidlertid at han befant seg over en kilometer unna gjerdet.

Av de drepte er en 25 år gammel kvinne som ble skutt og drept øst for Jabalia. To av de andre drepte er menn i 30 årene som ble skutt i Rafah.

Den fjerde har blitt identifisert som en 16 år gammel gutt, skriver Al Jazeera.

les også

Trump: – Jeg anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

Kastet stein

Det israelske militæret sier i en uttalelse at tusener av palestinere deltar i opptøyer seks forskjellige steder på Gazastripen. Noen av dem tenner på bildekk og kaster stein mot grensegjerdet og de israelske soldatene.

Soldatene har skutt mot noen av lederne for demonstrantene, bekrefter det israelske militæret i uttalelsen.

les også

Israel advarer Iran: – Vil gjøre alt for å beskytte vår sikkerhet

FNs generalsekretær António Guterres sier i en pressemelding at han er dypt bekymret over situasjonen som utspilte seg på grensen mellom Gaza og Israel fredag. Han frykter ytterligere forverring, skriver NTB som gjengir pressemeldingen.

– Generalsekretæren ber om en uavhengig og åpen etterforskning av hendelsene. Han ber også om at folk unngår situasjoner som kan føre til ytterligere dødsfall, spesielt situasjoner som setter sivile i fare, heter det.

USAs president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, har bidratt til palestinsk misnøye den siste tiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder